2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár még visszaköszön időnként a tél, tagadhatatlanul itt a tavasz. Ahogy melegszik az idő, lekerül rólunk a télikabát. A világjárvány egyelőre otthon maradásra kényszerít, de a kifutókon már jóval korábban bemutatták az idei divatot. Még talány, hogy a többség mikor és hol fogja viselni, de ügyes kezű hölgyek otthon is megvarrhatnak egy-két darabot, például úgy is, hogy divatjamúltnak hitt ruháikat a 2020-as irányzatokhoz igazítják. És mire reményeink szerint lejár a koronavírus fenyegető veszélye, és feloldják a kijárási tilalmat,  végre az idei trendnek megfelelő darabokban lélegezhetünk fel.


A 2020-as év divatját az egyszerűség jellemzi, legyen az utcai, hivatali vagy csillogó alkalmi viselet. 

Az egyik fő irányzatot a ’70-es,’80-as és ’90-es évek divatjának keverékéből kialakított darabok képezik, melyekbe sajátos részleteket foglaltak bele, mint például a virágminták, puffos ujjak, élénk színek, diszkó stílusú, csillogó anyagok, futurisztikus jegyek.

Az év színei a tenger és óceán ihlette kék és zöld tónusok. Divatos szín az érett sárga, továbbá a szelíd narancssárga, a rózsaszín és a lila, és megmaradtak a klasszikus színek, a fekete, a fehér és a nude (bőrszín) finom árnyalatai.

A könnyű, átlátszó anyagok mellett divat a bársony, a bőr és a fordított bőr is.

Az anyagok mintái lehetnek virágok, csíkok, kockák, népi hímzés és állatminták.

Az idén nyárra a divatos alapdarabok között van a puffos ujjú ruha, mely mind nappali, mind esti eseményekre megfelel. Aki szereti a díszesebb darabokat, válasszon csipkével, gyöngyökkel vagy virágrátétekkel díszített változatot.

Ha a ruha lenge, pasztell árnyalatú anyagból készül, hangsúlyozza az alkatunkat, és nőies megjelenést biztosít. Lezser frizura és diszkrét kiegészítők illenek hozzá.

A tavasznál maradva, idén is divatosak a hosszú felsők, a túlméretezett kabátok, dzsekik és a klasszikus szabású kabátok, főleg a természetből ihletett színekben: földszín, bézs vagy akár bordó. Ha ezek farmerből, ökologikus bőrből vagy valamilyen kockás anyagból készülnek, még trendibbek. És akinek munkába kell járni, talán van is ilyen a ruhatárában.

A másik fontos divatirányzatot a kockás anyagok képezik, melyek közül a tyúklábminta elnevezésű kockás anyag a legdivatosabb. A klasszikus fekete-fehér kockák mellett a színes, valamint a többféle típusú kockás anyag keverékéből kialakított ruhadarabok nappali vagy esti viselethez is menők lesznek. A nőiességet hangsúlyozó tüll – ruhák és szoknyák formájában – is olyan anyag, amely díszíthet egy elegáns vagy akár sportos ruhadarabot is.

Egy másik alapdarab a romantikus elemekkel – nagy gallérokkal, fodrokkal és puffos ujjakkal – ellátott blúz. A virágmintás ruhadarabok bármilyen stílusban divatosak, akár nagy, sőt óriási rózsákkal is. 

Aki jobban szeret nadrágot viselni, válasszon klasszikus nadrágkosztümöt. Ezúttal nem okvetlenül az irodai viseletről van szó, hanem az erős, merész nő számára készült, különleges színű és mintájú darabokról.