2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Olvasóink írták

A hasmenésnek többféle kórokozója lehet: baktériumok, vírusosk. A clostridium okozta hasmenést Gram-pozitív és anaerob baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok veszélyes exotoxinokat termelnek, hemolizálnak, a fehérjéket natív és főtt álla- potban rothasztják, lebontják. A clostridiumfajok többsége a talajban él: egyesek az emlősök, mások az emberi bélrendszerben élősködnek. A talajba csak a széklet szórásával kerülnek.

E baktériumok egyes fajai, pl. a Cl. tetani, Cl. botulinum az idegrendszerre veszélyes hatású méreganyagot termelnek. Mások, pl. a gázgangréna csoport az emberi testet károsító méreganyagaival, gázképződéssel és ödémával járó sebfertőzést okozhat, jelentkezhet a merevgörcs. A mikroba ellenálló képessége közepes, a spórája ellenben igen ellenálló. Hosszas behatásra a baktériumot a fertőtlenítő szerek elpusztítják, hatásosak az oxidáló szerek és az autokláv, ami egy atmoszféra nyomáson 121 C fokos gőzben szintén elpusztítja a spórákat.

A baktérium a ló bélrendszerének lakója, de előfordulhat az ember bélcsatornájában is. Ha az  ürülékkel a talajba kerül, spórája a földben igen sokáig életképes és fertőző marad. Veszélyes lehet egy földdel fertőzött tüske mélyre hatoló szúrása is. De a bőrt ért ismételt sérülések hatására a spórák szaporodásnak indulhatnak, így újabb fertőzés nélkül is létrejöhet a hasmenéses állapot. Majd napokkal később 20-25 véres-nyákos széklet jön. Felléphet az izmok görcse. Az embernél az első tünetek a fej izomzatán, különösen a rágóizmok görcsével jelentkeznek, mely fokozatosan átterjedhet a vázizmokra (kar, láb) is. A fertőzés gyakori a mezőgazdasági dolgozóknál és gyermekeknél. Sokszor jelentéktelen sérüléseken keresztül következik be, amikor a beteg már nem is emlékezik a szúrásra.

A méreganyagból a laboratóriumban kétféle összetevőt különítettek el: az idegrendszeri tüneteket okozó tetanoplasmint és a vérsejt-oldó tetanolysint. Kimutatható a beteg vérsavójából is. A fertőződés után néhány óra múlva, vagy néhány napos lappangási idő után bizonytalan betegségérzet jelent- kezik, ami hányásban, kettős látásban, beszéd- és nyelészavarban nyilvánulhat meg.

A clostridium a légzés vagy szívműködés bénulása útján halált is okozhat.

A toxinok antigén tulajdonságai alapján A, B, C, D, E csoportba sorolhatók. A toxin enyhe melegítésre nem károsodik, de forraláskor tönkremegy. A védettség nem áll fenn. Az embert elsősorban az A, B, E típusú toxint tartalmazó baktériumok bántják, melyek a szénhidrátok egy részét sav- és gázképződéssel bontják le.

Megelőzése az élelmiszeripar feladata lenne: a tisztaság és gondos hőkezelés, bizonyos halkonzervekben a megfelelően magas só- és ecetkoncentráció. Némelykor a folyóvízbe engedett székletből a halak esznek, és az ilyen hal fogyasztása füstölve vagy nyersen veszélyes. A régi, puffadt konzerveket ne együk meg. Fontos a főzelékkonzervek, a fagyasztott zöldség (mirelit) alapos átfőzése, a kolbász és véreshurka gondos előkészítése. Legyengült immunitás esetén, daganatos betegek hamarabb megbetegednek. Néha a szövetekben lévő apró gázhólyagokból sercegő vagy lószőrpárna tapintatú seb keletkezhet (ragtapasz használata esetén). Előfordulhat, hogy összetévesztik egy allergiás állapottal. 

A baktérium a vastagbél súlyos, gyakran halálos nyálkahártya-elhalásával járó gyulladást okozhat. 

Laboratóriumban ki lehet mutatni a sercegő tapintású sérülések váladékából is. Boncolásnál elsősorban a fertőzéses területen az izmok szétesése, elhalása, véres váladékképzés látható, a toxinhatás következtében. Régen a mikrobák anatoxinná alakított méreganyagából készített védőoltás alkalmazható volt.

Nagyon fontos a földdel szennyezett sérülés esetén a sebek alapos tisztítása. A védősavó gyógykezelésre felhasználható, viszont csak a betegség korai stádiumában. Kezdetben sikeres volt a kezelés sulfonamidokkal. Ma antibiotikumot (vancomycint) adnak. Sajnos a spórák a kezeléskor nem pusztulnak el.

Ma ezt clostridium difficilinek nevezik.

Sajnos ma is gyakori és sok a fertőzött beteg.

Nem csak a fertőzőklinikáknak jelent sok munkát a gyógyításban, sokba kerül a biztosítópénztárnak is. Ezért érdemes róla tudni. A betegek többször is visszaesnek a betegségbe, a spórák miatt, melyek újra és újra kikelnek, pedig a beteg hosszú időn keresztül betartja a diétát és a higiéniai szabályokat. Hosszabb antibiotikum-kezelés után lehetséges a végleges gyógyulás. Remélhetőleg.

Kenedich Piroska