2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Január-február a tüzelés időszaka. A véletlen párzások eredményeképpen azonban a kidobott, kóbor állatok száma oly mértékben megugrik, hogy az állatvédő egyesületek, csoportok és menhelyek képtelenek lépést tartani vele. 


        Fotók: Save&Smile Állatmentő EgyesületA nem kívánt párzások megelőzésére a szakemberek nem győzik hangsúlyozni az ivartalanítás gyakorlati hasznát. A kutyák-macskák műtéti ivartalanítása sokszor nehéz döntést jelent a tulajdonos számára, pedig a nem tenyésztési célból tartott egyedek ivartalanítása hasznos mind az állatnak, mind a gazdának. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kölyökkutyáknak egyre nehezebb felelős, lelkiismeretes gazdát találni, ráadásul egy alomnyi kölyök felnevelése nagyobb költséggel jár (oltások, féreghajtás, kutyatáp, állatorvosi költségek stb.), mint az egyszeri műtét. 

– Mivel ebben az időszakban fokozódik a párosodási ösztön, ezzel párhuzamosan megnő a balesetek száma is. Ezért aki nem ivartalanította a kutyáját, az jobban kellene figyeljen ilyenkor, mert az állatok ösztönösen cselekednek – mondta dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője. – Génjeikben van, hogy őszig saját lábon megélni képes utódaik legyenek, és a túlélési ösztön átsegíti őket minden elképzelhető akadályon (kerítés, úttest, emelet stb.). Túl sok balesetnek és szenvedésnek vagyunk tanúi ebben az időszakban. Szenved az állat, de szenved a kedvencéhez ragaszkodó gazda is, kimúlt állatának az elvesztése miatt – mondta. 

Szerinte fontos, hogy a gazda ebben a periódusban a kutyáját, ha lehetőség van rá, szökésbiztos kennelbe zárja. Sajnos, ilyenkor még az ivartalanított kutyák is megbolydulnak, ezért szemmel kell tartani őket. Tüzelő szukák esetében a kan kutyák távol tartása komoly kihívást jelenthet. A nőstény macskák viselkedése is megváltozik ivarzáskor, ami a tulajdonos számára sokszor nehezen elviselhető. Mindezektől a problémáktól ivartalanítással lehet megszabadulni, és ezáltal több betegség kockázata is elhárul.


Kölyökként kidobott és megmentett kiskutyákCsökken a daganatos megbetegedések aránya

A kan kutyáknál egyéves kor körül, a szukáknál ivarérettség előtt, 6–8 hónapos korban ajánlott az ivartalanítás. A kan kutya ivartalanításával nagyban csökkenthető az idős ebekben viszonylag gyakori prosztatadaganat kialakulásának az aránya. Ugyanakkor csökkennek a nemihormon-termeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganat és a heredaganat 

kialakulásának valószínűsége, és nem kell tartani a szukák tüzelésével egyidejűleg beinduló kóborlástól, az ebből adódó kellemetlenségektől. Ugyanakkor mind a nőstények, mind a hímek nyugodtabbakká válnak, csökken a kanokkal szembeni agresszió, az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak. Az ivartalanítás után pár héttel a legtöbb esetben kiegyensúlyozottabbakká válnak, mint amilyenek azelőtt voltak.

Pozitív változás a szukáknál

A szuka ivartalanításával megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek. Az ivartalanított szuka nem szökik el, nem vonzza a környék kanjait, melyek távol tartása sokszor lehetetlennek tűnik. Az időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken a kutyákban nagyon gyakori emlődaganat kialakulásának kockázata, megelőzhetők a petefészek- és méhdaganatok, de nem alakul ki a sokszor életveszélyes gennyes méhgyulladás sem, amikor a gyógykezelés a petefészek és a méh műtéti eltávolításából áll, amely az ivartalanításnál jóval kockázatosabb és költségesebb. 

Az emlődaganatok az ötévesnél idősebb, nem ivartalanított nőstény kutyák leggyakoribb rendellenességei közé tartoznak, ritkábban macskáknál is előfordulhatnak. Az első tüzelés jelentkezése körüli életkorban elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganat kockázatát. Az is tévhit, hogy a kutyának és macskának ivartalanítás előtt legalább egyszer szülnie kell. Az állat nem lesz boldogtalanabb, ha soha nem születnek utódai, és nem élheti át az anyaság érzését. A kan kutyák és macskák ivartalanítása (kasztráció) szintén jó megoldás számos probléma megelőzésére. Közismert a kandúrok elcsavargása és verekedése, amelyből sokszor súlyos sérülésekkel kerülnek ki, de a beható ivari szagú vizelet ürítése is kellemetlen. 

Összegezve tehát, a fiatal korban történő ivartalanítással a kutyák és macskák számos komoly szaporítószervi betegsége megelőzhető, illetve kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető – tájékoztatott a szakember.