2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szárnyalást díjazták

Pénteken délben a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében a Maros Megyei Tanács azokat tüntette ki, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak szakmai téren, és személyük meghatározó közösségünk életében. Az elismeréssel fejezték ki a kitüntetettek iránti tiszteletet és megbecsülést. A megyei testület idén a klasszikus zenei élet két meghatározó szereplőjének, Orbán György zeneszerzőnek és post mortem Vasile Cazan karmesternek, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia néhai igazgatójának, továbbá dr. Madaras Sándor idegsebész főorvosnak és Vasile Boloş profesor emeritusnak, a műszaki tudományok doktorának adományozta az Alae kitüntetést. (A díjazottak életpályájára utaló latin elnevezés szárnyalást jelent.)

A kétnyelvű ünnepi rendezvényt a Tiberius vonósnégyes nyitotta meg, majd az adományozó önkormányzat nevében Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Az elnök hangsúlyozta, hogy az elismerésben részesülők rendkívüli odaadással tettek, illetve tesznek eleget hivatásuknak, nagyszerű eredményeket értek el, példamutató munkájukkal hozzájárultak a megye hírnevének öregbítéséhez határainkon innen és túl. Olyan személyek, akik a legjobb tudásuk szerint végezték munkájukat, éltek hivatásuknak és tanúsítottak helytállást, legyen szó tudományos munkáról, művészeti értékek megőrzéséről, továbbadásáról vagy létrehozásáról, a gyógyítás, az ápolás, a betegellátás iránti elkötelezett munkáról. Közös bennük példamutatásuk és munkájuk iránti elhivatottságuk – mondta többek között az elnök. 

Balról jobbra: Kovács Mihály-Levente, Sebastian Cazan, Boloş Vasile, Péter Ferenc, Orbán Mária, Madaras Sándor

 Fotó: Vajda György


Először Jankó Zsolt, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere méltatta Orbán György zeneszerzőt. 

Orbán György 1947. július 12-én született Marosvásárhelyen, a művészeti iskolában zongora szakot végzett. Ezt követően a Kolozsvári Zeneakadémia zeneszerzés szakán diplomázott, mesterei Sigismund Toduţă, Jagamas János és Eisikovits Miksa zeneszerző voltak. 1973–1979 között a kolozsvári zeneakadémián és a zenelíceumban is tanított. 1979-ben Budapestre költözött, ahol 11 évig a Zeneműkiadó szerkesztője volt. Ezzel párhuzamosan elkezdett tanítani, és közel 40 évig zeneelméletet, majd zeneszerzést oktatott a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. 2009-ben nyugdíjba vonult, azóta kizárólag zeneszerzéssel foglalkozik. Zeneszerzői és oktatói munkásságát Magyarország legrangosabb díjaival ismerték el: Bartók–Pásztory-díj (1991), Erkel Ferenc-díj (2002), Artisjus-díj (2005), Kossuth-díj (2014). Műveinek többségét Magyarországon mutatták be először, de volt bemutató Japánban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Amerikában és Angliában is. Alkotásaiból több mint 30 önálló hanglemez készült, egy-egy műve más zeneszerzők darabjaival együtt kb. 120 CD-n szerepel. Darabjai az amerikai Hinshaw zenei kiadónál, a németországi Ferrimontana kiadónál, a magyarországi Editio Musica Budapest és az Ars Nova kiadóknál jelennek meg. Több mint 120 női és vegyes kari kórusművet komponált latin és magyar nyelven, ezenkívül közel 100 dalt zongorakísérettel, és kb. 30 dalt más hangszeres kísérettel, többségük magyar nyelvre íródott, főként XX. századi költők verseire: József Attila, Szilágyi Domokos, Weöres Sándor, Pilinszky János, Nagy László. Munkásságának másik kiemelkedő ága az egyházi zene. 14 misét komponált latin szövegre, melyek külföldön is népszerűek, 10 oratóriumot írt. Szimfonikus zenekarra írott művei között van három szimfónia, négy zenekari szvit, három hegedűverseny, továbbá vonószenekari művei, a Rasumoffsky ciklus, Udvari táncok, Canto di primavera, Sopra canti diversi, Sopra il canto fermo. Több kamarazeneművet alkotott: négy kvartettet, egy zongorás kvintettet, három hegedű-zongora szonátát, cselló-zongora szonátát, fagott-zongora szonátát, fúvós kvintettet. A szólóművei között van hat zongoraszvit, négy zongoraszonáta, szólóművek más hangszerekre és több kötet zongoradarab pedagógiai célra, gyerekeknek. Mintegy 15 magyar film és legalább 30 színházi előadás kísérőzenéjét szerezte. Két operát írt, melyeknek a szövegkönyvét is ő jegyzi: Pikkó herceg és Bűvölet. 2023-ban Orbán György az év zeneszerzője lesz a budapesti Művészetek Palotájában – hallhattuk többek között a laudációban. 

Orbán György zeneszerző egészségi állapota miatt nem tudott részt venni, így a díjat felesége, Orbán Mária vette át. 

Fotó: Nagy Tibor



A következő elismerésben részesült személyiség, Vasile Cazan karmester, a filharmónia egykori igazgatója laudációját Csíky Boldizsár zeneszerző olvasta fel. A személyes hangvételű dicséretből többek között megtudtuk, hogy Vasile Cazan 1952-ben Várhegyen született, ahol már nyolcévesen elkezdett zenét tanulni. Hegedűn, brácsán és zongorán játszott, majd 16 évesen több egyházi zenei együttest vezetett. Miután befejezte a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes karának karnagya, majd 1996-tól az intézmény zenei titkára, 1998-tól a filharmónia igazgatója lett. Ezt a tisztséget, amelyre Csíky Boldizsár zeneszerző, volt igazgató javasolta, 22 éven át töltötte be. Vasile Cazan a folyamatos képzés híve volt, ő maga is erre törekedett. 1991-ben Marin Constantintól, a Madrigal vezetőjétől szerzett karvezetői tapasztalatot, 1996–1998 között karmestertanfolyamokon vett részt a New York-i Julliard konzervatóriumban Halász László karmester mellett, aki Arturo Toscanini és Bruno Walter asszisztense volt a New York-i Metropolitan Operánál, majd hosszú évekig a New York City Opera vezető karmestere és igazgatója. Vasile Cazant több kórusmű, zenei átdolgozás szerzőjeként is számon tartják, melyeket hazai és külföldi koncerttermekben hallhatott a közönség. A marosvásárhelyi művészeti líceum tanára, a líceum kórusának karnagya, a művészeti egyetem tanára volt. Több koncertturnét vezetett Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban. Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 2012-ben Maros Megye Prefektusi Hivatala az intézmény legnagyobb elismerésével, a Marosfelfalui Fibulával ismerte el munkásságát. 2015-ben Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala Pro Kultúra díjat, 2022-ben Marosvásárhely díszpolgára címet adományozott neki. A filharmónia élén arra törekedett, hogy megőrizze a magas művészi színvonalú teljesítményt. Különösen nagy figyelmet fordított a fiatal zenei tehetségekre, akiknek koncerteken adott lehetőséget a bemutatkozásra. 

A kitüntetést Sebastian Cazan karmester, Vasile Cazan fia vette át. Majd találóan a a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkara a díjazottak műveiből Orbán György Psalmus 126 (In convertendo), illetve Ave Maria című alkotását, Vasile Cazan Templom és iskola, valamint Sebastian Cazan Pilat című szerzeményét adták elő. 

Dr. Vasile Boloş mérnököt, érdemes professzort dr. Călin Enăchescu egyetemi professzor, a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem prorektora méltatta. 

Dr. Vasile Boloş profesor emeritus, mérnök 1947. november 16-án született Tordán, középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd a Kolozsvári Műszaki Egyetem mechanika fakultásán tanult, ahol később a doktori tanulmányait is végezte. 1985-ben szerezte meg a doktor mérnök tudományos címet. A marosvásárhelyi Imatex vállalatnál eltöltött hat év után, 1976 szeptemberétől lett vezető tanár a Marosvásárhelyi Pedagógiai Intézet, a későbbi Petru Maior Egyetem keretében működő mérnöki szakon. 1990-től 2004-ig az egyetem rektora volt. 2002-ben Románia elnöke a Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki, 2003-ban a prefektúra a Felfalusi Fibula elismerést adományozta neki. Dr. Vasile Boloş négy mandátumon keresztül megyei tanácsos, 2012–2020 között a szociális és kulturális bizottság elnöke volt. 2015-ben a Petru Maior Egyetem emeritus profesor címet adományozott neki. 2020-ban a Maros Megyei Könyvtárnak nyújtott támogatásért Pro Libre Senator elismerésben részesült. Az Alae-díjat a kitüntetett vette át a helyszínen. 


Dr. Mühlfay György habilitált professzor, klinikavezető főorvos méltatta dr. Madaras Sándor idegsebész főorvost. 

Madaras Sándor 1956. június 1-jén Bukarestben született. A magyarok elleni tisztogatási hullám során, koholt vádak alapján szüleit a fővárosi felsőoktatásból elbocsátották, így költöztek Marosvásárhelyre, ahol 1982-ben Madaras Sándor az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szerzett orvosi diplomát. A hároméves kötelező gyakorlatot a Maros Megyei Kórháznál végezte, majd 1985-ben kilenc hónapot körzeti orvosként dolgozott Ratosnyán. Versenyvizsgával a marosvásárhelyi mentőállomásra került, ahol 6 évig mentőorvos volt. Idegsebész szeretett volna lenni, 1992-ben nyílt erre lehetősége. A bukaresti idegsebészeti intézet alorvosa lett, aztán a marosvásárhelyi idegsebészeti klinika szakorvosa, majd 1999-től a főorvosa. 1991 és 1995 között Svájcban, Magyarországon, Németországban, Angliában és Japánban dolgozott, tanult. 1993-tól az orvostudományok doktora. Tevékenysége során példamutatóan látja el feladatát. Munkájában a minőségre törekedik. Az ő nevéhez fűződik a vaszkuláris sebészet beindítása, amit korábban csak a szívsebészek végeztek. Ő kezdte el az arcidegzsábás betegek új módszerrel való kezelését, hosszú ideig ő volt az egyetlen az országban, aki ezeket a beavatkozásokat végezte. Ugyancsak ő indította el a nyaki porckorongsérv elülső feltárását és az agyalapi mirigyek orron keresztül történő eltávolítását. Több dolgozatot és könyvet írt, az egyik kimagasló szakmai alkotás az Arcfájdalmak című kötet. Alapító tagja a Romániai Koponyaalapi Sebészeti Társaságnak, a Szent Balázs Alapítványnak, a Madaras Kristály Egyesületnek és a torboszlói Csűrmúzeumnak, amelyet másik szenvedélyének, a műgyűjtésnek köszönhetően rendezett be. Dr. Madaras Sándor értékes, a társait szerető, sokoldalú alkotóember, aki méltó a kitüntetésre – hallhattuk a kollégáját méltató professzortól. Ezt követően dr. Madaras Sándor átvette a díjat Péter Ferenc megyei tanácselnöktől. 

A díjazás után dr. Vasile Boloş elsősorban a Petru Maior Egyetem munkatársainak támogatását emelte ki, és elismeréssel nyilatkozott a megyei tanácsnál töltött időszakról is. Orbán Mária felolvasta férje, Orbán György köszönőlevelét. Dr. Madaras Sándor az élete során felmerült nehézségekről beszélt, amelyeket leküzdve érte el szakmai és társadalmi sikereit. Sebastian Cazan – Vasile Cazan fia – köszönetképpen megígérte, hogy folytatja édesapja munkásságát, és ezáltal hozzá méltón őrzi szeretett emlékét. 

A rendezvényt az Orbán György-műveket tolmácsoló Lux Aurumque énekkar rövid műsora zárta. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató