2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Digitális platform diákoknak és pedagógusoknak

A biztonságos kerékpáros közlekedést oktató tananyag online változatát, a Safe4Cycle2 nemzetközi projektet mutatták be és értékelték az eredményeket május 18-án a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal protokolltermében. Az Erasmus+ program lezárult ugyan, de helyi költségvetésből folytatni szeretnék a diákok számára kidolgozott közlekedésbiztonsági oktatást, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A hasznos tananyag elsajátításához azonban a pedagógusok együttműködésére lenne szükség.

A Safe4Cycle2 projektben négy ország egyesületei vettek részt, a Marosszéki Közösségi Alapítvány a magyarországi Vuelta Sportegyesülettel, az angliai Bikeability Trust és a szlovéniai Mariborska Kolesarska Mreža szervezetekkel közösen továbbra is népszerűsíti a biztonságos kerékpározás érdekében 10-14 éves gyerekek számára elindított projektet. Amint a tananyagok kidolgozói részéről elhangzott, számukra a legnagyobb kihívás bevonni a pedagógusokat, akik az elméleti rész elsajátításában kellene közreműködjenek, a gyakorlati oktatást a Bringaakadémia keretében vállalnák fel.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány hat évvel ezelőtt négy európai szakmai szervezettel kerékpáros közlekedésre nevelő programot fejlesztett ki az Erasmus+ program keretében, és munkafüzeteket állítottak össze. Gál Sándor projektvezető hangsúlyozta a Safe4Cycle2 online platform hasznát, amelynek célja a 10-12 éves gyerekeket felkészíteni a biztonságos kerékpáros közlekedésre interaktív videók és feladatok segítségével. Erre a platformra a Safe4Cycle keretében összeállított munkafüzetek tananyagát töltötték fel, amely digitális formában magyar és román nyelven egyaránt elérhető. 

A diákok az interaktív videókra vagy munkafüzetre kattintva megismerhetik a közlekedési jelzőtáblákat és azokat a szabályokat, amelyek ismeretében biztonságosan közlekedhetnek. A pedagógusoknak ajánlják a tanári e-learning felületet, ahol számos olyan pluszinformáció található (például letölthető háttéranyagok), amelyek segíthetnek a kerékpárral való közlekedési szabályok átadásában. 

A projekt kapcsolattartója, Heim László kifejtette, hogy az interaktív felületen az 5., 6., 7. osztályos diákok tájékozódhatnak mindarról, ami a kerékpározással összefügg: a szükséges felszereltségtől a közlekedési szabályokig, de a gyalogosokra érvényes közlekedési szabályok is megtalálhatók. A pedagógusok számára hasznos oktatási segédanyag lehet, és az Iskola másként hét alatt vagy választható tantárgyként oktathatnák. A projekt keretében az elmúlt időszakban osztályfőnöki órák keretében ismertették a kerékpárral való biztonságos közlekedést, a gyakorlati foglalkozásokon pedig szívesen vettek részt a diákok.

A https://safe4cycle2.com/hu/login platform révén játékosan sajátíthatják el a gyerekek a gyalogosközlekedésre és a közösségi közlekedésre érvényes szabályokat, de arról is olvashatnak, hogy milyen biciklit válasszanak, milyen teendők vannak nyeregbe pattanás előtt, hol lehet bringázni és hol nem lehet, az elsőbbségadásról, a jelzőtáblákról; tanácsok vannak arról, hogy miként kell egy akadályt kikerülni, vagy mire kell figyelni kanyarodáskor. A Milyen felszerelések segítik a láthatóságot?, Mire kell vigyázni a holttér kapcsán? című fejezetek például megannyi hasznos tudnivalóval látják el és oktatják egyszerűen és érthetően az oldalra látogatókat. Ezekből talán sok olyan felnőtt is okulhatna, aki kerékpárral elővigyázatlanul, balesetveszélyesen közlekedik. Bár Marosvásárhelyen sincsenek kialakított kerékpárutak, a projekt nem titkolt célja azok megépítésének az ösztönzése. Ezt célozza többek között a Marosszéki Közösségi Alapítvány által szervezett Critical Mass, de a május 15-én megrendezett Bikeathon kerékpáros adománygyűjtő verseny ezt a célt is szolgálta. 

Illusztráció

Fotó: Marosszéki Közösségi Alapítvány (archív)