2021. július 28., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A MOGYTTE-n folynak a választások

Második szakaszába érkezett a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem új vezetőségének a megválasztása. Első lépésként májusban szavaztak arról, hogy pályázattal jelölik ki az összevont felsőoktatási intézmény rektorát. 

Szeptemberben az egyetem szenátusa elfogadta a választási szabályzatot és a választások lebonyolításának menetét. Novemberre tűzték ki a főtanszékek vezetőségének a megválasztását és a jelöltállítást a kari tanácsokba és az egyetem szenátusába. Január 30-án dől el, hogy ki lesz a szenátus elnöke, március 9-én jelölik ki a rektort, aki a helyetteseiről dönt, majd a dékánokat választják meg, akik kijelölik helyetteseiket, és végül április 20-án az egyetem vezetőtanácsának a megalakulásával ér véget a választási folyamat. 

Ezen a héten tehát a főtanszékek vezetőit választják meg. Mint ismeretes, az angol kar önálló, az általános orvosi, gyógyszerészeti és fogorvosi kar esetében a román és magyar oktatók arányát figyelembe véve döntötték el, hogy hányan kerülhetnek a főtanszékek vezetőtanácsába. A román vezetőségi tagokra a román oktatók, a magyarokra a magyar oktatók szavazhatnak. 

Az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti, valamint az angol nyelvű karon összesen tíz főtanszék működik. Az általános orvosi kar négy főtanszéke közül a hármas számú departamentum élére két jelölt – dr. Benedek Theodora professzor és dr. Boeriu Cristian Marius előadótanár – pályázik, a másik háromnál egy-egy oktató. Sem az angol, sem a fogorvos szakon nincs magyar jelölt. A gyógyszerészeti kar kettes számú főtanszékére viszont négy jelölt – dr. Sipos Emese professzor, dr. Fülöp Ibolya, dr. Kolcsár Melinda és dr. Rusu Aura – előadótanárok között dől el, szavazás alapján, hogy ki lesz a departamentum vezetője. Ugyanakkor szavaznak a főtanszékek vezetőtanácsáról, és jelölteket állítanak a kari tanács és a szenátus választási jegyzékére. 

A magyar frakció képviselői megerősítették, hogy részt vesznek mind a kari tanácsi, mind a szenátusi választáson, és újra megpróbálják érvényesíteni a véleményüket. Érdeklődésünkre hozzátették, hogy nem a bársonyszéket féltették, nem gyávaságból vonultak ki az elmúlt ciklusban a szenátusból. Ezzel a lépéssel jelezni akarták a politikum és a közvélemény felé, hogy a véleményüket semmibe veszik, és a többségi szavazatokkal olyan elfogadhatatlan határozatokat hoztak a magyar tagozat ellenében, amelyeket nem akartak a jelenlétükkel hitelesíteni. 2012-ben ennek a lépésnek volt még hatása, és három miniszter jelenlétében sor került a hétpontos egyezség aláírására, 2018-ban már semmi, ezért megpróbálják az újonnan felálló szenátusben érvényesíteni a magyar frakció érdekeit.