2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Európai Parlament (EP) története során először videó- konferenciaként tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazáson jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós – több mint 178 milliárd lej értékű – uniós támogatást – közölte az uniós parlament csütörtökön.


Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba.

A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállalkozások, munkaerőpiacok támogatására és az uniós gazdaságok más, sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok. 

Az uniós országok az összeget a koronavírus elleni fellépésre használhatják a kohéziós politika keretein belül úgy, hogy az uniós bizottság idén nem kéri a strukturális alapok előfinanszírozásának visszatérítését a tagállamoktól. Az uniós kasszából származó, így felszabaduló 8 milliárd eurót a tagállamok hozzátehetik a strukturális politikára szánt 29 milliárd euróhoz.

Az EP-képviselők továbbá jóváhagyták az uniós szolidaritási alap hatályának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzetekre, így 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára.

Az uniós parlament elfogadta a repülőtéri résidőkre vonatkozó szabályok ideiglenes felfüggesztését annak érdekében, hogy leállítsák a koronavírus-járvány miatt üres vagy kevés utassal közlekedő repülőjáratokat.

A repülőterekre vonatkozó jelenlegi szabályozás értelmében a légitársaságoknak a fel- és leszállásra rendelkezésre álló idősávjaik legalább 80 százalékát ki kell használniuk ahhoz, hogy azokat ne veszítsék el a következő, októberben kezdődő szezonra. Ezért több légitársaság a vírus terjedésének kezdete, azaz január vége óta inkább üresen közlekedtette a repülőit.

Az új ideiglenes intézkedésnek köszönhetően a légitársaságok leállíthatják a járvány alatt üresen közlekedő járataikat. A szabályok ideiglenes felfüggesztése miatt ugyanis a fel- és leszállásra használható idősávokat nem kell többé kihasználniuk ahhoz, hogy azokat a következő évadra is megtarthassák.

A szabályozás tehát véget vet a hatalmas környezeti és gazdasági kárral járó úgynevezett szellemjáratoknak. Az elfogadott intézkedés szerint október 24-ig kell eltekinteni az eredeti szabály alkalmazásától.

Winkler: A közös küzdelem érdekében újra kell építeni az európai szolidaritást

A világjárvány okozta válságban az Európai Unió prioritása az emberek egészsége, az emberi élet védelme, azonban ez csak akkor lehet eredményes, ha van közös fellépés és európai szolidaritás – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az EP sürgősségi pénzügyi intézkedései kapcsán.

 Az EP-képviselő rámutatott, hogy a legsürgősebb feladat a járvány leküzdése, a közegészségügyi rendszer megerősítése, az egészségügyi rendszerek közötti összehangolt együttműködés.

„Semmi nem értékesebb az egészségnél, az emberi életnél. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a gazdaság megvédése is sürgős probléma. Már most nyomaszt a szédítő gyorsasággal kialakuló gazdasági válság. Éppen ezért ezeket a kihívásokat párhuzamosan kell kezelni. Már most el kell kezdeni azoknak a közpolitikáknak a kidolgozását, amelyek a járvány után újraindítják az EU-t. Ebben az erőfeszítésben az Európai Parlamentnek is aktívan ki kell vennie a részét” – magyarázta Winkler Gyula.

Véleménye szerint kiemelten fontos a most elfogadott beruházási kezdeményezés, melynek köszönhetően 37 milliárd euró áll a tagállamok rendelkezésére, hogy a lakosságot, az egészségügyi rendszereket és a vállalatokat tudják támogatni. Mint elmondta, ugyanúgy fontos a másik két döntése is az európai törvényhozásnak, az egyik a légiközlekedésben kialakult válsággal kapcsolatos, a másik az EU szolidaritási alapját érinti, melynek keretét 800 millió euróra emelték.

„Mindezek a döntések szükségesek, de nem elégségesek. Az EU első válságintézkedései nem voltak összehangolva, ez megmutatta, hogy az európai intézmények felkészületlenek, hogy nem állt rendelkezésükre a szükséges információ, amely alapján azonnali válaszok születhettek volna. Az elmúlt napokban a tagállamok számos ellentmondásos, olykor kaotikus döntést hoztak; az európai szolidaritás teljes mértékben eltűnt” – hangsúlyozta az EP-képviselő, ugyanakkor reményének adott hangot, hogy mindez alapvetően megváltozik.

„Nagyon remélem, hogy az Európai Parlamentnek – amely rendkívüli logisztikai körülmények között szervezte meg plenáris ülését, és nagyszámú képviselőnek tette lehetővé, hogy távolról szavazzon – sikerülni fog, hogy rövidesen visszahozza a napi valóságba a szolidaritás igényét és a közös fellépés szükségességét. A világjárvány nemcsak egészségügyi válságot idézett elő, hanem gazdasági és társadalmi krízist is. Az emberek élete minden tagállamban veszélyben van, az európai gazdaság komoly recesszió előtt áll, a társadalmi-szociális problémák pedig súlyosbodni fognak. A széthúzás fennmaradása magát az európai konstrukció létét veszélyezteti, éppen ezért az EU-nak elsősorban politikai választ kell adnia a válságra. Újra kell építeni az európai szolidaritást, hogy a veszélyekkel szemben közös kiállás tudjon születni. Határozottan hiszek abban, hogy a sürgősségi intézkedések középpontjában az emberek, a családok és a munkahelyek kell hogy álljanak. Ezek azok a prioritások, amelyeket az RMDSZ is szorgalmaz. A több síkon zajló válság leküzdésére a megoldást uniós szinten kell megfogalmazni és a régiók szintjén megvalósítani, hogy az európai akciók haszonélvezői az emberek legyenek” –emelte ki Winkler Gyula.

Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Parlament által elfogadott intézkedéseknek köszönhetően Románia több mint 500 millió eurót azonnal felhasználhat, ez év áprilisától pedig további 637 millió euró áll az ország rendelkezésére. Az uniós szinten elérhetővé tett 37 milliárd euróból Románia 3 milliárd eurót használhat fel, ezek az összegek a kohéziós alapokból származnak, amelyet az EB átcsoportosított a koronavírus-járvány leküzdése céljából.