2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amint arról korábban is hírt adtunk, augusztus elején ismét sor kerül a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválra. A Beke István Ferenc gitárművész által létrehozott és a Harmonia Cordis Egyesületen keresztül máig főszervezett gitárfesztivál immár a 14. kiadásához közeledik, és az eltelt évek alatt Marosvásárhely egyik legnívósabb zenei szemléjévé nőtte ki magát. Ahogyan azt évről évre olvashatták, az eleinte a Kultúrpalotában klasszikusgitár-fesztiválként induló koncertsorozat idővel nyitott más, minőségi stílusirányzatok felé is, a programot pedig számos kiegészítő rendezvény gazdagítja. A hagyományos délelőtti mesterkurzusok mellett vannak hangszerbemutatók, karrierépítésről szóló előadások, miközben az esti koncerteken a világ gitárművészeinek legjobbjait sikerül Marosvásárhelyen vendégszerepeltetni. 

Az augusztus 6-a és 11-e között zajló rendezvénysorozat programját a korábbiakban ismertettük (és hamarosan ismét ismertetjük), most a fellépő előadók, formációk életrajzából, történetéből közlünk rövid kivonatokat, fellépésük sorrendjében.

Augusztus 6-a

Hart Gábor 1995. szeptember 28-án született Orosházán. 11 éves korában, rockzenei hatásra kezdett gitározni. 2014-ben felvételt nyert az SZTE Zeneművészeti Karára, ahol az ország legnevesebb gitártanáraival dolgozhatott együtt. Egyetemi évei alatt elért sikerei közt szerepel az Országos Egyetemi Gitárverseny 1. helyezése, az I. Országos Fiatal Gitárosok 1. helyezése, illetve 2018 tavaszán a Virtuózok tehetségkutatóban első gitárosként sikerült eljutnia a nagyok korcsoportjában a döntőig. Többek között játszhatott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, illetve az Operaház zenekarával is. 2018 tavaszán részt vett a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén, ahol a zsűri a játékát 1. díjjal jutalmazta.  Ennek a versenynek többek között a díja az volt, hogy 2019 tavaszától részt vehet kilenc különböző nemzetközi gitárfesztiválon. 2018-ban a Rotary Klub kitüntetéssel támogatta. 2016-tól aktívan játszik különböző musicalekben, illetve rockoperákban. Mesterkurzusokon tanulhatott világhírű művészektől: Sergio Assad, Łukasz Kuropaczewski, Florian Larousse, Tilman Hoppstock, Paulo Pegoraro. 
Radu Vâlcu 1989-ben született Bukarestben. 12 évesen kezdett klasszikus gitárt tanulni a George Enescu Általános Iskolában, Liviu Georgescu professzorral. A bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu zeneszerző mellett. 25 éves koráig számos díjat nyert közismert európai fesztiválokon, és több koncertfelkérése is volt Románia nagyobb városaiban, valamint Szerbiában, Németországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban. A Radu Vâlcu Quartet: Radu Vâlcu három kiváló zenésszel – Răzvan Florescu (ütőhangszerek), Mihai Balabaş (hegedű), Andrei Petrache (zongora) – különleges koncerttel várja a közönséget: előadásukban a latin-amerikai ritmusokat és a román népzenét ötvözik a kortárs és dzsesszzenével.
Pusztai Antal 1978-ban született Győrben, első gitáróráit édesapjától vette Pannonhalmán, mára napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsesszgitárosa. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta, immár Inge Scholl-Kremmel vezetése alatt. Hazájában Róth Ede, Folk Iván és Reményi Attila tanítványa volt, jelenleg Alvaro Pierri csoportjában tanul a Bécsi Zeneegyetemen. Koncertezett már Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is.

Pusztai Antal


Mădălina Ioana Petre a bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen végezte zenei tanulmányait. Neve a White O’Clock  bukaresti zenekar által vált híressé. Klasszikusgitárosként több fesztiválon is fellépett.
Asztalos Zsolt 14 évesen kezdett dobolni, nagyrészt autodidakta módon tanult. Az évek folyamán számos zenekar tagja volt, sokféle zenei stílusban kipróbálta magát a folk-, pop-, funk-, blues és dzsesszzenétől a színházi előadásokhoz írt zenén keresztül  a heavy és trash metalig. Pusztai Tonyval a 2000-es Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon találkozott először, azóta többször is zenéltek együtt.
Hadnagy Attila fiatal kora óta több műfajban is kipróbálta magát, mint például a klasszikus rock-, dzsessz-, blues-, klezmer, funky és klasszikus zene.
Stochelo Rosenberg 1968. február 19-én született egy holland cigánytáborban. A visszafogott, tehetséges fiúból világhírű előadóművész lett, aki gitárosként és zeneszerzőként is elismert. A gitározást 10 éves korában kezdte el, a legtöbbet Django Reinhardt felvételeit hallgatva tanulta. Már 12 éves korában több lemezkiadó figyelmébe került. Az elkövetkező években Nous’che és Nonnie unokatestvéreivel zenélt együtt, később kialakítva a híres Rosenberg Triót. A világ egyik legjobb gitárosaként ismerik, aki hibátlan technikájával ötvözi a gipsy-jazz zene virtuozitását, érzelmeit és eleganciáját. Mint minden kortárs dzsesszzenész, Stochelo is imád improvizálni és új zenei stílusokat kipróbálni, de zenéjének az alapja mindig is Django Reinhardt hagyatéka marad.

Stochelo Rosenberg


Augusztus 7-e

Tritonus Guitar Trio. Tagjai Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint. Mindhárman a győri Széchenyi István Egyetemen folytatták zenei tanulmányaikat, országos és nemzetközi versenyeken is eredményesen szerepelnek, számos első helyezés és közönségdíj birtokosai. Különféle zenei korszakokból válogatnak darabokat és saját átiratokat is készítenek. Céljuk, hogy olyan zeneműveket szólaltassanak meg, amelyeket a közönség ritkán hallhat három gitáron.
Venti Chiavi Guitar Trio. A triót 2014-ben alakította meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. Céljuk bővíteni a klasszikus gitártrió-repertoárt, ezért az eredetileg gitártrióra írt művek mellett számos átiratot készítenek és játszanak. Különösen fontosnak tartják a magyar klasszikus zene népszerűsítését. A trió számos sikeres koncertet adott már különböző fesztiválokon és koncerttermekben Euróbában és az Egyesült Államokban. Első CD-lemezük 2018-ban jelent meg Venti Momenti címmel.
Gabriel Bianco ötéves volt, amikor édesapjával elkezdett gitározni. 1997-ben felvételizett a párizsi zeneakadémiára. Tizenöt évesen volt az első fellépése Párizsban, azóta már számtalan országban koncertezett. Legfontosabb versenygyőzelmei: Ile de Re Nemzetközi Gitárfesztivál, Bécsi Nemzetközi Gitárfesztivál (bécsi gitárfórum), GFA Nemzetközi Gitárfesztivál, Amerika.
Michaela Hrabánková sokoldalú szólista és kamarazenei zenész. Prágában született, jelenleg Párizsban lakik és dolgozik. Sok fesztiválon játszott világszerte, számos díj birtokosa. Rendszeresen meghívják mesterkurzusokat tartani franciaországi, romániai, csehországi egyetemekre. Jelenleg a párizsi Ivry-sur-Seine Konzervatóriumban tanít kamarazenét.

Augusztus 8-a

Beke István Ferenc a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert nemzeti és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken,  számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamarahangversenyeket adott a világ számos országában. A marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemezetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.
Gabriel Guillén az egyik legrangosabb gitártanár Ausztriában. Venezuelában, Maracazban született, Dél-Amerikában tanult híres tanároktól. 1987-ben elnyerte az Antonio Lauro és a Rotary nemzetközi gitárverseny első helyezését. Elnyerte az osztrák kormány Merit Award díját, a The Kery díjat, az Artinger díjat, az Amigo de Venezuela díjat, a Honors díjat és Caracas-Avila díjat. A Joseph Haydn Zeneakadémián (Eisenstadt) és a Richard Wagner Zeneakadémián (Bécs) tanít. Több mint 34 országban tartott mesterkurzusokat és koncerteket. A RUST Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője.

Gabriel Guillen


Atanas Ourkouzounov a kortárs bolgár zene egyik legérdekesebb személyisége. Gitárművészként és zeneszerzőként egyaránt nagy elismerésnek örvend, különböző díjakkal jutalmazták munkáját. Több mint 100 darabot komponált szólógitárra, duóra, trióra, kvartettre, kamarazenét és két versenyművet is írt. Nemzetközileg elismert gitárművészek adták elő darabjait. Szófiában nőtt fel, 1992-ben kezdett el gitározni. Tanulmányait Párizsban folytatta. Jelenleg gitártanár a párizsi Maurice Ravel Konzervatóriumban, versenyeken zsűrizik, mesterkurzusokat és konferenciákat tart szerte a világban.
Mie Ogura 1973-ban született Japánban, zenei tanulmányait háromévesen kezdte zongorán, majd hétévesen fuvolán. 1994-ben Franciaországba költözött, lediplomázott a párizsi Nemzeti Zeneakadémia fuvola szakán, majd tanulmányait Olaszországban folytatta, a Chigiana Zeneakadémián, Siena városában. Mie Ogura kortárs improvizációt, barokk zenét, dzsesszimprovizációt és indiai zenét is tanult az évek során. Jelenleg két duó tagja: fuvola-gitár duót alkot Atanas Ourkouzounovval és fuvola-zongora duót Marie-Catherine Giroddal, akikkel bejárta az egész világot. Továbbá fuvolát és improvizációt tanít a párizsi Jacques Ibert Konzervatóriumban.

Augusztus 9-e

Duo Celeste (Orosz Dávid & Tudor Gliga). Pályafutásukat a klasszikus gitár terén a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban kezdték. Mindketten részt vettek számos országos és nemzetközi versenyen. 
Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói, dr. Beke István Ferenc diákjai. A közönség hallhatta már őket közös színpadon koncertezni Al Di Meolával és Tommy Emmanuellel. A duó számos verseny győztese is.

Duo Celeste


Girán Péter 1994-ben született Magyarországon. Nyolcévesen kezdett el gitározni. Számos hazai és nemzetközi gitárverseny dobogósa, győztese. Olyan neves gitárművészektől vett kurzusokat, mint Marcin Dylla, Vladimir Gorbach, Martha Masters, Florian Larousse, Dale Kavanagh és Manuel Barrueco. 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatójaként diplomázott, tanárai Pavlovits Dávid és Csáki András. A klasszikus zene mellett flamencót is játszik, melyben nagy szerepet kapnak saját kompozíciói is.
Csáki András Budapesten, 1981-ben született. 11 éves korától kezdett el gitározni. 2007-ben lediplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányait a Southern kaliforniai egyetemen folytatta. Sok rangos nemzetközi versenyen nyert díjakat. Szólókarrierje mellett kamarazenével is foglalkozott. Tartott mesterkurzust Kínában, Észtországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban, Indiában, Romániában, Oroszországban, az USA-ban és hazájában is. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora. 
Judicaël Perroy 1973-ban született Párizsban, hétéves korában ragadt gitárt. Tizenegy évesen már Vivaldi-művekkel koncertezett. Tizennégy éves korában az Ile de France Nemzetközi Gitárverseny második díját nyerte el, majd osztályelsőként végzett a Paris Conservatoire-ban. 1997-ben a Guitar Foundation of America által megrendezett nemzetközi verseny díjaként egy több mint hatvan koncerttel és mesterkurzussal rendelkező amerikai egyesült államokbeli és kanadai turnén vehetett részt. Ezt követően megjelent egy újabb CD-je, mely a korábbi lemezeivel együtt magas értékelést kapott a Diapason Magazine-tól. A Bayard Recordsszal közreműködve több lemezt adott ki, az egyiket a fuvolista Florence Bellonnal és a hárfás Joanna Kozielskával. A tavalyi év során kiadott egy lemezt, mely egyedi és példa nélküli Bach-átírásokat tartalmaz. Világszerte tart mesterkurzusokat, diákjai több díjat nyertek, a klasszikus gitár világának több feltörekvő csillagát segítette érvényesülni a nemzetközi zenei életben. 1995 óta oktat, az ezredfordulón a Stetson Egyetem gitár tanszékének helyettes vezetőjévé nevezték ki. Jelenleg San Franciscóban tanít.

Judicaël Perroy


Augusztus 10-e

Dimitris Soukaras 1995-ben született Korinthoszban, és 11 évesen kezdett el gitározni. Jelenleg mesteri tanulmányait végzi a londoni Royal Academy of Music Zeneakadémián . 12 nemzetközi verseny díjazottja, közülük talán a legfontosabb a Mottola Nemzetközi Gitárfesztivál versenyének első díja, ami által bekerült az Eurostrings Young Stars programba, ami koncertlehetőséget biztosít neki 14 európai gitárfesztiválon. Első CD-lemeze 2019 júliusában jelent meg, címe From Down to Dask. Zeneszerzőként is aktivál, jelenleg közreműködik a korinthoszi Hiliomodi Színházi szervezettel, és már három előadásukra írt zenét.
You Wu 1993-ban született Lishuban, Kínában. Nyolcévesen kezdett el gitározni, majd tanulmányait a Sanghaji Zeneakadémián folytatta. Jelenleg a bécsi zeneakadémia hallgatója. Számos európai és ázsiai gitárverseny díjazotta, Shinichi Fukuda japán gitárművész a gitárosok Lang Langjának tartja a fiatal művészt. Fellépett Európa és Ázsia legfontosabb városaiban. A kamarazenét is szereti, sokszor fellép vonósnégyessel, illetve zenekarral.
Zuzanna Wężyk 1995-ben született Gdańskban, Lengyelországban. Gitározni hét-évesen kezdett, egyetemi tanulmányait a salzburgi Mozarteum Zeneakadémián végezte 2018-ban. Jelenleg  Londonban él, ahol mesteri tanulmányait folytatja filmzeneszerzői szakon a Kingston Egyetemen. Szólistaként és kamarazene-formációkban többszörös díjazott. Szólistakarrierje mellett saját műveket és dalokat komponál, számos zenekarral és zenésszel szokott együttműködni, jótékonysági koncerteket is szervez.

Zuzanna Wężyk


Peter Graneis Stuttgartban született, kilencévesen kezdett el gitározni. 2018-ban végezte el mesteri tanulmányait. Többek között Yehudi Menuhin Live Music Now alapítványának az ösztöndíjasa, valamint többszörös díjazott helyi és nemzetközi gitárversenyeken. Több európai gitárfesztivál meghívottja, első CD-lemeze 2017-ben jelent meg, Portrait címmel.
Marco Tamayo osztrák állampolgárságú kubai gitárművész, akit az olasz L’Stampa az Il Re della Chitarra (a gitár királya) néven említett. Számos nemzetközi verseny győzteseként szerte a világban játszik rendszeresen a legnagyobb zenekarokkal és karmesterekkel, és napjaink egyik vezető klasszikusgitár-művésze. A salzburgi Mozarteum Művészeti Egyetem és a klagenfurti Landeskonservatorium professzora, vendégoktatóként pedig a gdanski zeneakadémián tanít; korábban a Sydney-i Egyetem oktatója volt.

Marco Tamayo


Az Essential Principles for the performance on the classical guitar (A klasszikus gitárjáték alapelvei) című könyve világszerte megváltoztatta a hangszer megítélését, valamint annak oktatását. Tanítványai ugyancsak nemzetközi karriert futnak be. A Michelle Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (Olaszország) művészeti igazgatója. Az olaszországi Solero és Alessandria városok tiszteletbeli polgára. A Marco Tamayo Edition nevű, 2014-ben alapított kiadó elnökeként a klasszikusgitár-zenei művek megújításán dolgozik is.

Augusztus 11-e

Vicente Amigo


Vicente Amigo Córdobában nőtt fel, most is ott él, de Guadalcanalban született, nyolcéves korában kapta első gitárját. Felfogásának az a jellegzetessége, hogy nem akarja a flamenco stiláris kereteit mindenáron felrúgni, de gyönyörködtető variációi, rögtönzései és szerzeményei azokat a modernizálás irányába tágítják. Közreműködött híres énekesek felvételein. Saját neve alatt kiadott lemezei közül az áttörést a Ciudad de las Ideas albuma hozta meg a 2000-es évben. Azóta bejárta szinte az egész világot, igaz, Romániában most debütál. Rengeteg első helyet, díjat és elismerést kapott, a Premios de la Músicát, a Latin Grammyt, a córdobai díszpolgárságot stb. Dolgozott több szimfonikus zenekar és a Vince Mendoza vezette Metropol szólistájaként is, a Spanyol Nemzeti Balett tűzte műsorra szerzeményeit. Egyre nagyobb hírnevének köszönhetően John McLaughlin, Al Di Meola, David Bowie, Keith Richards, Bob Dylan, Milton Nascimento, Sting, Eliane Elias és Paco de Lucía voltak alkalmi muzsikustársai. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató