2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Leváltották Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert

Szerdán délelőtt Florin Cîţu kormányfő menesztette tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert és Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt. Klaus Iohannis államfő aláírta az egészségügyi miniszter menesztésétől szóló rendeletet. A kormányfő ugyanakkor Dan Barna miniszterelnök-helyettest nevezte ki ügyvivő miniszternek az egészségügyi tárca élére. 


A liberálisok támogatják a kormányfőt

Florin Cîţu szerdán kijelentette: azért menesztette az egészségügyi minisztert, hogy megbizonyosodjon róla: az emberek továbbra is megbíznak az állam intézményeiben. A miniszterelnök azt mondta: akkor hagyhatjuk sikeresen magunk mögött ezt a válságot, ha az emberek továbbra is bíznak az állami intézményekben. „Mindenkit biztosítani szeretnék afelől, hogy szilárdan hiszek ebben a kormánykoalícióban, mert ez egy olyan koalíció (…), amely értékekre és eszmékre, nem bizonyos emberekre épül” – mondta a kormányfő a Victoria-palotában.

Ludovic Orban, a liberálisok vezére támogatja kormányfő döntését. Szerinte a liberálisok nem gondolkodnak más politikai megoldáson a kormánykoalíciót illetően, az USR-PLUS Szövetségnek új embert kell javasolnia az egészségügyi miniszteri tisztségbe. A pártelnök rámutatott, a miniszterelnöknek kötelessége felügyelni, hogy a kormány megfelelően működjön, a kormányprogramot gyakorlatba ültessék, és jogában áll szükség esetén közbelépni mindezek biztosítása és a közjó érdekében, akár úgy is, hogy levált egy minisztert.


Az USR-PLUS elfogadhatatlannak tartja Cîţu eljárását 

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása „nagy válságba taszítja a koalíciót”, mivel Cîţu kormányfő elvesztette az USR-PLUS támogatását – nyilatkozta Dan Barna miniszterelnök-helyettes. Teljesen elfogadhatatlan, hogy Florin Cîţu miniszterelnök úgy terjesztette Klaus Iohannis államfő elé a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltásáról szóló kérést, hogy előzőleg nem egyeztetett a Mentsétek Meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetséggel és a koalícióval – jelentette ki szerdán Dacian Cioloş. A PLUS elnöke azt mondta: az USR-PLUS Szövetség ülésén megtárgyalják a kialakult helyzetet, és azt követően foglalnak állást az ügyben.


Koalíciós ülést sürgetett 

Dan Barna kormányfőhelyettes szerdán arra kérte a koalíciós partnereket, hogy egyeztessenek esetleges bizalommegvonásról. Az USR-PLUS társelnöke szerint „felelős párbeszédre” van szükség Ludovic Orban liberális és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akikkel egyeztetni akar arról, hogy vonják meg a bizalmat Florin Cîţu kormányfőtől. 


A koalíciónak folytatnia kell munkáját

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a közösségi médiában nyilvánosságra hozott bejegyzésében kiáll a kormánykoalíció egysége mellett. „Egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga, amelyet nem kommentálunk – írja az az RMDSZ elnöke. – Ezt a döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért. A tennivaló sok, mihamarabb új minisztert kell kinevezni az egészségügyi tárca élére, a kormányprogramban meghatározott célkitűzések szerint haladunk tovább.” Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette: „Nem látok okot arra, hogy más összetételű koalíció alakuljon, a koalíció nem egyetlen emberért és nem egyetlen pártért jött létre.”


Túl későn jött Voiculescu leváltása

Túl későn jött Voiculescu leváltása sok olyan románnak, „akik életüket vesztették, vagy tönkrement az egészségük” – állapította meg szerdán Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Szerinte az elmúlt négy hónapban az államfő és a kormánykoalíció falazott a „katasztrófaminiszternek”, akinek vezetésével „kórházak égtek le, csúfot űztek a betegekből, súlyos betegeket evakuáltak éjnek idején”. Úgy vélte: ideje egy olyan szakembert állítani az egészségügyi tárca élére, aki tudja, hogy mi a teendő válság idején.

A Szociáldemokrata Párt visszavonja az egészségügyi miniszter ellen hétfőn benyújtott egyszerű indítványát – jelentette be Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője. Simonis úgy fogalmazott: elégedetten tájékoztatja a képviselőház plénumát, hogy a PSD által az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány hatásos volt. „Vlad Voiculescu mostantól már csak a volt katasztrófa-egészségügyi miniszter” – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője.


Érdekcsoportokat sértett Voiculescu?!

Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke a román közszolgálati televízió (TVR) kedd esti műsorában még megvédte Vlad Voiculescut, mert szerinte az egészségügyi ágazatban olyan érdekcsoportok vannak, akiket zavartak az egészségügyi miniszter intézkedései. Példaként a megyei egészségügyi pénztárak vezetésére kiírt versenyvizsgákat és a kulcsfontosságú gyógyszerek listáját említette. Szerinte az ágazatban évek óta kialakult korrupt rendszer számára ezért is vált egyes számú közellenséggé az egészségügyi tárca vezetője.


Átláthatatlan közbeszerzések

Vlad Voiculescu az egészségügyi beszerzések átláthatóvá tételét kérte – írja egy szerdai Facebook-bejegyzésben a leváltott egészségügyi miniszter tiszteletbeli tanácsadója, Ştefan Voinea. A bejegyzés értelmében Voiculescu kérte többek között az UNIFARM állami vállalat, illetve a központosított beszerzésekkel foglalkozó országos hivatal (ONAC) által végzett beszerzések átláthatóvá tételét is. A tanácsos szerint ugyanakkor Voiculescu kiadott egy rendeletet, amelyben megszabta, hogy a koronavírusteszteket elsődlegesen az állami intézményeknél végezzék, a kapacitás függvényében, „több millió eurós üzleteket kockáztatva ezáltal”. Az előző rendeletet, amely szerint a magánintézmények részesülnek előnyben teszteléskor, a PNL minisztere, Nelu Tătaru adta ki 2020-ban – teszi hozzá Ştefan Voinea az Agerpres szerint. 


Párttársai kiállnak a menesztett miniszter mellett

Az USR–PLUS több törvényhozója és EP-képviselője is kiállt a Facebookon Vlad Voiculescu menesztett egészségügyi miniszter mellett. Egyesek azzal vádolják a miniszterelnököt, hogy engedett az egészségügyi maffia nyomásának. Dragoş Pîslaru európai parlamenti képviselő szerint Vlad Voiculescu menesztését az okozta, hogy nem lehetett megvásárolni, és az érdekeltek féltek az egészségbiztosító pénztárak és kórházak vezetőségei élén várható változásoktól, valamint attól, hogy az egészségügy korszerűsítésére szánt 3 milliárd eurós támogatási összeg fölött már nem áll módjukban rendelkezni. Ramona Strugariu EP-képviselő Cîţu miniszterelnököt célozta meg retorikai kérdéseivel. „Az egészségbiztosító pénztárak versenyvizsgái miatt menesztette őt, vagy azok miatt a szerződések és dokumentumok miatt, amelyeket átláthatóvá akart tenni?” – tette fel a kérdést a közösségi oldalán az európai törvényhozó, aki szerint a kormányfő most pontosan azoknak a célkitűzéseknek a gyakorlatba ültetése miatt válik meg egyik miniszterétől, amelyeket megfogalmaztak a kormányprogramban: az átláthatóság és a politikamentesítés megvalósításáért és az ágazatok szakmai kezekbe helyezéséért – olvasható az Agerpres hírfolyamában. 

A közbeszerzések átláthatósága mellett kampányolt Vlad Voiculescu

Illusztráció Vlad Voiculescu Facebook-oldaláról