2024. május 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bálint-napi ajándék a sport szerelmeseinek

A vasárnap délben kezdődött többórás ünnepséggel megnyitotta kapuit a Marosszentgyörgyön felépített műjégpálya, ahol kiváló körülményeket teremtettek a jégsportok kedvelőinek. A magyar kormány támogatásával létrejött sportlétesítmény a Székelyföldi Jégkorong Akadémia szakmai felügyelete alatt működik a Mens Sana Alapítvány közreműködésével. A jégpálya felépítésében közreműködött a Felső-Maros Menti LEADER egyesület, a Maros Megyei Tanács, Marosszentgyörgy és Marosvásárhely polgármesteri hivatala. A rendezvényen jelen voltak többek között az említett térség polgármesterei, szenátorok, képviselők, a sportstruktúrák vezetői, edzők és természetesen a jégkorong-akadémia vezetői, edzői is. 


Fotó: Vajda György



A hivatalos megnyitót megelőzően gyergyószentmiklósi, csíkkarcfalvi és csíkszeredai gyerekek műkorcsolya-, felcsíki és marosvásárhelyi fiatalok pedig rövid pályás gyorskorcsolya-bemutatót is tartottak, végül pedig a pályára léptek azok a gyerekek, akik a marosvásárhelyi jégkorong reménységei lehetnek. 

Közéjük siklott hokifelszerelésben Novák Eduárd sportminiszter, egykori gyorskorcsolyázó és Tánczos Barna, a Román Jégkorong-szövetség volt elnöke, a Mens Sana Alapítvány elnöke, jelenlegi környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter is. 

Az eseményre várták Kelemen Hunort, az RMDSZ országos elnökét, miniszterelnök-helyettest, ő azonban nem érkezett meg. Jelen volt Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely és Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere is. 

A magyar kormányt Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára képviselte, akit elkísért többek között Tóth László, Magyarország csíkszeredai konzulátusának főkonzulja. 


Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára



A bemutatók között a ceremóniavezető Kádár Zoltán rádiós sportszerkesztő sporttörténeti előzményekként többek között elmondta, hogy az évtizedek során a marosvásárhelyi gyorskorcsolyának országos szinten remek képviselői voltak, mint pl. Gárdos Pál, akinek ma alig ismerik a nevét, de az 1920-as években verhetetlennek számított a jégen. A korcsolyasport már az 1800-as évek vége felé meghonosodott Marosvásárhelyen, amikor a holtágban és az Elbának nevezett részen is versenyeket rendeztek. A Marosvásárhelyi Sportegylet, azaz MSE 1921-ben indított korcsolyaszakosztályt. Id. Gáll Károly 20 éven át tartotta az 500 méteres táv országos csúcsát. 1941-ben nagyszabású műkorcsolya-bemutató is volt Marosvásárhelyen. Idősebb Gáll Károly edzte Farkas Évát, aki 1956-tól közel tíz éven át nem talált legyőzőre a hazai versenyeken. Őt követték Székely Zoltán, Máthé Mária, Laurenţiu Eleonora, Papp István, Csíki Lajos vagy Szász Éva is, akik öregbítették e sportág marosvásárhelyi hírnevét. Koros László 1980-ban Lake Placidben képviselte Romániát az olimpián – marosvásárhelyiként először gyorskorcsolyában –, Jakab Andrea és Daniela Oltean követte e sportágban. Az olimpián részt vett Antal-Dörfler Emese is, aki viszont 1990-ben sajnos elhagyta az országot, és 1994-ben, illetve 1998-ban Ausztria színeiben vett részt az ötkarikás játékokon. Jó eredményeket ért el Cseh Edmond és Máthé Tibor is. A jégkorongot Csíkszeredából „importálta” Marosvásárhely. A Kereskedelmi Szakközépiskolába került Eugen Telea diák honosította meg, de szervezett formában először 1935-ben játszották a Ligetben, az egykori „Gödörben” (a mai sportcsarnok helyén), ahol jégpályát létesítettek.

A kezdeti nehézségek ellenére, 1936-ban már két csapatot is indított Marosvásárhely a bajnokságban. 1938-ban, illetve 1940-ben a harmadik helyet szerezték Csíkszereda és Gyergyószentmiklós mögött, 1946-ban Románia-kupagyőzelemig jutottak. 1948-ban Marosvásárhelyen szervezték a bajnokságot, de akkor „csak” a második helyen végeztek. 1948-ban Prágában volt a világbajnokság, ahol a román válogatottban a két Incze testvér, Paci és Gabi szerepelt. A csúcsra a vásárhelyiek csapata az ötvenes évek legelején jutott, amikor Locomotiva-RATA néven 1950-ben és 1951-ben is megszerezte a bajnoki címet. Az akkori bajnokcsapat tagjai: dr. Bíró József, Kulcsár Ernő, Incze I. Gabi, Incze II. László (Paci), Incze III. József (Tuka), dr. Fenke Ferenc, Kocsis Béla, Fábián, Szabó, Bíró Sándor, Mártonfi, Ritz, Kerekes István, Magos Andor, Nagy „Pocó” Gábor. 

A harmadik címet már nem sikerült zsinórban megnyerni, a csapat nem sokkal később anyagiak hiányában feloszlott. A marosvásárhelyi jégkorong aranykorát követően még voltak próbálkozások, felépült a ligeti műjégpálya, a helyi Iskolás Sportklub ifjúsági szakosztályt indított, de régi fényét soha nem tudta visszanyerni. Most van remény arra, hogy a műjégpálya megnyitásával újra fellendüljön a jégkorong Marosvásárhelyen. 

A hivatalos felszólalók sorát Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát üzemeltető Mens Sana Alapítvány elnöke nyitotta meg, aki többek között megköszönte a magyar kormány támogatását, amelynek köszönhetően felépülhetett a létesítmény. A Mens Sana Alapítvány először 2016-ban kapott támogatást jégpálya létesítésére. Megköszönte a kitartást, a sok erőfeszítést azoknak a szülőknek és a gyerekeknek, akik miatt nem halt ki e sportág Marosvásárhelyen, s akikre alapozva megkezdődhet e sportág fellendítése. Továbbá köszönetét tolmácsolta a Felső-Maros Menti LEADER alapítványnak, a megyei és a helyi önkormányzatoknak, mindazoknak, akik felvállalták azt, hogy működtetik majd a pályát, és fenntartják a jégsportokat. Reményét fejezte ki, hogy a korcsolyaoktató programban több száz gyerek próbálja ki majd ezeket a sportágakat, és kialakulhat egy olyan utánpótlásrendszer, amely biztosítja az említett sportág hosszú távú jövőjét, és a legmagasabb szintre emeli majd romániai és külföldi szinten is. 


A „miniszterek összecsapása”: Tánczos Barna környzetvédelmi és Novád Eduárd sportminiszter a pályán



A környezetvédelmi miniszter beszédét követően Ráduly Antónia diák Ady Endre A tűz csiholója című versét szavalta el, majd Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára lépett mikrofonhoz. Többek között elmondta, hogy a megvalósítás olyan összefogás eredménye, amelyben partner a magyar kormány, az egyházzal, a civil szervezetekkel, sportegyesületekkel együtt. 2016 óta hasonló létesítmények valósultak meg Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson. A nemzeti összetartozás és a nemzeti összefogás évében az egyik legfontosabb közösségkovácsoló erő a sport. Többek között ezért támogatta a magyar kormány ezeknek a létesítményeknek a megépítését, mert ezáltal több ezer gyereket tudnak megszólítani az oktatók, és kinevelhetnek belőlük olyan magyar sportolókat, csapatokat, akik, amelyek a Kárpát-medencében öregbítik a magyarok hírnevét. Egységes Kárpát-medencei liga áll ma a jégkorongozók rendelkezésére, amely szintén lehetőséget kínál a megmérettetésre, megmutatkozásra. 

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke köszöntőbeszédében többek között kifejtette, hogy a jégkorong több mint sport, mert rengeteg odaadás, szeretet és munka van mögötte. Minden egyes mérkőzés ünnep a sportolónak, nézőnek, edzőnek, ma pedig egy győztes csapat lépett a jégre, azok, akiknek köszönhetően sikerült újjáéleszteni a 100 éves múlttal rendelkező marosvásárhelyi jégsportot azzal, hogy létrehozták a sporttelepet, többéves munka után sikerült felavatni a létesítményt. A megyei tanács elnöke megköszönte mindazok munkáját, akik ehhez hozzájárultak, kiemelten a magyar kormánynak a támogatását, és reményét fejezte ki, hogy nagyon sok gyerek fogja majd használni a műjégpályát, amelynek létesítése, az itt zajló munka példaértékű lehet a Székelyföldnek, de más vidéknek is. 

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, a sportlétesítménynek helyet adó község vezetője azzal kezdte, hogy a pálya a szerelmesek napjának ajándéka, a „sport szerelmeseié”. Örömmel ajánlotta fel e területet a létesítmény felépítésére, hiszen Marosvásárhelynek híres labdarúgó-, teke- és jégkorongcsapata volt, és ezt a hírnevet kell újra visszaszerezni. A polgármester hangsúlyozta az egészségvédelem fontosságát is, és  reméli, hogy ezzel a céllal is nagyon sokan felkeresik majd a pályát. Majd ő is köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik együttműködtek azért, hogy létrejöhessen a jégcsarnok. 

Novák Károly Eduárd, a román kormány ifjúsági és sportminisztere elárulta: 20 év után vette fel újra a jégkorongozó felszerelést, majd miután a minisztérium nevében megköszönte a beruházást, a gyerekek, a jövő bajnokainak nevében elmondta, hogy 30 évvel ezelőtt, amikor elkezdett sportolni, nem voltak bázisok, hajnalban mínusz 30 fokban is edzettek, így tudja, hogy milyen óriási lehetőség ma egy ilyen pálya. És arra kérte a szülőket, a gyerekeket, a tanárokat, hogy használják ki maximálisan ezt a lehetőséget, hiszen a legjobban a sporton keresztül lehet fegyelemre, az életre nevelni a fiatalokat. Most elkezdődött egy munka, amelynek négy vagy tizenkét év múlva lesz meg az eredménye. De ez egy lépés ahhoz, hogy minőséget és teljesítményt követeljünk meg az edzőktől, mert felelősségteljesen kell viszonyulni a fiatalok életéhez, álmaihoz. A legjobb sportolókat kell kinevelni, hiszen nemzetközi szinten a legjobbakkal állunk versenyhelyzetben, és csak a győzteseket jegyzik – mondta többek között a miniszter. 


A kis hokisok ad hoc énekkara



Csata Éva szülőként évekig küzdött azért, hogy a jégkorongot szerető, kedvelő gyerekeknek végre megfelelő körülményeket biztosítsanak. Fáradozását szimbolikusan is megköszönték, Nagy Attila, az SZJA ügyvezető igazgatója egy jégkorongozótrikóval ajándékozta meg a pszichológust. Csata Éva beszédében elmondta: többedmagával évekig őrizték a lángot, a reményt, és küzdöttek, többször zárt kapukat döngetve azért, hogy végre meglegyenek a feltételek. „Lehetne szólni a sötétben, hideg cementen, görkorcsolyákkal való edzések kínjairól, az úton eltöltött órákról. Semmink sem volt, de a felszerelést ennek ellenére sem akasztottuk szögre. Folyamatosan azt mondtuk magunknak, hogy ha a gyermekeinket megtanítjuk mindennek ellenére is küzdeni, hinni és bízni, akkor mindenre megtanítottuk” – mondta Csata Éva, majd hozzátette, végre otthonra találtak, és a gyerekek is láthatták, hogy a küzdelem nem volt hiábavaló. Ez is számukra életre való leckének bizonyult. 

Végül pedig Darvas Kozma József pápai káplán, címzetes esperes, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatótanácsának tagja adta áldását a jégkorong szerelmeseinek szánt oltárra, és azért fohászkodott, hogy „szeresse, biztassa és a sport által becsületes embereket neveljen ki az Isten”. Baricz Lajos szentszéki tanácsos, marosszentgyörgyi plébános, szokásához híven az alkalomhoz illő rövid szonettjét olvasta fel, majd megáldotta a létesítményt. 

Zárásként Nagy Trisztán Csanád és Nagy Bíborka – jégkorongozó ikertestvérpár a jégkorongozó diákokkal és időközben a hozzájuk csatlakozó hivatalos személyekkel együtt az Ismerős arcok Nélküled című dalának eléneklésével zárták az ünnepséget. 


Kapcsolódó cikkek:


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató