2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ünnepek elteltével, amikor az embernek sehogyan sem akarózik visszaállni a munkakedve, s minden nadrágfelhúzásnál a fogyás leghamarabbi lehetőségét latolgatja magában, azt ajánlják a pszichológusok, engedjünk még meg magunknak egy kis kikapcsolódást, ne ugorjunk bele hirtelen a mindennapi robotba. Menjünk ki a természetbe, sétáljunk, idézzük fel a szép emlékeket, az ünnep fényes hangulatát, ne vonjunk meg egyszerre minden jót magunktól, engedjünk meg egy kis finomságot néha, mert így jobban sikerül az átállás a kihívásokkal teli, rohanó szürke hétköznapokba. 

A sétám nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem, mert a tömbházak melletti kukákba kidobott lekopaszított karácsonyfák látványa elszomorított. Halomba, egymásra dobálva várták, hogy a nagy ünnep után elhordják őket a szeméttelepre, vagy beőröljék valamilyen komposztba, vagy tűzre kerüljenek. 

A vidám hangulatot gerjesztő nagy csillogást, melyhez olyan fontos, mondhatni nélkülözhetetlen a jelenlétük (mert hát ez a hagyomány), felidézem most, internetről kiollózva, az adventi készülődést segíteni hivatott javaslatokat a „trendi karácsonyfa” díszítési stílusairól. 

„Annak, aki még nem tudja, idén milyen stílusú vagy színű karácsonyfát állítson, segítünk képes összeállításunkkal. Összegyűjtöttünk öt legtrendibb karácsonyfa-díszítést, amivel garantáltan kivívhatod szeretteid elismerését a fa körül.”

„Akik a klasszikus és hagyományos díszítést kedvelik, választhatják a gyönyörű arany és fehér színekben pompázó fát.” 

„Ha stílusos díszítést szeretnénk, fontos az egység és a harmónia. Válasszunk két, számunkra kedves díszt (például hópelyheket és gömböket), és azokkal dekoráljuk a gondosan kiválasztott fát, itt is fontos a harmónia.”

Pink fa bevállalósoknak: „Azoknak, akik a meghökkentő és feltűnő karácsonyfákat szeretik, egy igazán dögös pink díszítéssel készültünk. Ennél a stílusnál is figyelni kell a harmóniára és az egységességre, ugyanis könnyen ízléstelenné tehetjük a karácsonyfánkat, ha nem megfelelő díszeket választunk; nem csak pink lehet az, hanem lila, zöld és kék is, amit egy kis fehérrel egészítünk ki.”

„Az örökké divatos piros és aranynál bátran választhatunk bármilyen nagyságú és formájú 

díszeket, a kuszaság fogja egységesíteni a végeredményt.”

„A fehérre fújt fenyőfát aranyszínű gömbökkel és fehér-fekete csíkos szalaggal díszítik a dekoratőrök, és a végeredmény igazán trendi. Ezzel a fával biztosan sikert aratunk az ünnepek alatt.”

Eddig az internetes gyűjtemény. A segítésre hivatott divatos trendi javaslatok tehát nem hiányozhatnak a karácsonyi készülődéskor, sőt, ezek után igazodunk, mert a karácsonyfának is, íme, megvan a maga divatja, modern díszítési stílusa, és ha lépést akarunk tartani a korral, akkor csak ezekből választunk. Vagy tiszta fehérre lefújtat, vagy igazi ,,dögös pinket”, vagy örökké divatos piros-aranyat, vagy klasszikus hagyományost, de mindeniknél fontos az egység és a harmónia. Erre kell tehát vigyáznunk, mert ezek biztosítják számunkra az ünnepek fényes hangulatát (legalább tíz napig). Utána jöhet a kuka, a beőrlés, a szeméttelep vagy a tűz, és a szürke hétköznapok, mikor arra ösztönöznek a pszichológusok, hogy sétáljunk minél többet a természetben, főleg a fenyvesek között, a friss levegőn. 

Illusztráció