2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Kolozsvári Magyar Opera ma esti online előadása

December harmadikán, ma este 7 órától ismét online előadással örvendezteti meg nézőit a Kolozsvári Magyar Opera. Ez alkalommal Giuseppe Verdi A trubadúr (Il Trovatore) című operáját adja elő a társulat, a librettó Salvatore Cammarano munkája.


Az opera középpontjában Azucena, a cigányasszony áll, akit két szenvedély: nevelt fia iránti szeretete és az anyja gyilkosa elleni bosszúvágy mozgat. Ellentmondásos, tragikus sorsú szereplő, akinek döntései irracionálisnak tűnhetnek. Verdi szerint „csupán a beszéde zavaros, de elméje ép”. A másik női főszereplő Leonora, akinek kegyeiért két férfi küzd életre-halálra – az első felvonásban még egyszerű, szerelmes fiatal lány, az utolsóban önmagát feláldozó, tragikus hősnő. A két férfi főszereplő, Luna gróf és Manrico, a trubadúr, a háborúban és a szerelemben is ellenfelek. Míg Luna grófot az elvakult szenvedély és még inkább a féltékenység mozgatja, Manrico viszonzott szerelméért harcol anélkül, hogy sejtenék, milyen titkos kötelék feszül közöttük.
„Egy zátonyra futott társadalom fekete doboza. Persely a szó szoros és átvitt értelmében is, ahol az emberi értékeket aprópénzre cseréljük, akár saját indítékból, akár külső kényszer hatására. A sorsfonatból kiragadott egyetlen epizód kerül reflektorfénybe a színpadon” – fogalmaz a rendező, aki az előadás központi szimbólumaként Azucena hajfonatát választotta. Ahogy a tragédia kibontakozik, úgy őszül meg napról napra Azucena, míg végül a szürke hajfonat fogja béklyóba az asszonyt.
Azucena: született ismeretlen helyen és időben, életművész családban, apja ismeretlen, anyja „kétes erkölcsű”, gyermekét megölte, másét felnevelte, űzött vadként többrendbeli keresztjét tovább cipeli.
Leonóra: reménytelenül szép lélek, ki helyét társadalmi rendszerünkben nem találva szerelembe menekül, majd életét – nemes cél érdekében – eldobja magától.
Ines: képmutató, irigy és hazug, karrierista, sötét lélek, aki – bár jelen történetünkben
visszakozni kényszerül – társadalmunkban fényes jövő előtt állhat.
Manrico: alias Trubadúr, Azucena nevelt gyermeke, szabad gondolkodású, egészségesen érző, kissé heves természetű, akár normális életet is élhet(ne).
Luna: testvérgyilkos, társadalmunk megbecsült és köztiszteletben álló polgára, ki győzelmével veszti el élete értelmét.
Ferrando: hithű, joviális katonatiszt, túláradó becsületből visszafordíthatatlan kárt okozva magában.
Fent nevezett, bizonyos Verdi által manipulált lelkek, minekutána az általunk, magunknak okozott felbecsülhetetlen emberi, lelki és kulturális kárt több órán át, hasztalan próbálták helyrehozni, visszatértek a halhatatlanságba – áll a Kolozsvári Magyar Opera ismertetőjében.
A produkció szereposztása a következő: Luna gróf – Balla Sándor, Leonora – Egyed Apollónia, Azucena – Molnár Mária, Manrico – Pataki Adorján, Ferrando – Köpeczi Sándor, Ines – Mányoki Mária, Ruiz – Rétyi Zsombor, Egy öreg cigány – Mányoki László, Hírnök – Rigmányi István. Díszlettervező: Venczel Attila. Jelmeztervező: Ledenják Andrea. Mozgásművész: Jakab Melinda. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Korrepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő. Súgó: Kostyák Júlia. Ügyelő: Szabó V. Beáta. A rendező munkatársa: Ven-czel Péter. Vezényel: Jankó Zsolt. Rendező: Szabó Jenő.