2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Kedves Olvasók!

Idén február 18-tól március 20-ig tartózkodik a Nap a Halak jegyében. A tél utolsó felvonásához érkeztünk. Ráléptünk a tavaszhoz vezető hídra. Az éjszakai álmot látó természet belső csendjébe távolról beszűrődik az óvatos készülődés nesze. Mintha a jóságos földanya simogató szeretettel ébresztené fáradt, álmos gyermekét. Hóvirágok dacos seregei figyelik a hajnalok jeges leheletét. Tudják, hogy a változás megállíthatatlan, Kronosz szekerének kerekei rendületlenül forognak. Minden elmúlásban ott rejlik az újjászületés fénye. Most álmodik a természet, erőt gyűjt, mert nemsokára szüksége lesz rá. 

A zodiákusciklust lezáró utolsó felvonás szellemi értelemben arról a felismerésről szól, hogy mindenki az egység része. Egyszerűbben fogalmazva: Isten gyermekei vagyunk. A Teremtő által teremtett világ tudattal felruházott teremtményei. Birtokoljuk azokat a mágikus képességeket és adottságokat, melyek az élővilágban csupán nekünk adattak meg. Az, hogy mit kezdünk a ránk ruházott lehetőségekkel, rajtunk múlik. Szabad akaratunk megnyilvánulásának akkor van kiemelt jelentősége, amikor válaszút elé kerülünk. Bár döntéseinket a külső erők intenzíven befolyásolják, melyek az egónkra, vágyainkra, szenvedélyeinkre, tehát gyengeségeinkre hatnak, a felelősségvállalást nem rázhatjuk le magunkról. Jelen létezésünk múltbeli döntéseink eredménye. A jövőnkben megjelenő következményeket jelen gondolatainkkal és cselekedeteinkkel teremtjük. Így integrálja minden ember a két nem létező idősíkot, a múltat és a jövőt a harmadikban, a jelenben. A bölcsek arra tanítanak, hogy a múlton rágódni és a jövő illúzióit kergetni értelmetlen. Intenzíven jelen kell lenni az „itt és most”-ban.

A Halak a Jupiter uralma alá tartozik, akárcsak a Nyilas. Különbözőségüket a víz és tűz elemi ellentéte determinálja. A Halakhoz sorolják a Neptunuszt, a nagy vizek urát. A víz az érzelmeket szimbolizálja, s nem nehéz kitalálnunk, hogy a Halak-ember a világot megérzései és hangulatai szűrőjén keresztül érzékeli. Az érzelmek dominanciája gyengíti az éleslátást és a racionalitást. A Halak lelkileg labilis, befolyásolható személy. Nehezen tud kiállni magáért, és ez azért van, mert nem is ez a dolga. Ha önfeláldozó, akkor minden élethelyzetből szerencsésen jön ki. Ha megpróbálkozik az egoizmussal, annak többnyire csalódás a vége, áldozattá válik. Van két olyan életterület is, ahol a Halak utolérhetetlen. Az egyik a művészet, a másik a betegápolás. A művészetekben – és itt a nagy értékteremtő alkotásokra gondolok – megjelenik a transzcendens élmény. A művész értéket hoz le a magasabb síkokról, és megjeleníti, hogy megérintse a nézők, hallgatók lelkét. Mert a művészet a lelkünkhöz szól. Érzelmeinket felkavarja, s többnyire örömöt, jó érzést okoz. Ez alól némely modern művészeti ágazat kivétel, ahol a válaszreakciónk a döbbenet, illetve az indulat. Vannak olyan sokkoló műalkotások, melyek a legmélyebb elfojtásainkra hatnak, tabukat döntenek le, félelmet gerjesztenek. Hogy ezt elfogadjuk-e művészetnek, az egyéni megítélés kérdése. 

A betegápolás területén a Halak jegy szülötte adottságai révén felülmúlhatatlan. A betegség kiszolgáltatott állapot, és az a tény, ha a beteg embe-rekre odafigyelnek, együttéreznek velük – kis túlzással –, felér a fél gyógyulással. A betegség elsősorban lelki probléma. Így a gyógyuláshoz is elengedhetetlen a lelki segítség, illetve a gyógyulásba, gyógyítóba vetett hit. Persze ezzel nem kisebbítjük azokat a gyógyítási folyamatokat, amikor a fizikai testünkön szükségeltetik beavatkozás. 

A Vízöntő-időszak reménye a megváltás. Az ember sohasem adhatja fel a reményt, hogy a fény és a sötét kiegyenlíti egymást. Olyan vezetőkre lenne szükségünk, akik legyőzik és meghaladják önös vágyaikat, és hatalmukkal a rájuk bízott közösség felemelkedését és jólétét szolgálják. Ha nem ez történik, olyan mély rémálomba merülünk, hogy képtelenek leszünk felébredni belőle.

Vigyázzanak magukra és egymásra! 

Véleményüket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.