2021. február 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A díjat az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága évente három kategóriában ítéli oda.

A Magyar Tudományos Akadémia által odaítélt Arany János-díjakat olyan külhoni magyar tudósok, kutatók jutalmazására kell fordítani, akik jelentős tudományos munkásságot mutattak fel életük során, kiemelkedő eredményt értek el, vagy fiatal kutatóként alkottak jelentőset. Ennek megfelelően a díjat az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága évente három kategóriában ítéli oda.

A Magyar Tudományos Akadémia által elküldött közlemény szerint Életműdíjat kapott Feszt György farmakológus, aki több mint fél évszázada páratlan előmozdítója az erdélyi magyar orvostudománynak, a marosvásárhelyi orvos- és gyógyszerésznemzedékek kinevelésének, valamint a magyar nyelvű farmakológusok képzésének.

Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény Díjban részesült Sándor Anna nyelvész, aki által a nyitrai Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék nagyszerű tudományos, oktatási és emberi közösséggé érett az elmúlt években, meghatározó tényező lett a szlovákiai felsőoktatásban, továbbá az egyetemes és a kisebbségi magyar tudományban és kultúrában. Szintén Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény Díjat kapott Biró Domokos fizikus, aki oktatói, kutatói és eszközfejlesztői munkásságával világviszonylatban jegyzett tudományos eredményeket ért el Marosvásárhelyen.

Fiatal Kutatói Díjban részesítették Pósa Mihály biofizikai kémikust, aki oktatói és kutatói munkájával egyszerre erősíti a magyar és nemzetközi tudományosságot, közreműködik a vajdasági magyar utánpótlás kinevelésében, és jelen van a nemzetközi tudományos világban. Arany János-érmet kapott Halász Albert, aki tudományos, kutatásszervezői, írói, valamint média- és közéleti tevékenységével közel két évtizede szolgálja a muravidéki magyar közösséget. Ugyancsak Arany János-éremmel jutalmazták Hámos Lászlót, aki a Magyar Emberi Jogok Alapítványának elnökeként felbecsülhetetlen szolgálatot tett az egyetemes magyarságnak. Az ünnepélyes díjátadásokra május 2-án, hétfőn került sor az MTA székhelyén.