2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az év első szívátültetése Marosvásárhelyen

Egy tizenöt éves donor jóvoltából súlyos szívbetegségben szenvedő negyvenéves férfi kapott új szívet a napokban a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Klinikán. A dr. Horaţiu Suciu szívsebész és csapata által végzett beavatkozás az év első szívátültetése. 

Dr. Horaţiu Suciu az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, több mint egy éve szerepel a marosvásárhelyi klinika nyilvántartásában a súlyos szívbetegségben szenvedő negyvenéves férfi, akinek az életét az új szívvel sikerült megmenteni. A szívet Iaşi megyéből hozták, és egy tizenöt éves donortól származik, akinél agyhalál állt be, a család pedig úgy döntött, hogy felajánlják az egészséges szerveket életek megmentésére. A marosvásárhelyi szívsebész elismerését fejezte ki az elhunyt fiatal családjának, akik elvesztették a gyereküket, és a megpróbáltatásban talán némi vigaszt jelent számukra, hogy gyerekük szíve tovább dobog, remélhetőleg hosszú ideig még – mutatott rá dr. Horaţiu Suciu. A szakember szerint a műtét sikeresnek bizonyult, és várhatóan a továbbiakban is jól alakul a páciens egészségi állapota. Az elhunyt 15 éves fiú szívét Iaşi-ból Hargita megyéig tudták helikopterrel szállítani, onnan mentőautó rendőri kísérettel hozta Marosvásárhelyre. Az ifjú donor más szerveit is felhasználták életmentő procedúrákhoz, a máját Iaşi megyében ültették át, a tüdejét és a veséjét pedig a fővárosban. 

Dr. Suciu a hírügynökségnek azt is elmondta, hogy az elmúlt évben hat szívátültetést sikerült végrehajtani Marosvásárhelyen, de remélik, hogy az idei év jobb lesz ilyen szempontból, viszont ehhez elengedhetetlen a hatékonyabb állami finanszírozás.

Fotó: Nagy Tibor (archív)