2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Kedves Olvasók!

Idén március 20-tól április 19-ig tartózkodik a Nap a Kos jegyében. Megkezdődik a csillagászati és asztrológiai tavasz, mely az északi féltekén a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart. A túloldalon, a déli féltekén ez a periódus az időjárás szempontjából az ősznek felel meg. Hogy tovább bonyolítsuk a kérdést, meg kell jegyeznünk, hogy a trópusi égövön nem létezik ez az évszak. Mi, a mérsékelt öv lakói azonban élvezhetnénk a tavasz összes örömét.

A Kos ember tele van tűzzel, tetterővel. Lételeme a versenyzés. Ő az, aki sosem adja fel, mindent megtesz a győzelemért. Harcmodora egyenes, agressziója azonnal felismerhető. Megvádolható néha nyers modorral, meggondolatlansággal, és talán nem is divatos manapság valakinek a szemébe mondani az igazat, de őt ilyen fából faragták. Győzni akar, de nem megsemmisíteni. Első akar lenni, ám nem gúnyolja a gyengébbeket. Egy bölcs azt mondta, hogy két ember között a legrövidebb út az egyenes beszéd. A Kos ember utálja a kerülő utakat, a ravaszkodást, a fondorlatot, az intrikát. Minden olyan életterületen elemében érzi magát, ahol harcolhat. A legmagasabb szintje az, amikor életeket menthet. 

Ne rejtsük véka alá, hogy az idén tavasszal örömünkbe jó adag üröm is vegyül. Az öröm édes, az üröm keserű, ezért sem örülünk, amikor édesre készülünk és keserűséget kapunk. Hogy mire gondolok? Igen, eltalálták! A koronavírus-járványra. A többi influenza- és a koronavírus-járvány összehasonlítása kapcsán az jut eszembe, hogy a mókus is rágcsáló, mint a patkány, de jobb a reklámja. Sokan nem tudják, hogy a patkányok szociálisan kiemelten érzékenyek. Bajba jutott társaikon segítenek. Ez a táplálkozási lánc csúcsán álló ember nevű főemlősre sajnos egyre kevésbé jellemző. Szóval kitört a koronavírusok elleni védelmi világháború. Ha a támadáshoz nincs hatékony fegyver, akkor el kell bújni a közös ellenség elől. Ha elgondolkodnánk azon, hogy a járvány, mint minden más esemény, milyen üzenetet hordoz,  könnyen úrrá lehetnénk a pánikon, mely végigsöpör embertársainkon. A vírusok az asztrológiában az Uránusz szimbólumláncához tartoznak. A planéta egyik alapanalógiája a szabadság. Ez az eszme szellemi szinten azt jelentené, hogy bizonyos korlátokon belül szabadok lehetünk. Szabad akaratunk van, mely arra vonatkozik, hogy képesek vagyunk döntéseket hozni. Azonban a döntéseinknek következményei vannak. A korlátlan szabadságot szabadosságnak hívják. Az egoizmust úgy fogalmazhatjuk meg, hogy azt teszek, amit akarok, úgy, ahogy akarom, akkor, amikor akarom. Tehát egy akarat létezik, a sajátom. Ez azzal jár, hogy az egoista képtelen alkalmazkodni egy magasabb szemponthoz, egy közösség érdekeihez. Hogy hiheti el bárki azt, hogy nincsenek határok? Bármiféle Vízöntő korban is élünk, Kronosz gyermekeiként előbb-utóbb lepereg életünk homokórájából a homok. Kinek gyorsabban, kinek lassabban. Szabályokra, felelősségvállalásra, fegyelemre, célokra szükségünk van. Ez a Szaturnusz, amely megtart bennünket. Az Uránusz a félreértett liberalizmus. A szabadosság világát sújtja a támadás. Nem politikára gondolok, hanem életmódra. A megoldás a Szaturnusz, ami jelen esetben nem más, mint a helyesen értelmezett konzervativizmus. Ez nem a teljes tiltásról szól, hanem arról, hogy vegyük komolyan az életünket, a Sorsunkat. Kína legyőzte a koronavírust, mert ott létezik fegyelem. A világunk esélyt kap arra, hogy összefogjon. A Kos periódusban erős energiák működnek. A legmagasabb szintű harc az, amikor másokért teszünk. A kereszténység felismerte, hogy a legnagyobb erő a szeretet. A cselekvő szeretetre gondolok. Az a cselekedet, mely nem rólam szól, és mégis visszahat rám. Az a kérdés, hogy megérti-e a világ az üzenetet, vagy csak az üzenet hordozóját akarja mindenáron megsemmisíteni. A megfejtést Önökre bízom.

Most még aktuálisabb az évek óta ismételt jókívánságom, miszerint vigyázzanak magukra és egymásra! Szűkítsék a minimálisra a személyes találkozást, óvják az időseket, és rendszeresen, alaposan mossanak kezet!

Véleményüket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.