2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A védelmi hálózatra a szükségállapotban is számíthatnak a bántalmazottak

A világjárvány okozta kijárási tilalom, az összezártság különösen nehéz azon családok esetében, ahol jelen van a családon belüli erőszak. Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres videóüzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy ijesztően megnőtt a családon belüli erőszak világszerte a koronavírus-járvány idején, és felkérte a kormányokat, fokozzák erőfeszítéseiket a nők elleni erőszak megelőzése érdekében. Bár előfordulhat, hogy sok áldozat attól tart, ebben a rendkívüli járványügyi helyzetben a megszokott segítségforrások korlátozódhatnak, Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, az RMDSZ szociális és családügyi kérdésekért felelős alelnöke hangsúlyozta, a hatóságok, az erre hivatott intézmények a szükségállapot idején is ugyanúgy a bántalmazott nők segítségére sietnek, mint azelőtt, tehát azonnal segítséget kell kérni.


Az elszigetelődés és a karantén elengedhetetlen a koronavírus-járvány felszámolásához, ellenben a nők partnereik csapdájába eshetnek, ott kerülhetnek veszélybe, ahol a legnagyobb biztonságban kellene lenniük, a saját otthonukban – hangsúlyozta Antonio Guterres a közzétett videóüzenetben. Hozzátette, vannak országok, ahol jelentősen megugrottak a családon belüli erőszakot jelző bejelentések, a helyi támogató csoportok pedig vagy megbénultak, vagy pénzhiánnyal küszködnek. Az ENSZ-főtitkár szerint korábban több állam, köztük Németország is figyelmeztetett, hogy a koronavírus terjedésének megelőzését célzó szociális korlátozások a családon belüli erőszak fokozódásához vezethetnek – áll az Agerpres hírügynökség által közzétett anyagban.

A The Guardian lapban közölt információkra hivatkozva a Libertatea a napokban közzétett egy cikket, miszerint a karantén bevezetése óta a többi között Kínában, Olaszországban, Spanyolországban, Cipruson és Brazíliában is megugrott azon esetek száma, amikor családon belüli erőszak miatt riasztották a hatóságokat. A cikk szerint a kínai Hubei tartományban a kijárási tilalom bevezetése után háromszorosára nőtt a hatóságok tudomására jutott esetek száma. Az említett tartományban a tavalyi év folyamán 47 esetet jelentettek, most pedig, a karantén idején, másfél hónap alatt 162 esetet jegyeztek. A növekvő tendencia sajnos a legtöbb érintett országra jellemző, az esetek számának 20-30-50 százalékos növekedéséről számolnak be az egyes államok – derül ki a tudósításból.


A helyi adatok egyelőre nem utalnak növekedésre

Sajnos egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzetben kiéleződnek azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak a családon belüli erőszak előfordulásához. A kijárási tilalomból adódóan ugyanis megváltozott a mindennapi rutin, minimálisra csökkentek vagy teljesen megszűntek azok a házon kívüli tevékenységek, amelyek az áldozatok számára fellélegzést jelentettek, akár az, hogy elmentek dolgozni, emberekkel találkoztak, vagy a bántalmazó nem tartózkodott otthon, mert eljárt dolgozni. Naphosszat összezárva, a járvány terjedése miatti aggodalom közepette, az esetleges megélhetési gondok miatt mindenki feszültebb, ami sajnos elősegíti azt, hogy felszínre törjenek az indulatok.

Csép Éva Andrea lapunk érdeklődésére elmondta, a Maros megyei rendőrségtől származó múlt heti információk értelmében nem észleltek növekedést a megyében a családon belüli erőszakos esetek számát illetően. A képviselő azonban hozzátette, kérdés, hogy azért nincs növekedés, mert ténylegesen nem történik több családon belüli bántalmazás, vagy esetleg nem jelentik az eseteket, mert reggeltől estig össze vannak zárva a felek, és az áldozatnak nincsen lehetősége félrevonulni a telefonjával, és jelezni, hogy bajban van. Mert fél a bántalmazótól, attól, hogy észreveszi, hogy segítséget próbál kérni, és esetleg súlyosabb kimenetelű lesz a következő bántalmazás. Vagy esetleg azért nem jelzik az áldozatok a bántalmazást, mert kijárási tilalom van, és nagy a bizonytalanság bennük, nem tudják, hogy ha segítséget kérnek, hová fognak kerülni, nem lesznek-e kitéve a fertőzésveszélynek, hogyan fogják a hatóságok kezelni az ügyet.

A képviselő hangsúlyozta, a szükségállapot ellenére a bántalmazott személyeknek ugyanazok a törvényes védelmi lehetőségek állnak a rendelkezésükre, mint azelőtt, a rendőrség, az egyes felelős intézmények ugyanúgy teszik a dolgukat az ő védelmükben. A rendőr ugyanúgy kiállíthatja a helyszínen az ideiglenes távoltartási végzést, és a bántalmazó azonnal eltávolítható a lakásból. Tehát ha valaki veszélyben érzi magát, azonnal riasztani kell a hatóságokat. Csép Andrea szerint egyértelmű, hogy a jelenség felerősödhet a jelenlegi helyzetben, hiszen már önmagában az sok konfliktust szül, hogy a kijárási tilalom miatt reggeltől estig össze vannak zárva az emberek, a megszokott napi rutin átalakul, nincs meg a kis énidő, az intimitás. Mindez pedig fokozódik azokban a családokban, ahol bántalmazás van.

Csép Andrea, akinek a nevéhez kötődik a családon belüli erőszak megelőzését és visszaszorítását elősegítő törvény módosítása, hozzátette, fontos kiemelni, hogy ha hazatértek külföldről az élettársak, akiknek a nevére esetleg távoltartási rendelet van érvényben, amit semmilyen körülmények között nem szeghetnek meg, a szánom-bánom nem elegendő. Ha távoltartási végzés van kiállítva, de az illető mégis bemegy az élettársa lakásába, azzal megsérti a rendelet előírásait, és ezt jelezni kell, hiszen a rendelet megszegése egy hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel jár – mutatott rá Csép Andrea, majd hozzátette, most rendkívül fontos, hogy mindannyian odafigyeljünk a körülöttünk lévőkre. Ha tudjuk, hogy van olyan ismerősünk, hozzátartozónk, akit bántalmaznak, gyakrabban érdeklődjünk a hogyléte felől. Ugyanakkor, ha fültanúi vagyunk annak, hogy a szomszédunkban valaki veszélyben van, bántalmazás áldozata, riasszuk a rendőrséget.


Maros megyében működik a védett otthon

Érdeklődésünkre a képviselő elmondta, a Maros megyei védett otthont működtető és a családon belüli erőszak áldozatait felkaroló Kelet-európai Szaporodás-egészségtani Intézet felkészült a helyzetre, a szakemberek váltásban dolgoznak, hogy ha valaki véletlenül kiesik a járvány miatt, tudják pótolni. Ugyanakkor kialakítottak egy elkülönítő szobát arra az esetre, ha el kell szállásolniuk egy bántalmazott személyt, akit el kell különíteni.


Nem zárult le az újabb menedékhelyek kialakítását célzó projekt

Kérdésünkre, hogy mi a helyzet a Vénusz projekttel, amelynek részeként az ország összes megyéjében védett otthonokat alakítanak ki, Csép Andrea elmondta, az utolsó, márciusi miniszteri meghallgatáson bejelentették, hogy a megyékben működnek ezek a központok, a megyei önkormányzatok a megyei gyermekvédelmi hatósággal közösen kijelöltek egy-egy ingatlant, amelyet uniós forrásokból felújítottak, és 4-6-8 férőhelyes védett otthont alakítottak ki, viszont ez a bejelentés nem volt igaz. Jelenleg Hargita, Kovászna megyében is csúszik az erre vonatkozó közbeszerzés, Maros megyében sem zárult le a folyamat, még nem működőképes ez az újabb menedékhely. Néhány megyében átadták ezeket, de nem az egész országban – tudtuk meg a parlamenti képviselőtől.