2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megtámadta az államfő a törvényt

Csütörtökön Klaus Iohannis államfő megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely jóváhagyta, hogy a Maros Megyei Tanács tulajdonába kerüljön a Román Vasúttársaságtól a Marosvásárhely és Vármező, valamint a Mezőbánd és Mezőméhes közötti keskeny nyomtávú vasút által elfoglalt terület, és a jövőben megépülhessen rajta a tervezett kerékpárút.

Az RMDSZ már 2016-ban kezdeményezte, hogy a Maros megyei kisvasút nyomvonalán kerékpárutakat építsenek. Császár Károly szenátor tavalyelőtt júniusban nyújtotta be a parlamentben a törvénytervezetet, amely szerint a kisvasút nyomvonala Maros Megye Tanácsa tulajdonába került, és kerékpárút épülhet rajta, illetve Vármező és Szováta között a még működő szakasszal párhuzamosan.

Ki(k)nek érdeke, hogy minden maradjon a régiben, a vasút pedig eltűnjön a gazban?

Fotó: Gligor Róbert László (archív)


A parlament 2021. december 21-én jóváhagyta a törvénytervezetet, majd de-cember 23-án továbbította az államelnöknek kihirdetésre a törvényt, amely kimondja a közlekedési minisztérium alárendeltségébe tartozó egyes állami közterületek és a Román Vasúttársaság, a CFR koncessziója alá tartozó egyes földterületek átruházását Maros megye közvagyonába.

Azonban Klaus Iohannis az alkotmánybírósághoz fordult a törvénnyel kapcsolatban. Szerinte a törvény normatív tartalmánál fogva ellentétes az állam vagy a közigazgatási egységek kizárólagos közvagyonának tárgyát képező javakról szóló organikus törvénnyel, amely kimondja, hogy az állam közvagyonából egy közigazgatási egység közvagyonába (vagy fordítva) csak az illető organikus törvény módosításának nyomán lehet javakat átadni. Az elnök szerint a törvény megsérti a közigazgatási egység (jelen esetben Maros megye) szuverenitását is azzal, hogy a megyei tanács nem kérte a kormánytól a területek átadását, és a törvény szinte rá akarja erőszakolni a megyére ezek átvételét.

A meglepő fordulattal kapcsolatban pénteken nyilatkozatot adott ki a Maros Megyei Tanács vezetője, Péter Ferenc. „Klaus Iohannisnak joga volt megtenni, meg is tette, most meg kell várnunk az alkotmánybíróság döntését. Bízunk benne, hogy kedvező lesz nekünk. Reméljük, hogy a taláros testület is látni fogja, semmi törvénytelent nem akarunk elkövetni, hiszen hasonló eset már eddig is volt, most is van. Kissé elkeserítő viszont, hogy amikor az állam évtizedeken keresztül nem tesz semmit azért, hogy újraindítsa a kisvasutat, akkor most, amikor van egy jó kezdeményezése a megyei önkormányzatnak, nem segíti ennek megvalósulását, hanem inkább lassítja. A másik probléma az, hogy az alkotmánybíróság maga dönti el, hogy mikor tárgyalja a kérdést” – mondotta az elnök.

A törvényt kezdeményező Császár Károly szenátor, jogász véleményét szerettük volna kikérni a kérdésről, de pillanatnyilag nem tudtuk elérni.

Évekig tartott átvinni a törvényt, az államfő pedig kihirdetés helyett megtámadta

Fotó: Gligor Róbert László (archív)