2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nemzetközi csomagküldemények járvány idején

A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre többen szeretnének külföldről vagy külföldre csomagot küldeni szeretteiknek, ezért közösségi oldalakon is érdeklődnek a csomagküldési lehetőségek iránt. A koronavírus-járvány megszorításai kapcsán az országhatárokon átívelő csomagküldési és csomagátvételi lehetőségekről Ferencz Gábort, a Maros Megyei Vámhivatal vezetőjét kérdeztük.


Fotó: Nagy Tibor
Egyre több a belföldi és külföldi csomagküldő cég, egyesülnek, különválnak, már online csomagküldést és -átvételt is igénybe lehet venni, a feltételeket azonban a futárszolgálatok szabályzatokban rögzítik, azokat a honlapjaikon lehet tanulmányozni. A DPD, FEDex, TNT, Sameday, Nemo Express, Fan Curier csak néhány az ismertebbek közül. A legtöbb futárszolgálat azonban nem vállalja a törékeny, értékes küldemények szállítását, illetve a feladó saját felelősségére vállalják a szállítást. Megyeszékhelyünkön is megjelentek a postafiókszerű automaták, amelyekbe a feladó kisebb méretű csomagot helyezhet el, vagy egy jelszó segítségével átveheti küldeményét az automatából, amennyiben nem tud időpontot egyeztetni a futárokkal.
Ferencz Gábort, a Maros Megyei Vámhivatal vezetőjét arról kérdeztük, kell-e bármiféle változásra számítani a postai csomagküldő szolgálatok tevékenységében. Amint az intézmény vezetője kifejtette, továbbra sem szünetel a postai csomagküldő szolgálat, a sürgősségi állapot és veszélyhelyzet idején sem kellett elrendelni ilyen jellegű megszorító intézkedéseket.
A Távol-Keletről érkező csomagok kezelését sem kellett rendkívüli óvintézkedésekhez igazítani. A tranzitzónába érkezett csomagokat ugyanis fertőtlenítik, csak ezt követően kerülnek az elosztóközpontokba, majd a postahivatalokba. Az Adó- és Pénzügyi Hivatal – melynek alárendeltségében működik a vámhivatal – által elrendelt óvintézkedések a vámhivatal tevékenységét is befolyásolják, mivel a távmunka bevezetésével és az online ügyintézés révén igyekeznek csökkenteni az ügyfelekkel való közvetlen érintkezést. Többek között korlátozták az ügyfelek beléptetését annak érdekében, hogy az ügyfélablakoknál várakozva betarthassák a személyek közötti kötelező 1,5 méteres távolságot.


Ferencz Gábor, a Maros Megyei Vámhivatal vezetőjeVámilleték-mentesség

A nem uniós államokból érkezett postai küldeményeket Marosvásárhelyen a Nagyállomás téri postahivatalban és Segesváron ellenőrzik szúrópróbaszerűen, a címzettek jelenlétében. A magánszemélyek 45 és 150 euró alatti küldeményei vámmentesek. Csupán az unión kívüli országokból érkezett csomagokra kell vámilletéket fizetni. A vámmentesség feltétele, hogy ne rendszeres időközönként érkezett csomagok legyenek, a termékeket a címzett, illetve családja szükségleteire szánják, ugyanakkor a mennyiségből is következtetni lehet arra, hogy nem árukereskedelmi céllal érkezett.
A nem kereskedelmi célból magánszemélytől magánszemélynek küldött termékek, melyek értéke csomagonként nem haladja meg a 45 eurót, vámilleték- és héamentesek, beleértve a cigarettát, alkoholt, de akár a parfümöt is. Példának okáért egy csomagküldemény akkor lehet vámmentes, ha dohánytermékekből 50 szál cigaretta, 10 szivar, illetve 50 gramm dohány, alkoholból egy liter 22%-osnál magasabb alkoholtartalmú ital, és két liter bor, 50 ml-es parfüm van, de csak abban az esetben, ha a csomag összértéke nem haladja meg a 45 eurót. Ha ennél nagyobb értékű a csomagküldemény, a címzett illetékekkel számolhat.
Magánszemély ennél nagyobb mennyiség esetén a vámszabályzatban előírt termékekre megszabott vámilletéket, a 19%-os hozzáadottérték-adót (TVA) és a luxusadót kell kifizesse. Románia uniós tagországgá válását követően a gazdasági egységek szabadon dönthetnek arról, hogy a számukra legkedvezőbb illetéket megszabó országot válasszák. Egy Törökországból érkező szállítmányért Romániában nem kell újabb illetékeket fizetni, amennyiben Bulgáriában kifizették a vámilletéket – hangsúlyozta a szakember.

Interneten rendelt termékek illetékkötelezettsége

Nem számolnak fel vámilletéket a forgalmazóktól interneten rendelt termékekre, amennyiben a csomagküldemény értéke nem haladja meg a 150 eurót. A hozzáadottérték-adó (TVA) kifizetése alól azonban csak azok a küldemények mentesülnek, melyek értéke 10 eurónál alacsonyabb. A 150 euró fölötti küldemények csak a vámilletékek és a TVA kifizetése után vehetők át. Az unión kívüli országokból érkező postai csomagküldemények közül a legtöbb a távol-keleti országokból, főleg Kínából érkezik, melyek interneten rendelt, olcsó elektronikai termékeket tartalmaznak. A vámilleték megállapításának alapjául a termékeket kísérő pénzügyi dokumentumok, számlák szolgálnak.
Amennyiben az ellenőrző szervek kétségbe vonják a számlák hitelességét, netalán alulértékeltnek vélik, árkatalógus alapján állapítják meg a termékek valós értékét. A nem EU-s termékek esetében az adók és illetékek részaránya jóval alacsonyabb az eladási árban, ezért olcsóbbak is, azonban az unión belül ezek törvényes forgalmazása csakis az EU-s adók és illetékek kifizetése után történhet.
Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság rendeletben fogadta el az uniós tagországok között alkalmazott egységes vámilletéket, az európai uniós országhatárokon sem egységes a kiszabható illeték, mivel az állami költségvetésbe utalt héa vagy áfa országonként változik. Mivel egy adott termék ára már tartalmazza a vásárlás helye szerinti ország által kivetett adókat (áfa és illeték), a többi uniós tagállamban nem kell a termék után külön fizetni.
Az uniós vámhatóságoknak azonban jogukban áll meggyőződni arról, hogy a termékeket valóban saját fogyasztásra vásárolták. Ehhez többek között megvizsgálhatják a termékek csomagolását vagy szállítási módját, illetve ellenőrizhetik, hogy az illető végez-e kereskedelmi tevékenységet, és mennyi terméket szállít. A vámilleték a vámunióban egységes, az uniós alapba kerül, azonban a héa (TVA) és a luxusadó országonként változó, mert az az állami költségvetést gyarapítja. A vámilleték az áru értékének 0–15%-a, ami a termékek függvényében változik – tájékoztatott Ferencz Gábor, a megyei vámhivatal vezetője.