2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A gázár-liberalizálás miatt drágulhatnak a mezőgazdasági termények

Pénteken délben Mara Togănel prefektus társaságában a kíséretével villámlátogatást tett a marosvásárhelyi vegyi kombinátban Adrian Nechita Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A vállalat vezetői, élükön Harri Kiiski vezérigazgatóval, bemutatták a gyárat, majd az ismertető után a miniszter a vezérlőteremben fogadta a sajtó képviselőit, ahol rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. A kombinátnál tett látogatást követően a miniszter a prefektúrán mezőgazdászokkal, farmerekkel is találkozott. 

Fotó: Vajda György


A miniszter nem rejtette véka alá, hogy látogatásának célja politikai jellegű. Kifejtette: a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektorhelyetteseként régi kapcsolatot ápol a marosvásárhelyi vegyi kombináttal, amely több közös projektben vesz részt az egyetemmel, így jól ismeri az egység helyét és szerepét a romániai mezőgazdaságban. A kombinát fontos tényezője, szolgáltatója a hazai agráriumnak, az alkalmazottak számát tekintve pedig a megye második legnagyobb ipari egysége. Tudomása szerint a hazai műtrágyaigény 46%-át biztosítja, nem beszélve az exportról. Elsősorban azért jött, hogy megvizsgálja, milyen káros hatása volt a 2018-ban kibocsátott 114-es sürgősségi kormányrendeletnek, amely többek között tiltja az iparban használt földgáz árának liberalizálását. „Ha nem sikerül kiigazítanunk a rendeletet, az nem csak a műtrágya-előállítókat, hanem elsősorban a -használókat és ezen túl a -fogyasztókat is érinti, mert drágábban állítják elő a mezőgazdasági alaptermékeket. A 2019 végén hozott 1/2020-as sürgősségi kormányrendelettel helyreigazítottuk volna az előbbi rendeletet, azonban a szenátus elutasította a kezdeményezésünket. Jelenleg a képviselőház asztalán van az ügy, reméljük, hogy találunk megfelelő érveket ahhoz, hogy eltöröljük a 114/2018-as rendeletet” – nyilatkozta a tárcavezető. 

Harri Kiiski, az Azomureş vezérigazgatója tájékoztatta a média képviselőit, hogy az utóbbi időben több mint 250 millió eurót költöttek a gyár korszerűsítésére és környezetvédelmi intézkedésekre. Lapunk kérdésére elmondta, hogy a múlt héten gyűlésezett az igazgatótanács, és arról döntött, hogy az idén 10 millió eurót fordít beruházásokra, amit az infrastruktúra fejlesztésére, a fenntarthatóságra, a földgáz- és a villamosenergia-fogyasztás csökkentésére, valamint környezetvédelmi megvalósításokra fordítanak – az utóbbiak között szerepel a zajszintet csökkentő berendezések felszerelése. Továbbá a kötelezettségek részeként néhány hónapon belül környezetkímélőn le kell zárják a régi zagytározót, erre is költenek. 

Fotó: Nagy Tibor


A 114/2018-as sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatosan a vezérigazgató elmondta, emiatt csökkentett kapacitással dolgoztak, de nem bocsátottak el alkalmazottakat, és reméli, ha július elsejétől liberalizálják a földgáz árát, a nagyfogyasztók gazdasági helyzete helyreáll. „Sajnos, a romániai politikai instabilitás miatt nehéz előre megjósolni a jövőt, de reménykedünk, hogy minden jobbra fordul” – mondta az igazgató. 

Mara Togănel prefektus is reményét fejezte ki, hogy a kombinát betartja a környezetvédelem és a lakosság biztonsága terén vállalt kötelezettségeit. A cég 1,8 tonna műtrágyát termel évente, fontos szerepe van a hazai mezőgazdaságban és jelentős üzleti szereplő a kelet-európai piacon – tette hozzá. 

A miniszter az újságírók kérdéseire más mezőgazdasági jellegű témákról is beszélt. Elmondta, hogy folyamatban van az országos mezőgazdasági stratégia kidolgozása, amely tartalmazza majd a 2020–2017-es finanszírozási időszakban megpályázandó támogatásokat is. 21 milliárd euróra pályázhatnak az említett periódusban a mezőgazdászok, jelenleg a brüsszeli hivatalnokokkal kell egyeztetni, hogy miként osztják el a különböző intézkedéscsomagokra az összeget. Több mint egymilliárd euró az ország kereskedelmi hiánya, ennek egyik oka a mezőgazdaság, hogy exportálunk ugyan nyersanyagot (gabonát és élő állatot), de jóval több és drágább feldolgozott mezőgazdasági élelmiszerterméket hozunk be. Ezért az új országos stratégiában előtérbe kell helyezni a feldolgozóipar fejlesztését, a genetikailag feljavított állatállomány tartásának támogatását, a családi farmok felkarolását. Az unióban vitát váltott ki az északi országok által benyújtott zöldpaktum (Green Deal), amiről tárgyalnak a mezőgazdasági tárcavezetők, de mindenképpen figyelembe kell venni a klímaváltozás okozta káros hatások felszámolását. Ennek egyik ága az öntőzőrendszerek felújítása. Továbbá a miniszter kifejtette az ország álláspontját az uniós tárgyalásokon, valamint azt is, hogy megpróbálnak egységes frontot kialakítani a kelet-európai országokkal, amelyekhez csatlakozott Ausztria is. Hétfőn Varsóban lesz találkozó, kilenc ország részvételével. S valószínű, ezek a kérdések is felmerülnek február 29-én Kolozsváron is, ahol találkozik Fazakas Sándor magyarországi mezőgazdasági miniszterrel. 

 Adrian Nechita Oros a kombinátban tett látogatása után délben a prefektúra nagy gyűléstermében találkozott farmerekkel, mezőgazdászokkal, akik a tejhasznú szarvasmarha-tenyésztők országos egyesületének közgyűlésén vettek részt. Az itt elhangzottakra visszatérünk. 

Fotó: Nagy Tibor