2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyakorlatilag előre biztosíthatta volna a 4. helyet a labdarúgó 1. ligában a Sepsi OSK, ha nyer Botosánban, ugyanakkor a házigazdáknak a győzelem a remény életben tartását jelentette a potenciálisan európai kupaszereplést érő hely megszerzésére. A találkozó 80%-ában a sepsiszentgyörgyi gárda építkezett, próbálkozott, a házigazdák azonban a lényegesen kevesebb alkalmat nagy hatásfokkal használták ki, és ők voltak, akik a gólokat lőtték – még a saját kapujukba is.

Az első 15 perc az OSK mezőnyfölényével zajlott, Păun már a 3. percben föléfejelt egy szögletből érkező labdát. Botosán a 15. percben közelítette meg először Niczuly kapuját, és mindjárt gól lett belőle. Patache átvétel nélküli passzal ugratta ki Ongendát, akit Mitrea kicsit kiszorított ugyan, de az ötös jobb oldali vonaláról is védhetetlenül a léc alá tudott bombázni (1-0). A váratlan gól megzavarta a vendégeket, így Botosán egy perc alatt két újabb lehetőséget hagyott ki. Előbb Florescu találta el rosszul az ötösön, majd a rövid sarokra érkező szögletet Šafranko fejelte ki Chindriș elől. Lassan azonban ismét áttevődött a meccs a hazai térfélre, és Šafranko a 30. percben óriási lehetőséget puskázott el. Az ötösről ráfejelte, ám a másik irányba elmozdult Pap még vissza tudott nyúlni annyira, hogy elakadjon a karjaiban a labda. A félidő végéig Kovács lapos sarokra tartó lövését jegyezhettük még fel, majd két hazai ellentámadást. Előbb Ongenda előtt zárta a szöget Niczuly, majd Camara jól helyezett lövését hárította bravúrral.

Hiába végzett el két offenzív cserét is a szünetben Leo Grozavu, csapata jóformán fel sem állt, amikor Fili kettőre növelte a hazaiak előnyét. Ebben a gólban a teljes szentgyörgyi védelem benne volt, az albán játékos ugyanis szinte a félpályáról vezette egész a kapufa tövéig a labdát, ahol szimplán elgurította a beavatkozásra képtelen Niczuly és védők mellett (2-0). Ismét néhány perces megingás következett, a szentgyörgyi kapus pedig Ongendával szemben hozta helyre korábbi hibáját, majd ettől a perctől kezdve a meccs a botosáni térfélre költözött. A szépítést az 54. percben Patache rövid hátrapassza előzte meg, erre csapott rá Šafranko, aki kipasszolt Achahbar elé, utóbbi lövése kissé lecsúszott, de a javítani visszasprintelő Patache a saját kapujába küldte a labdát (2-1). A lefújásig még három ordító egyenlítési lehetőséget számláltunk. Az 58. percben Achahbar öt méterről belelőtte Papba, a 81. percben a botosáni kapus Šafranko cipője orráról gyűjtötte be két méterre a labdát, míg a hosszabbítás perceiben Bouhenna fordult rá öt méterre, lövése azonban a kétségbesetten becsúszó Mekele lábáról fölépattant.

És ne hallgassuk el azt sem, hogy két napnál is világosabb tizenegyest nem adott meg az OSK-nak George Găman játékvezető, aki addig hibátlanul fújta a sípot. A 75. percben a betörő Florin Ștefant kaszálták el teljesen egyértelműen (mindenesetre sokkal egyértelműbben, mint azok a reklamált büntetők, amelyeknek a meg nem adásától napokig volt tele a bukaresti sportsajtó, csak akkor a FCSB és a Kolozsvári CFR volt az érdekelt), majd a 80. percben Ňinaj hátába könyököltek bele a tizenhatos vonalán belül.

A rájátszás első köre után a Sepsi OSK-nak két pont előnye maradt a 4. helyen, szerda este 7 óráról pedig a CSU Craiova ellen folytatja a szereplését. 


Fotó: A Botosáni FC közösségi oldalaEredményjelző

1. liga, rájátszás:

* felsőház, 4. forduló: Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK – Academica Clinceni 1-0, Kolozsvári CFR 1907 – Botosáni FC 2-0, CSU Craiova – Bukaresti FCSB 2-0; 5. forduló: Botosáni FC – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 2-1, Academica Clinceni – CSU Craiova 1-0.

* alsóház, 4. forduló: Nagyszebeni Hermannstadt – Medgyesi Gaz Metan 1-2, Campionii FC Argeș Pitești – Aradi UTA 4-1, Chindia Târgoviște – Gyurgyevói Astra 0-0, Jászvásári CSM Politehnica – Konstancai Viitorul 0-3, Bukaresti Dinamo 1948 – FC Voluntari 2-0; 5. forduló: Medgyesi Gaz Metan – Campionii FC Argeș Pitești 1-1, Aradi UTA – Chindia Târgoviște 0-1, Gyurgyevói Astra – Jászvásári CSM Politehnica 1-2, FC Voluntari – Nagyszebeni Hermannstadt 0-1, Konstancai Viitorul – Bukaresti Dinamo 1948 1-2. 

Jegyzőkönyv

Labdarúgó 1. liga, felsőházi rájátszás 5. forduló: Botosáni FC – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 2-1 (1-0)
Botosán, városi stadion, zárt kapus. Vezette: 
George Găman (Craiova) – Alexandru Cerei (Kolozsvár), George Neacșu (Câmpulung Muscel). Tartalék: Florin Andrei (Marosvásárhely). Ellenőr: Liviu Ciobotariu (Galac).
Gólszerzők: Ongenda (15.), Fili (49.), illetve Patache (54. – öngól).
Sárga lap: Ongenda (34.), Florescu (38.), Fili (62), Patache (69.), Rodriguez (85.), illetve Achahbar (77.), Petrila (85.).
Botosáni FC: Pap – Braun (46. Fili), Chindriș, Meleke, Țigănașu, Papa, Rodriguez, Florescu, Patache (67. Șeroni), Caia (12. Camara, 67. M. Roman), Ongenda (73. Keyta).
Sepsi OSK: Niczuly – Csiszér (23. Aganović), Bouhenna, Mitrea, Fl. Ștefan, Kovács (46. Achahbar), Vașvari, Păun (56. Ňinaj), Nouvier (46. Petrila), Šafranko, Golofca (81. Ștefănescu).