2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Vásárhelyi Forgatag rendezvényei

  • 2013-08-29 14:12:43

szombat-vasárnap

Marosvásárhelyiek I. világtalálkozója

A Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozat részeként kerül sor augusztus 31-én, szombaton a marosvásárhelyiek első világtalálkozójára. Az esemény első mozzanata a reggel 9 órakor „megnyíló” élő könyvtár, ekkor a Kultúrpalota Tükörtermében kötetlen beszélgetések kezdeményezhetők Marosvásárhely múltjának és jelenének hiteles ismerőivel. Délelőtt 11 órakor kezdődik a gálaműsor a Kultúrpalota nagytermében. Fellépők: Kilyén Ilka, Ritziu Ilka Krisztina, Molnár Tünde, Keresztes Ildikó, az Öves együttes és Kásler Magda, Boros Emese, Trózner Kincső, Szabó Levente, Ávéd Éva, a Kővirág együttes, Szabadi Nóra, Ördög Miklós Levente, Sebestyén Aba, Kovács Levente, Vizi Imre, Nemes Tibor, Vajda Boróka. Műsorvezető Nagy István, rendező Sebestyén Aba. 13.15-től Életutak többszólamúsága címmel felszólalásokra, élménymegosztásokra kerül sor. Vasárnap reggel 9 órakor a Keresztelő Szent János plébániatemplomban Marosvásárhelyért szóló ökumenikus imára várják a híveket, délelőtt 10 órától ugyanott hálaadó szentmise, ugyanekkor a Vártemplomban istentisztelet lesz. A Régi Kórház utcai evangélikus templomban szintén 10 órától, a Bolyai téri unitárius templomban 11 órától tartanak hálaadó istentiszteletet.

 

Folytatódik a Színházi Forgatag...

Augusztus 31-én, szombaton délelőtt 11 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház székhelyén a 0-4 éveseknek szóló Állatkert című előadásra várják a kis közönséget. Az előadásra előzetesen be kell jelentkezni a 0755-484-913-as telefonszámon. 16.30-tól Kocsis István
A tér című színműve, a Yorick Stúdió előadása tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében, 18 órától Székely Csaba művét, a Bányavakság című kistermi előadást tűzték műsorra. Szeptember elsején, vasárnap délelőtt 11 órától A tengerkék kutyus című mesejátékra várják a gyerekeket az Ariel színházba. A Vásárhelyi Forgatag zárónapjának díszelőadása, a Carmina Burana című táncszínházi előadás 19 órától nézhető meg a Nemzeti Színház nagytermében.

 

...és indul a Koncertforgatag

Augusztus 30-án, ma 18.30-tól a Bronx, 19.30-tól a Dreamers Band, 21 órától a Deák Bill Blues Band, 23 órától pedig a Prospekt koncertezik a Maros-parton felállított színpadon. Szintén ma 19 órától a Kultúrpalotában a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, mintegy száz gyermek lép közönség elé. 31-én, szombaton déli 12 órától a temesvári Bokréta néptánc- és citeraegyüttes lép fel a Maros-parti színpadon. 18 órától a gyerekeket várják ide a marosvásárhelyi StoneHill 4 Kids együttes koncertjére. 19.30-tól a Vecker, 21 órától az Intim Torna Illegál, 23-tól a Chrome lép fel. Szeptember elsején, vasárnap 18 órától a marosvásárhelyi Kolompos együttes szórakoztatja a gyerekeket, 19.30-tól a Koszika&The HotShots, 21 órától a magyarországi Ghymes együttes, 23 órától a marosvásárhelyi Büsz, éjféltől a Corax lép közönség elé a Maros-parton.

 

Téka-Forgatag

A Teleki Téka udvarán szombaton délelőtt 10 órától 14 óráig látogatható a történelmi könyvek vására. Délelőtt 11 órától a gyerekeket is idevárják, hogy a Téka restaurátora segítségével kipróbálhassák a linómetszést.

 

A Borsos Tamás Egyesület a Forgatagban

A Borsos Tamás Egyesület szervezésében szombaton délelőtt 10 órától A szecessziós város című tematikus városnéző sétán vehetnek részt az érdeklődők Oniga Erika művészettörténész vezetésével. Indulás: a Virágóra elől. Ugyanebben az időpontban családos kincskereső városi sétára is várják a marosvásárhelyieket, a benevezés 10 órakor, a vetélkedő 11 órakor kezdődik, a minimális csapatlétszám: egy szülő, egy gyerek. Indulás, megérkezés és díjazás: a Teleki Téka udvarán. 18 órától a Kultúrpalota kistermében Álságos állítások a magyar etnopolitikában címmel tart előadást Bárdi Nándor, az Etnikai és Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, illetve a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Vasárnap szintén 18 órától Székelyvásárhelytől Marosvásárhelyig. Székelyek és városi polgárok Marosvásárhelyen címmel dr. Pál-Antal Sándor társadalom- és helytörténész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja tart előadást a Kultúrpalota kistermében.

 

Családi Forgatag

Szombaton délelőtt újra a Maros-partra várják a marosvásárhelyi családokat. Itt a pénteki programok folytatódnak, ismét kinyit a Cseperedők udvara, lesznek vásári játékok és kézműves-tevékenységek, illetve szalmát fonni és gyöngyöt fűzni is lehet. 11 órától Póra Zoltán gyermekdalokat tanít minden korosztálynak, ugyanekkor a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat családok számára indít vetélkedőt, a kamaszok pedig újabb kincskereső vetélkedőn vehetnek részt, melynek témája a Vásárhelyi Forgatag. A gyerekprogramok délután is folytatódnak, 13 órától Göcsi Ottilia gyurmázni hívja a gyerekeket, a ProMissio Egyesület interaktív logikai játékokat és kézműves-tevékenységet kínál, 15 órától az Unitarcoop Alapítvány tagjai hímezni tanítják a 6 évesnél nagyobb gyerekeket. A Caritas Családsegítő Szolgálat 16 órától A nagy fa lakói címmel indít játékos vetélkedőt kisiskolások számára A Lurkó Kuckó fejlesztő- és játszóház 15 órától újra logikai, ügyességi és társasjátékokkal várja a lurkókat, 16 órától a 3 éves vagy annál kisebb gyerekeket hívja Kerekítő mondókás mókára, 17 órától pedig a babamasszázsról indít szülőknek beszélgetést és tapasztalatcserét. Szintén 16 órától a Fa-milia Centrum Egyesület Család, kincsesláda és/vagy harcok mezeje? címmel tart műhelytevékenységet. Az Outward Bound staféta című ügyességi versenyre 16 órától újra benevezhetnek a családok, 17 órától pedig a Gézengúz játszóháznál nemezelni is lehet. Szintén 17 órakor kezdődik a Székelyföldi Legendárium című rajzfilmet vetítése, 17.50-kor tombolahúzás lesz, a szerencsés résztvevők értékes könyvnyereményekkel gazdagodhatnak. Vasárnap délelőtt folytatódnak a szombati gyerekprogramok, illetve pár újdonság is lesz. 11 órától a Védem Egyesület szervezésében gyermekjárgány-találkozóra kerül sor a gokartpálya teraszán, a verseny a gokartpályán zajlik. A Fa-milia Centrum Egyesület délutáni előadásai: Párkapcsolati elégedettség és istenhit (15 órától) Szuper szülők, szuper gyermekek?! Elég jó szülők, elég jó gyermekek?! (16.30-tól). 16 órakor újra megtartatik az Outward Bound-staféta nevű ügyességi verseny, 17 órától pedig ismét levetítik a Székelyföldi Legendáriumot. 17.50-kor tombola-sorsolás lesz.

 

Civil Sarok

Szombaton délelőtt folyatódik a Fogyatékos szigetek a Forgatagban című program. A Bonus Pastor Alapítvány délelőtt 10 órakor bemutatja tevékenységét, 11 órától pedig Használ, ha használsz? címmel a függőségekről indít beszélgetést. A Kerecsensólyom Hagyományőrző Egyesület viselet- és fegyverbemutatóra várja az érdeklődőket a jurtában és környékén. A Keresztyén Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány (KOEN) délelőtt 11 órától gitáros, zenés foglalkozásra és kézimunkázásra hívja a gyerekeket, 15 órától Milyen vagy, Istenem? címmel szerveznek interaktív foglalkozást óvodás és kisiskolás gyerekeknek. A RITTE Egyesület 11 órától bemutatja a SIC kártyát, déli 12 órától megtartatik a Marosvásárhelyi Kulturális Civil Fórum gyűlés, majd 16 órakor bemutató előadásra kerül sor. A Málnássy László Gombászegyesület délelőtt 10 órától 18 óráig gombaismertetőre várja az érdeklődőket. A Sapientia standjánál 11 órától a gyümölcsfák szaporításáról lesz szó, 13-tól „sapis” esküvő, 15 órától a Légy pneumobil és elektromobil kapitány! című tevékenység kezdődik. Ugyanitt egészségsarok is működik, többek között testzsír-, illetve vérnyomásmérésre is lesz lehetőség, illetve az érdeklődők egy stresszkérdőívet is kitölthetnek. A Maros Megyei Ifjúsági Keresztyén Egyesület, a Marosvásárhelyi Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesület és a Református Telefonos Szeretetszolgálat szervezésében délelőtt 10 órától újra megnyílik a csendes sarok, déli 12 órától pedig Akarsz-e játszani? címmel kezdődik tevékenység. A Civil Sarokból a Sportforgatag sem marad ki, szombat délelőtt 11 órakor kajak-kenu verseny indul, 13 órától 16 óráig pedig ingyenesen ki lehet próbálni a vízi járműveket. Vasárnap folytatódnak a szombati rendezvények, újdonság a 16 órakor kezdődő mászófalverseny, illetve a 17 órakor rajtoló ládatorony-építés.

 

Múzeumok a Maros-parton

A Maros-parti Forgatagban a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, a kőrispataki Szalmakalap-múzeum, illetve a bajai Türr István Múzeum is bemutatkozik.

 

Népdalvetélkedő és néptánctalálkozó

A Forgatag zárónapján, vasárnap délelőtt 10 órakor népdalvetélkedőre kerül sor a Kultúrpalota kistermében. 15 órától a nagyteremben néptánctalálkozót tartanak. Muzsikál az Üver zenekar, fellépnek a vajdaszentiványi, erdőcsinádi, szentgericei, segesvári, mezőmadarasi, szabédi, ludasi, felfalusi, szászrégeni, kendi, erdőszentgyörgyi, sóváradi és holtmarosi néptánccsoportok és együttesek.

 

Kiállítások a Forgatagban

A Vásárhelyi Forgatag idején látogatható kiállítások: Haller József marosvásárhelyi képzőművész egyéni pasztell-kiállítása (Bernády Ház), Marosvásárhely Forgásban – fotókiállítás (Deus Providebit Tanulmányi Ház), Leonardo da Vinci zseniális találmányai (a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete), Vida Árpád retrospektív kiállítása (a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete), Szecessziós Vásárhely (a Kultúrpalota első emeleti kiállítóterme), Bernády György, a városépítő polgármester emlékszobája (a Kultúrpalota első emeleti kiállítóterme), Marosvásárhely tegnap és ma – fotókiállítás (Kultúrpalota), Marosvásárhely Fotótükörben (a Bernády Ház emeleti kiállítótermei), Casoni Szálasi Ibolya festményei (Divatház, Rózsák tere 58. szám), Korodi-Szász Albert festményei (a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete), a Maros Mezőségi Művésztelep gyűjteményes kiállítása (a Maros Megyei Múzeum várbeli épülete).

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató