2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszatérni a normális körülményekhez

Második évükre nyomta rá bélyegét a világjárvány. Tavaly a megszokottnál kevesebbet hallottunk róluk, pedig rengeteget dolgoztak, mellette turnéztak, gyarapodtak is, azaz nem volt megállás. Képes-e talpon maradni ma egy profi, de nem állami pénzből fenntartott kisvárosi kulturális intézmény? A nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház elmúlt évéről kérdeztük Benő Barna Zsolt igazgatót.

– Visszatekintve, milyennek látod a tavalyi évet?

– A tavalyi évet úgy indítottuk előadás-szervezés szempontjából, mint ahogyan egy átlagos, járványmentes évet régen. Bizonyos szempontból vakmerőség volt, és bizony voltak álmatlan éjszakák, de ahogy az egyik ajtó becsukódott, nyílt a másik, és lassan kirajzolódott előttünk az évadszerkezet és az anyagi támogatás is. Ha az első bizonytalan helyzetben föladtuk volna, akkor ma nem lenne miről beszélgetnünk. 2020-ban úgy láttuk magunk előtt a 2021-es évet, hogy a Skandináv-félszigeten fogunk turnézni a diaszpórában élő magyarság közreműködésével, valamint felkérést kaptunk az Ausztráliai Magyarok Szövetségétől egy gyermekműsorra, amit nagy örömmel fogadtunk. Ezzel rég dédelgetett álmunk valósult volna meg, ugyanis Európa határain túl még nem láthatott minket a nagyérdemű. Ezekről a nagy tervekről rövid távon le kellett mondanunk, ugyanis 2021-ben az összes ilyen jellegű esemény elmaradt, de bízunk benne, hogy a jövőben minden veszteség megtérül. A járványhelyzet minket is, mint minden kulturális intézményt, megpróbált, de ez idáig sikerült megugrani az akadályokat. Bár kevesebb kilométert jártunk be a tervezettnél, a kitűzött célunk – az évi 90 előadás – tavaly is megvalósult. Vendégszerepeltünk a Nyárádmente kistérségben, Székelyföld számos településén, és folytattuk a szórványprogramot is, amelyet a bukovinai székely tematikájú néptáncszínházi műsorunkkal kezdtünk el az elmúlt évadban. A 90 előadásból 24 külföldön volt, javarészt bukovinai székelyek vagy azok leszármazottjai által lakott helységekben. 

A Bekecs tavaly 90 előadást tartott, ebből 24 külföldön volt


– Sikerült-e megfelelnetek az előírt járványvédelmi intézkedéseknek?

– Ezek az előadásszámok követték az aktuális járványgörbe vonalát, így voltak nagyon megfeszített időszakok, amikor turné turnét ért, alig érkeztünk haza, indultunk is útnak, és voltak hosszú hetek, amikor minden kulturális eseményt le kellett mondani, akkor pedig visszavonultunk a próbaterem falai közé. Mivel a teljes társulat élt a védőoltás lehetőségével, és folyamatosan odafigyelünk az aktuális szabályozásra, nem volt szükség leállásra. Bízunk benne, hogy a következő időszak is üdvös lesz hozzánk és terveinkhez. 

– Melyek az idei célkitűzések?

– Idei célkitűzéseink közé tartozik az elkezdett munkák folytatása, a csapatunk bővítése és folyamatos fejlesztése. Januárban a hazai előadásainkon túl Magyarországon és Szerbiában, azaz a Vajdaságban is turnézunk. Régebbi előadásainkat szeretnénk felújítani, ugyanis új kollégákat üdvözölhetünk az utánpótlás csapatból, valamint az anyaországból. Terveink között vannak saját szervezésű edzőtáborok, tréningek és csapatépítő hétvégék lebonyolítása. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy azzal foglalkozunk, ami a szenvedélyünk, valamint nagyon motiváló a közönség visszajelzése, rengeteg pozitív energiát kapunk a nézőktől, mi pedig kétségkívül igyekszünk mindig a legtöbbet nyújtani a színpadon. Reméljük, hogy az esetleges járványhullámok már nem nehezítik meg az előadói munkát, és nagyjából visszatérhetünk a megszokott kerékvágásba. 


– A tervekhez anyagi háttér is szükséges. Honnan érkezik támogatás?

– A turnésorozataink, valamint a szórványprogramunk fő támogatója a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap, emellett tételes támogatást kapunk az anyaországból a Bekecs Táncegyesület számára, amelynek égisze alatt 13 iskolai keretek között és 11 azon kívül működő néptánccsoport van a Nyárádmentén. Ez a tevékenységünk is többnyire a vírushelyzet függvénye, ugyanis amikor az iskolai oktatás megállt, az oktatói tevékenységünk is szünetelt.

– Minden évben új, saját produkcióval léptek a nézők elé. Várható-e új darab az idén?

– Társulatunk 2021-ben mutatta be a Keresztúton című néptáncszínházi előadást, amelynek rendezője Tőkés Csaba Zsolt, zeneszerzője és zenei szerkesztője Pál István „Szalonna”, továbbá táncosként részt vettünk az István, a király székelyföldi nagyprodukcióban Orza Călin rendező-koreográfus rendezésében, valamint az ősz folyamán új munkafolyamatba kezdtünk Györfi Csaba rendező-koreográfus vezetésével, ami a társulat számára újszerű, izgalmas projekt. Örkény István Tóték című drámáját dolgozzuk fel nonverbális úton, a néptánc által teremtett nyelvezeten. A néptáncszínházi produkció zeneszerzője ifj. Csoóri Sándor, díszlet- és jelmeztervező Szőke Zsuzsi, koreográfusok Farkas Ágnes és Farkas Tamás. A bemutató előadást március-áprilisra tervezzük.

Nagy hangsúlyt kap az utánpótlás, a Bekecsnél öt korosztályban közel kétszázan táncolnak

Fotó: Bekecs Néptáncszínház