2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vendégoldal

Utolsó száz méteren a két iskola felújítása

Lassan két éve tart a backamadarasi és a szentgericei iskolák felújítása, nemsokára befejezik, így a tervek szerint az október végi vakáció után a gyerekek visszaköltözhetnek az új köntösbe öltöztetett tanintézetekbe.
Uniós alapokból, a regionális operatív program keretében nyert finanszírozást a község néhány évvel ezelőtt két iskola, a backamadarasi és a szentgericei korszerűsítésére. A beruházás részeként kicserélték a backamadarasi iskola tetőzetét, szigetelték az épületet, központi fűtést szereltek be, az osztálytermekben padlócserére és a belső ajtók cseréjére is sor került, illetve két, korszerű eszközökkel felszerelt szaklabor is készült. 
A szentgericei iskola épülete alaposabb felújításra szorult, ugyanis az 1800-as évek végén épült az ingatlan, rengeteg probléma merült fel, salétromosak voltak a falak, bontani kellett, ajtókat, ablakokat cseréltek, illetve egy új épületrésszel is megtoldották a régi ingatlant, ahol az illemhelyek és a kazánház kaptak helyet – tudtuk meg Szőcs Antal polgármestertől, aki megjegyezte, bár a pályázatnak nem volt része, a községközponti iskolában a régi, repedezett folyosót, valamint a lépcsőket is felújították, csempét raktak, hogy ez is összhangban legyen a szépen felújított épülettel. 
Sajnos a kivitelezés nagyon elhúzódott, a munkálatok 2021 decemberében kezdődtek el, egy kivitelező párhuzamosan dolgozott a két tanintézeten. 2022 júniusáig viszonylag jó ütemben haladtak, azonban tavaly nyáron – munkaerőhiányra hivatkozva, illetve amiatt, hogy más munkálatokat is vállaltak egy időben – egy ideig abbahagyták a munkát, majd újra elkezdtek dolgozni, de az idei iskolakezdésre sem sikerült visszaköltöztetni a gyerekeket.
Jelenleg a végéhez közeledik a felújítás mindkét iskolaépületben, nagyjából a takarítás is megtörtént. A község vezetője szerint a szülők is türelmetlenül várják már, hogy gyerekeik visszaköltözhessenek a szépen felújított tanintézetekbe, így az október végi vakációt követően remélhetőleg erre sor is kerül.
A munkálatok ideje alatt Szentgericén, ahol óvoda és 0–4. osztály működik, a nemrég szépen felújított művelődési otthonba költöztették a gyerekeket. Backamadarason a 0-4. osztály az új napközi épületében tanul a munkálatok kezdete óta, sajnos elég zsúfolt körülmények között, az 5-8-as tagozatról két osztály a helyi kultúrotthonba, kettő pedig a sportterembe jár. Szőcs Antal polgármester hozzátette, a tervek szerint egyelőre az elemi tagozatot a vakáció után mindenképp visszaköltöztetik, az 5-8. osztály azonban lehet, hogy csak néhány hét múlva fog költözni, mivel azt szerették volna, hogy addig az új bútorzat is megérkezzen az osztálytermekbe. A pályázat részeként ugyanis új bútorzatot, okostáblákat, valamint a laborokba felszereléseket is vásároltak, korszerűen felszerelt fizika- és informatikalabor, illetve sportterem is a gyerekek rendelkezésére áll majd.
A községvezető elégedetten nyugtázta, hogy szerencsére kedvezően alakul a gyereklétszám a községben, nemrég még 195 gyereket számláltak, mára azonban ez a szám 240-re nőtt. A magyar állami forrásokból megépült korszerű új bölcsődébe 14, a napközibe pedig 29 gyerek jár.
Más településekről is hoznak gyerekeket a backamadarasi bölcsődébe, napközibe, például Nyárádszentlászlóról, Nyárádgálfalváról, Szentháromságról, Szentbenedekről, Somosdról, Ilencfalváról. Senkit nem utasítottak vissza, hiszen eleve az volt az elv, hogy az intézmény nemcsak a községet, hanem a környéket fogja kiszolgálni. Jelenleg a bölcsőde mellett egy napközis csoport működik, de kérték a tanfelügyelőségtől még egy indítását, azt szeretnék, hogy legyen egy normál óvodai csoport is, ahol délig foglalkoznak a gyerekekkel.

Fotók: Nagy Tibor



Negyven idősről gondoskodnak családias környezetben


Családias körülmények között negyven idős személyről gondoskodnak a backamadarasi Diakonos idősotthonban. A hollandok támogatásával a tavaly napelemrendszert szereltek az épületre, aminek köszönhetően jelentősen csökkentek az áramfogyasztási költségek.
Backamadaras központjában mutatós családi házra emlékeztető épület, szépen rendezett udvarral – ez a holland támogatással létrejött Diakonos idősotthon, amely jelenleg is telt házzal működik, negyven bentlakóról gondoskodnak, de folyamatosan várólista van. Évekig egy holland házaspár vezette az otthont, és jelenleg is két holland személy tagja az intézményt működtető egyesület kuratóriumának, rendszeresen kommunikálnak velük, azonban az évek során kialakult egy olyan fokú bizalom, hogy szinte teljesen átengedték a döntéshozatalt a helyieknek – mutatott rá az otthon igazgatásáért felelős Fejér Andor, a Diakonos Egyesület elnöke.
Mint mondta, az idősotthont jelenleg is támogatják a hollandok, ennek köszönhetően nagyberuházások is történtek, a tavaly például nagy kapacitású napelemrendszert szereltek az épületre, mintegy száz napelem került fel a tetőzetre, ami komoly áramtermelést biztosít, így sikerült jelentősen lecsökkenteni az áramfogyasztással járó költségeket. 
– Ez egy ilyen intézmény esetében óriási jelentőséggel bír, hiszen a mosógépek, ruhaszárítók szinte folyamatosan működnek, lift üzemel az épületben – tette hozzá az egyesület elnöke.
A backamadarasi otthonban havi 2800 lejt fizetnek a bentlakók, emellett állami támogatásban is részesül az intézmény, ez utóbbi viszont a költségeknek mindössze a töredékét fedezi. Fejér Andor megjegyezte, nemrég egy újabb nehézséggel kellett szembesülniük, ugyanis annak ellenére, hogy nonprofit szervezetként működnek, állami szinten döntés született, aminek értelmében adót kell fizetniük az idősek által befizetett összegek után, ami komoly pluszköltségeket ró az intézményre. 
Az országos szintű hatósági ellenőrzések sorából természetesen a backamadarasi idősotthon sem maradt ki, azonban semmiféle rendellenességet nem találtak – válaszolta érdeklődésünkre az intézmény vezetője.
Az otthonban vannak ágyhoz kötött, nehezen mozgó idősek is, de amíg egy mód van rá – ha kerekesszékben is –, igyekeznek aktivitásra ösztönözni, levinni őket a többiek közé, ki az udvarra. Gyógytornász és pszichológus is foglalkozik velük, és a munkatársak igyekeznek a közös programokba is bevonni azokat, akiknek az egészségi állapota ezt lehetővé teszi. Alkalomadtán az iskolások is bejárnak az idősekhez, a lelkész szintén, hogy ezáltal is színesebbé varázsolják a mindennapokat. 
Fejér Andor szerint óriási előny, hogy vidéki környezetben, 80 ár területen fekszik az otthon, 200 négyzetméteres külső terasszal rendelkezik, így amint az időjárás engedi, kint lehetnek a levegőn a bentlakók, akik zömében Marosvásárhelyről, valamint a Nyárádmentéről érkeztek hozzájuk. Mint mondta, nagy hangsúlyt fektetnek a konyhára, a házias ízekre, hogy mindaz, amihez az idősek szokva vannak, itt is biztosítva legyen számukra.



Természetközeli élmények a család apraja-nagyjának

Lovas programok és állatsimogató


Jó hangulatú kikapcsolódási lehetőséget kínál az állatokat, lovakat szerető gyerekeknek, családoknak a backamadarasi Makkai család, amennyiben természetközelben szeretnének eltölteni néhány kellemes órát. Lovas programok, állatsimogató, kézműveskedés, szekerezés hintóval – többek között ezekben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a család LovaZoo névre keresztelt farmjára. Mi több, különféle rendezvényeknek is helyet adnak, születésnap és osztálykirándulás helyszínéül is szolgált már a backamadarasi farm, de az Iskola másként hét alatt is fogadtak gyerekcsoportokat.
Makkai Levente és felesége, Katalin régi álma volt egy olyan természetközeli helyszín létrehozása, ahol a gyerekek állatok közelében lehetnek, megtanulhatnak lovagolni, illetve a családok eltölthetnek néhány kellemes órát vagy akár egy egész napot távol a város zajától. Álmuk két évvel ezelőtt vált valóra, amikor Backamadarason, az egykori kollektív területén, egy kevesebb mint egyhektáros felületen sikerült kialakítani a szabadidőközpontot.
A helyszínen a kisebb-nagyobb gyerekek egyaránt találnak kedvükrevalót, ugyanis az aprónépet játszótér és állatsimogató várja, kisállatokat babusgathatnak, pónilovakra pattanhatnak, a nagyobbak számára pedig már lovas pályaedzéseket és tereplovaglást is szerveznek az igények függvényében. A szülők a gyerekekkel együtt benevezhetnek egy hintózásra is, ami kiváló hétvégi program lehet a városi családoknak.
– Éltetni szeretnénk az állatok iránti szeretetet a gyerekekben – fogalmazza meg a fő céljukat Makkai Levente, aki szerint manapság nemcsak a városon élő, hanem sok esetben a vidéki gyerekek is egyre ritkábban kerülnek állatok közelébe, így számukra is élmény, ha megsimogathatják a LovaZoo farmon lévő pihe-puha nyuszikat, a tyúkokat, kacsákat, kecskét, szamarat, vagy meglovagolhatják a pónikat. A kisállatok mellett hét nagy méretű lovat is tart a Makkai család, ezekkel zajlik a lovasoktatás, illetve az egyéb lovas programok.
A backamadarasi LovaZoo kínálata azért másabb, mint a környéken lévő lovardáké, mert itt nemcsak a lovaglási lehetőség és a lovasoktatás része a programnak, hanem állatközelben vannak a gyerekek, illetve érdekes foglalkozásokkal 
is kedveskednek nekik a házigazdák.
Szerveztek már lovas tábort is, a legtöbb programjuk azonban egynapos, a gyerekek egész nap állatok között vannak, a nagyobbakkal lóháton kimennek a természetbe, a kisebbeket hintóval viszik. Makkai Levente megjegyezte, a lovas tevékenységeket általában igyekeznek valamivel összekötni, például kézműves-foglalkozásokat szerveznek, gipszből kiöntött formákat festenek, fonnak, a tavaly ebben az időszakban volt tökfaragás, lámpásokat készítettek, és ezt idén is szeretnék megszervezni. De volt már tábortűz mellett közös éneklés gitárkísérettel, miközben pillecukrot és szalonnát sütögettek.
Mint mondta, sokan látogatnak ki hozzájuk Marosvásárhelyről, de a környező településekről is érkeznek gyerekek, családok. A helyet ki lehet bérelni születésnapokra, osztálykirándulásokra, vagy egyéb rendezvényekre, az Iskola másként hét alatt óvodai, iskolai csoportok látogattak el szervezetten hozzájuk. Hétvégén családok is kimennek, hiszen bográcsozni is lehet, illetve fedett terasz is van, ahol egy húsz-harminc fős társaságot is le tudnak ültetni.


Közlemény 9 órával korábban

A gázár emelésének előjele 9 órával korábban

Erről jut eszembe 9 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 9 órával korábban

Hírek 9 órával korábban

Széltündér, libbenő 9 órával korábban

Három a feszt! 9 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató