2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

I-tech Maros műhelymunka

Október 23. és 25. között a marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem I-tech Maros címmel műhelymunkát szervez az egyetem Dózsa György utca 250. szám alatti technológiai központjában, amelyet ezúttal avatnak fel. 

Az oktatási intézmény elsősorban a szakképzést, átképzést és a duális képzést támogatja. Ezért főként a munkaerőpiacon keresett szakmákban – több céggel együttműködve – indított tanfolyamokat. Az egykori népfőiskola átalakítását, átgondolását követő években felmerült, hogy szükség van Marosvásárhelyen egy olyan központ működtetésére, ahol a középiskolás diákok – és nem csak ők –megismerkedhetnek bizonyos techno- lógiákkal, eljárásokkal, gépekkel, eszközökkel, és ezek az ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a későbbiekben megfelelő szakmát válasszanak.

A polgármesteri hivatal intézményeként a helyi önkormányzat támogatásával szerelték fel a központot, ahol a kidolgozott I-TECH koncepció alapján (innováció – inovare, technológia – tehnologie, oktatás – educaţie, kutatás – cercetare, okosház –  smart home) a jövő műszaki szakmáinak  kínálatával ismertetik meg az érdeklődőket. A műhelymunkán elsősorban az automatizálás (robotika) jelenlegi irányvonalait mutatják be. A meghívott cégek, felsőoktatási intézmények és középiskolák mind a keresleti, mind a kínálati oldalról mutatják be azt, hogy milyen műszaki ismeretek szükségesek ahhoz, hogy a jövő technológiáját alkalmazva megfelelő legyen a szakképzés, ugyanakkor az érdeklődő diákok olyan készségekre, ismeretekre tegyenek szert, amelyekkel könnyebben elsajátíthatják, megtanulhatják azt, miként lehet dolgozni többek között számítógép-vezérlésű gépekkel, hogyan működnek a robotok és milyen téren lehet használni az önjáró berendezéseket. Az alapkoncepció jelszavai is utalnak arra, hogy a rendezvényen elsősorban a műszaki újdonságokat, az oktatás, kutatás terén elért eredményeket, illetve a Nyugaton már alkalmazott, úgynevezett okosház tervezésének, megépítésének lépéseit szeretnék a közönség elé tárni. 

A rendezvény ugyanakkor egy fórumot kíván teremteni, ahol a középfokú és egyetemi oktatók találkozhatnak munkaadókkal, üzletemberekkel, diákokkal, a helyi intézmények és az illető szakterületen érdekelt civil szféra képviselőivel, hogy kidolgozzák, megvitassák a duális képzésre vonatkozó helyi, akár országos szintű terv, elképzelés alapjait. Másodsorban a műhelymunka egyfajta börze is lehet, ahol a diákok felmérhetik műszaki téren a továbbtanulási vagy  az elhelyezkedési lehetőségeket.  

A többnapos műhelymunka szervezői a Kulturális Tudományegyetem, a polgármesteri hivatal és a megyei tanfelügyelőség. Részvételét jelezte a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem, a Sapientia, a kolozsvári Műszaki Egyetem, valamint Marosvásárhely összes műszaki líceuma, a Papiu, az Unirea és Bolyai elméleti líceum. Jelen lesz standjával több mint 30 szakterületen működő marosvásárhelyi, nagyszebeni és kolozsvári cég. Az épület földszintjén lesz egy autószerelő, egy CNC-robottechnológiát bemutató műhely, továbbá konkrétan ismertetik az automatikusan működő ún. okosház műszaki megoldásait, és egy korszerű lakatos-hegesztő műhelyben is tartanak bemutatót. Az emeleten a gazdasági iskola és a mezőgazdasági iskola szolgáltatásait mutatják be. 

A rendezvény október 24-én 10 órától kezdődik. A hivatalos megnyitót követően 12 óráig az említett egyetemek mutatják be kínálataikat, majd 13 és 16 óra között a cégek standjaiknál várják az érdeklődőket. Egy előadóterem is a résztvevők rendelkezésére áll, ahol elméleti bemutatókat is tarthatnak. Az I-TECH Maros műhelymunka nyilvános, ez idő alatt bárki kilátogathat majd a technológiai központba.