2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyei szinten a 102 közigazgatási egységben (városban és községben) 184 jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény működik. A Maros Megyei Tanfelügyelőség közleményt adott ki arról, hogy február 8-án a megye 72 közigazgatási egységében működő 95 állami fenntartású és magán oktatási intézményben a zöld forgatókönyv szerint (az utóbbi 14 napban a fertőzöttségi mutató egy vagy egynél kevesebb ezrelék) kezdődik meg az iskola, ami azt jelenti, hogy a bölcsődés, óvodás, iskolás diákok számára kötelező a személyes jelenlét. Kivételt képeznek az orvosi bizonylattal igazolt betegek. 


A Maros Megyei Tanfelügyelőség Fotó: Nagy Tibor (archív)Az országos járványügyi operatív törzs 2021.02.3-i 5-ös számú határozata értelmében, valamint a megyei közegészségügyi igazgatóság értesítése alapján a Balla, Királyfalva és Mezőbodon községekhez tartozó településeken az utolsó 14 napban a fertőzöttek száma meghaladta a 3 ezreléket, ezért a vörös forgatókönyv érvényes, amely szerint csak a bölcsődébe, óvodába és az 0-IV. osztályokba járó gyermekeknek megengedett a személyes jelenlét, a többiek távoktatásban vesznek részt. 

A sárga forgatókönyv szerint a bölcsődés, az óvodás, a 0-IV. osztályos, valamint a végzős VIII., XII., XIII. osztályos és a szakiskolák végzős osztályainak a diákjai vehetnek részt személyesen a foglalkozásokon és az órákon. Ide tartoznak: Marosvásárhely, Szászrégen, Dicsőszentmárton municípiumok, Marosludas, Nagysármás, Nyárádtő városok, Bátos, Marosbogát, Beresztelke, Kóródszentmárton, Koronka, Maroskereszt-úr, Holtmaros, Oláhkocsárd, Déda, Nyárádremete, Jedd, Palotailva, Mezőmadaras, Mikefalva, Mezőméhes, Mezőpanit, Mezőpagocsa, Ratosnya, Mezőszengyel, Mezőszentpéter, Görgényoroszfalu, Felsőrépa községek területén levő települések napközi otthonai, óvodái, iskolái. 

A többi 72 településen, ahol egy ezrelék alatt van, vagy nincs fertőzött személy, a zöld forgatókönyv értelmében megkezdődik a tantermi oktatás. Ide tartoznak: Segesvár municípium, Radnót, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy, Szováta városok, valamint az Ákosfalva, Ádámos, Fehéregyháza, Magyaró, Apold, Cintos, Bogács, Bonyha, Balavásár, Mezőbánd, Alsóbölkény, Székelybere, Magyarbükkös, Marosvécs, Mezőcsávás, Maroskece, Kibéd, Alsóköhér, Kozma, Karácsonyfalva, Kutyfalva, Dános, Nagyernye, Gyulakuta, Faragó, Vámosgálfalva, Nyárádgálfalva, Dózsa György, Makfalva, Sárpatak, Gernyeszeg, Mezőgerebenes, Görgényszent-imre, Hodák, Székelyhodos, Libánfalva, Ikland, Alsóidecs, Tekeújfalu, Nyárádmagyarós, Nádas, Havad, Marosugra, Backamadaras, Petele, Mezőrücs, Marosoroszi, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Kerelőszentpál, Marosszentanna, Sóvárad, Szászkézd, Mezősályi, Mezőbodon, Gödemesterháza, Küküllőszéplak, Marosfelfalu, Mezőtóhát, Mezőceked, Héjjasfalva, Csíkfalva, Székelyvécke, Csatófalva, Vajdaszenivány, Zágor, Mezőzáh községekhez tartozó települések.  

Ha változik a járványügyi helyzet, a megfelelő forgatókönyv szerint alakul az iskolák megnyitása vagy bezárása – olvasható a dr. Păşcan Sabin Gavril főtanfelügyelő által aláírt közleményben. 

A marosvásárhelyi iskolák készen állnak a gyerekek fogadására

Soós Zoltán polgármester Facebook-oldalán közölte pénteken, az önkormányzat gondoskodott arról, hogy hétfőn az összes oktatási helyszín készen álljon a gyerekek fogadására. A gyermekek biztonságban lesznek az iskolákban – hangsúlyozza közleményében Marosvásárhely polgármestere. „Egészségügyi és tisztítószereket, szappanadagolókat és kézfertőtlenítőket osztottunk szét a személyzet és a tanulók védelme érdekében, továbbá minden oktatási intézménynek digitális hőmérőket (termo- szkenner) juttattunk a napi betegszűrésre. A mellékhelyiségeket, a közös helyiségeket, az orvosi rendelőket és a konyhákat gondosan kitakarították és fertőtlenítették. Ellenőrizték a tűzvédelmi berendezések működőképességét. A múlt hét óta minden oktatási intézményben fűtenek. Ugyanakkor jól láthatóan kijelölték azokat a be- és kilépési útvonalakat, amelyeket az óvodásoknak és a tanulóknak követniük kell, az Egészségügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium rendeleteinek megfelelően, hogy elkerülhető legyen a diákok tolongása” – áll a városvezető közleményében.