2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közel kétszeresére növelték a Környezetvédelmi Alap költségvetését 2019-hez képest

A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott 2021-es programokról tartott sajtótájékoztatót Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter március 23-án, kedden. Számos újdonságra számíthatnak az érdeklődök mind a már megszokott, mind a most induló programok esetében.

A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a kedvezményezettek javára és a gazdaság fellendítése céljából az újdonságok a következők:

Rabla Clasic program

* A Rabla Clasic program esetében a támogatás 6500 lejről 7500 lejre nőtt, ami megközelítőleg 1500 euró;

* A nem konnektoros hibrid autó esetében az ökobónuszt 2500 lejről 3000 lejre növelték;

* A GNC/GPL/ 96 g CO2/km-nél kisebb szén-dioxid-kibocsátású autók esetében az ökobónusz 1000 lejről 1500 lejre nőtt;

* A program teljes költségvetését 405 millió lejről 440 millió lejre növelték.

Amennyiben a választott autó két ökobónusz kritériumainak is megfelel, akár 2250 euróval olcsóbban juthat hozzá a vevő a személygépkocsihoz. A megnövelt költségvetés és a kombinálható ökobónuszok azt a célt szolgálják, hogy több új autót vásároljanak az emberek, olyanokat, amelyek kevésbé szennyezőek.


Fotó: Vajda György (archív)Rabla Plus program

* Ezzel a programmal a zéró emissziós és az ahhoz közelítő közlekedést szorgalmazzák;

* Az eddigi legnagyobb költségvetést, 400 millió lejt, kétszer annyit szánnak erre a programra, mint tavaly;

* Ez a költségvetésnövelés nem véletlen, azt szeretnék, ha minél több elektromos autó járna a romániai utakon. Az elektromos autók aránya Romániában jelenleg mindössze 1% a hagyományosakhoz képest;

* Változatlan marad a legnagyobb összegű támogatás, amit Európában elektromos autóra igényelni lehet: 10.000 euró a teljesen elektromos autókra és hozzávetőlegesen 4500 euró a konnektoros hibrid autókra, de a finanszírozás nem haladhatja meg az autó teljes árának 50%-át;

* Az idei költségvetés tehát kb. 6600 teljesen elektromos és 5000 konnektoros hibrid autó beszerzésében nyújthat jelentős támogatást.

A Rabla és a Rabla Plus programok idén teljes mértékben elektronikusan fognak működni. Az erre a célra létrehozott alkalmazásnak és informatikai rendszernek köszönhetően nem kell majd e-mailben küldözgetni a dokumentumokat. Továbbá az applikáció automatikusan ellenőrzi majd az autókereskedések által feltöltött számlákat, így a vásárlók hamarabb visszakaphatják a támogatás összegét.

Ezeknek az újításoknak a gyakorlatba ültetése az év második felétől várható. A két program gördülékeny lebonyolítása érdekében a működési szabályzatban is változtatásokat eszközölnek, hogy a költségvetés kimerüléséig az év vége után is lehessen igényelni a támogatást, még mielőtt az az évi költségvetést jóváhagynák.

Elektromos tömegközlekedés

Folytatódik Bukarestben és Brassóban az elektromos és elektromos-hibrid autóbuszok megvásárlására kötött szerződések foganatosítása.

Továbbá egy új programot is kidolgoznak, amely a diákok környezetkímélő közlekedésére irányul: 600 millió lejt irányoztak elő elektromos/elektromos-hibrid/GNC iskolabuszok beszerzésére. A lehető leghatékonyabb finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatosan még zajlanak az egyeztetések a helyi önkormányzatokkal és az Oktatási Minisztériummal.

Zöldinfrastruktúra kialakítása

Elektromos autók töltőállomásainak kialakítására több programja is van a Környezetvédelmi Alapnak:

* Folytatják a töltőállomások megyeszékhelyeken való elhelyezését – 21 millió lej az új szerződésekre;

* Töltőállomások municípiumokban, városokban, üdülőhelyeken való létesítésére irányuló új program – 500 millió lej;

* Az autópályákon, európai és országutakon töltőállomásokat elhelyező gazdasági szereplőket célzó új program – 175 millió lej.

Háztartási gépek roncsprogramja

A háztartási gépek roncsprogramjára előirányzott költségvetés az eddigi legnagyobb, 75 millió lej. A program lebonyolítására létrehozott platform tesztelése az utolsó fázisban van, a Speciális Távközlési Szolgálat folyamatosan optimalizálja a rendszert, hogy az zavartalanul működjön, amikor élesítik. Technikai egyeztetések zajlottak a kereskedelmi vállalatokkal is azért, hogy az applikáció kompatibilis legyen az ő software-jeikkel és honlapjaikkal. A program elindítása előtt még lesz lehetőségük más kereskedelmi vállalatoknak is a programhoz való csatalakozásra.

A jutányos áron megvásárolható háztartási gépek listája nem változik, továbbra is hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek, légkondicionáló berendezések és televíziók beszerzésére lehet támogatást igényelni.

Hulladékkezelésre és újrahasznosításra irányuló beruházások támogatása

* Hulladékkezelésre és újrahasznosításra irányuló beruházások támogatására 500 millió lejt különítettek el, és zajlanak egyeztetések arról, hogy ezt az összeget 1 millió lejre növeljék;

* Ide tartoznak a szelektív hulladékgyűjtést, a hulladékkezelést és az újrahasznosítást célzó beruházások is.

Tekintve, hogy ez rendkívül időszerű megoldandó probléma, két további programot indítanak a fenntartható hulladékgazdálkodás népszerűsítésére 1,25 milliárd lej értékben:

* A nem EU-konform hulladéklerakók bezárását célzó program – 50 millió lej (azon a tízen kívül, amelyek esetében már aláírták a támogatási szerződést, és amelyeknek a bezárása előrehaladott állapotban van);

* A szelektív hulladékgyűjtés finanszírozása a helyi hatóságok szintjén, amelynek két pillére van: föld feletti és föld alatti automatizált hulladékgyűjtő platformok létesítése; ideiglenes hulladékgyűjtő platformok létesítése, amelyek lehetővé teszik a hulladék jellege szerinti szétválogatást.

Ökologikus közvilágítás

Idén is folytatódik az ökologikus közvilágításra való átállás céljából nyújtott támogatási program. Folyósítják az első rendben megnyert juttatásokat, és további 500 millió lejt fordítanak ennek a programnak az újbóli kiírására.

Energiatakarékos ház (fűtési rendszer, ökovilágítás, szigetelés) 

429 millió lejt arra irányoztak elő, hogy minél több romániai háztartást tegyenek energetikai szempontból hatékonyabbá. Első körben a már benyújtott kérelmekre koncentrálnak, hogy mielőbb aláírhassák az első finanszírozási szerződéseket. Továbbá a program népszerűbbé tételéért tervben van a költségvetés növelése és a működési szabályzatban módosítások eszközlése is. Abban az esetben, ha lesznek ilyen jellegű változtatások, mindent meg fognak tenni azért, hogy ne szenvedjenek hátrányt azok sem, akik már benyújtották a kérvényt.

Egy háztartásra maximum 15.000 euró igényelhető, és a tervek szerint 6–8.000 kedvezményezettje lesz a programnak.

Ez a program a középületek energiatakarékosabbá tételére is megpályázható, 1,4 milliárd lejt különítettek el erre a költségvetésből. Első körben iskolák számára gondolták ki a programot, de számításba vették más közintézményekre való kiterjesztését is.

A fotovoltaikus pannók finanszírozásával kapcsolatos elmaradásokat törleszteni fogják, és szeretnék újra meghirdetni a programot, hogy kioszthassák az erre a célra elkülönített, még fel nem használt összegeket.

Az elszigetelt háztartásokat célzó programot is ismét meghirdetik, erre idén 250 millió lejt szánnak.

 A Környezetvédelmi Alap tervezett költségvetése és programjai közvitára vannak bocsátva. A Környezetvédelmi Alap idei összköltségvetése 2,8 milliárd lej, szinte kétszer annyi, mint 2019-ben, amikor 1,5 milliárd lej volt. A költségvetés elfogadása után hirdetik meg a különböző programokat. A tervek szerint a Rabla Clasic, a Rabla Plus és a háztartási gépek roncsprogramja már április végén elindulhat. A finanszírozási programok részletes működési szabályzatát munkacsoportok dolgozzák ki a Környezetvédelmi Alap költségvetésének jóváhagyása után. (RMDSZ-tájékoztató)