2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Össze kell hangolni a kezdeményezéseket

Úgy tűnik, hogy a nemrég kirobbant orosz–ukrán háború okozta menekültválság kezelésére először a civil társadalom reagált, majd bekapcsolódtak a kormányszervezetek is. A határ menti településeken önkéntesek százai ajánlották fel segítségüket a szállást, ideiglenes menedéket igénylőknek, néhány napja pedig a hatóságok is léptek. 

A prefektúra szombaton kiadott közleménye szerint Mara Togănel prefektus felvette a kapcsolatot az Ukrajnával határos megyék prefektúráival, és támogatásáról biztosította kollégáit. Továbbá tárgyalt megyénk településeinek polgármestereivel is. Ugyanakkor számos magánszemély és cég kereste fel a prefektúrát, felajánlva, hogy szállást adnak a menekülteknek. Az adatok összesítésével a Horea katasztrófavédelmi felügyelőség (tűzoltóság) foglalkozik, ahol a 0265-269-661, 0265-269-662 telefonszámokon és a dispecerat@isumures.ro címen lehet felajánlani a segítséget mind az önkormányzatoknak, mind a cégeknek és magánszemélyeknek. Dan Petru Daniel hadnagy, a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, két mikrobuszt és négytagú küldöttséget bocsátottak Suceava megyei kollégáik rendelkezésére, hogy segítsenek a menekültek fogadásában. Érkeztek már felajánlások a megadott telefonszámokra, de ezeket csak azután hozzák nyilvánosságra, miután a prefektúra egységesíti őket. 

Nagy Zsigmond alprefektus lapunknak elmondta, hogy a mi megyénk egyelőre támogató megye (judeţ suport), máig még nem érkezett ilyen megkeresés a határ menti megyéktől. Azonban voltak olyan polgármesterek, akik megkeresték, többek között Osváth Csaba ákosfalvi elöljáró, aki a községben levő sportcsarnokot ajánlotta fel szálláshelyként, 40 matraccal, helyi vállalkozók pedig az étkeztetést vállalnák. Hétfőn a prefektúra egy kérdőívet küldött el a polgármesterekhez, amiben többek között arra várnak választ, hogy milyen típusú szálláshelyet ajánlanának fel a településen, milyen higiéniai feltételeket és étkezési lehetőséget tudnak biztosítani. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere tájékoztatta az alprefektust, hogy gyógyszerszállítmányt indítanának a kárpátaljai testvértelepülésre, Ungvárra. A polgármesterektől érkező információkat az elkövetkezendő napokban összesítik. Ezenkívül megyebeli pszichológusok, orvosok, nálunk tanuló, illetve dolgozó moldovaiak ajánlottak fel tolmácskodást, ha megyénkben menekülteket fogadnak. Az alprefektus szerint össze kell hangolni a kezdeményezéseket, mert csak akkor lehet hatékony a segélyakció, ha valóban azt ajánljuk fel az ukrajnai menekülteknek, amire szükségük van. 

A Román Vöröskereszt főként logisztikai segítséget ajánlott fel az állami intézmények által biztosított szálláshelyeken: elsősegélynyújtás, betegelosztás, pszichológusok is segítenek a szétszakadt családoknak, hogy újra felvegyék a kapcsolatot egymással. Továbbá pénzadományokat is elfogadnak az alábbi bankszámlákra:

RO76BRDE410SV07590484100 (lejben), RO12BRDE410SV31714694100 (euróban), RO88BRDE410SV36413794100 (amerikai dollárban). A Maros megyei Vöröskereszt a marosszentgyörgyi szociális gyógyszertárral közösen indított akciót. A segíteni szándékozók ebben a gyógyszertárban vásárolhatják meg a Vöröskereszt által a szükségletek szerint kijelölt adományokat. Az érintett magánszemély vagy a cégvezető felajánl egy bizonyos összeget, amelyre a Vöröskereszt számlát állít ki, és ebben az értékben megvásárolja a szükséges anyagokat. Elsősorban higiéniai termékekre van szükség, úgymint fogkefe, fogkrém, szappan, pelenka, tejpor, intimbetét, fertőtlenítő, egészségügyi maszk, különböző gyógyszerek, gyerekeknek és kismamáknak kenőcsök stb. Az érdeklődők többet megtudhatnak az eljárásról a gyógyszertár www.farmaciasociala.ro honlapjáról vagy a 0769-041-200-as telefonszámot tárcsázva. 

Az egyházi szervezetek közül a Gyulafehérvári Caritas kapcsolódott be a kezdeményezésbe. Márton András igazgató lapunknak elmondta, hogy szervezetük a Suceava megyei Szeretvásárnál és a Máramaros megyei Máramarosszigetnél levő átkelőhelyek közelében működtet átmeneti fogadóközpontot. Az a tapasztalatuk, hogy a legtöbben csak átmeneti szállást igényelnek, számítanak elhagyni az országot. Információik szerint jelenleg a romániai repülőtereken és nemzetközi kapcsolattal rendelkező vasútállomásokon van nagyobb torlódás. Hétfőn a szebeni repülőtérről Prágába kellett egy bérjáratot indítani. 

A menekültek számára a legfontosabb a kommunikáció biztosítása, mivel kevesen tudnak idegen nyelveket, és elsősorban pontos információkra van szükségük arról, hogy miként folytathatják útjukat vagy hol húzódhatnak meg. Többségüknek nincs lejük. 

Eddig a módosabb családok jöttek át a határon, de az ukrajnai szervezet jelezte, hogy a határ túloldalán továbbra is nagy a torlódás, a kisebb jövedelműek igyekeznek átjutni. A biometriás személyazonossági igazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkezőknek biztosítják a továbbjutást, akik nem rendelkeznek ezzel, menedékjogot kérhetnek. Olyan eset is volt, hogy egy családban az anyának és a gyerekeknek volt megfelelő úti okmánya, a nagymamának nem, így el kellett váljanak. 

Márton András elmondta, mind a katolikus egyházmegyék, mind a Caritas országszerte felajánlotta az egyházi ingatlanokat, ahol önkéntesek várják a menekülteket. Egyelőre a határ menti megyéket vették igénybe a menekültek. Máramarossziget mellett egy görögkatolikus kolostorban 60 nőt és gyerekeket fogadtak. A Caritas szervezet helyszínen levő munkatársaira hivatkozva Márton András hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy ne gyűjtsenek a menekülőknek különböző tárgyakat, élelmiszert, mert a nagy csomagok csak akadályozzák őket, nincs mit kezdjenek velük. A legjobb segítség a szállás és a (meleg) étel biztosítása az átmeneti központokban. A fűtés és az élelmezés költségeit kell fedezni. Ezért pénzgyűjtést is kezdeményez a szervezet, a segélyakcióval foglalkozó országos kormányközi bizottságban is felvetik, hogy az állami hatóságok fedezzék ezeket a költségeket. 

Tischler Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat romániai szervezetének főtitkára arról tájékoztatott, hogy a szervezet együttműködik az Országos Katasztrófavédelmi Hatósággal. Pénteken volt megbeszélés Bukarestben, ahol eldöntötték, hogy kétlépéses beavatkozás szükséges. Első lépésként a szervezet önkéntesei a menekülteket fogadják a határátkelőhelyeken, második lépésként, amennyiben a határ menti menekülttáborok megtelnek, elsősegélyt nyújtanak és gyerekprogramokat szerveznek, amíg a szülők, a felnőttek elrendezik a hivatalos dokumentumokat, és útbaigazítást kapnak a továbbjutással kapcsolatosan. Jelenleg a Máltai Szeretetszolgálat három határátkelőnél: Szeretvásárnál (Suceava megye), Máramaros-szigetnél (Máramaros megye) és Halminál (Szatmár megye) állított fel sátrakat. Ahogy átjönnek a menekültek, ezekben élelmet kapnak, majd az ukránul beszélő önkéntes segítségével tájékoztatják őket a teendőkről, a továbbutazási lehetőségekről. Szükség esetén egészségügyi ellátásban is részesítik őket. Többségüknél a több napot és éjszakát tartó gyaloglás miatti lábsérüléseket kell kezelni, de volt olyan is, hogy kimerültség miatt kórházi kezelésre szorult két menekült. 

Ezenkívül a Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központot létesített Szatmárnémetiben. Itt gyűjtik össze az országból érkező adományt. Elsősorban ivóvízre, teára és szendvicsnek valóra van szükség, mert az útbaigazítást követően a legtöbben folytatják útjukat. A tartósabb adományokat a beregszászi Máltai Szeretetszolgálathoz juttatják el. Itt fogadják nagyrészt a Kijevből és Ukrajna távolabbi helységeiből érkezőket. 

Egyelőre nem került sor az említett beavatkozás második lépésére. A hatóságok a menedékjogot kérőket a határtól távolabbi menekülttáborokba szállítják, szabadon hagyva a határ menti ideiglenes, átmeneti táborokat egy esetleges nagyobb hullám fogadására. Megtudtuk, hogy a Máltai Szeretetszolgálat marosvásárhelyi önkéntesei közül hárman a tegnap a máramarosszigeti határátkelőhöz utaztak, ahol négy napig teljesítenek önkéntes szolgálatot ottani társaikkal együtt. 

A szászrégeni Közösségért Egyesület is a kárpátaljai magyaroknak gyűjt, az adományokat a Máltai Szeretetszolgálat Szatmár megyei központjához juttatják el. A szászrégeniekkel a 0742-358-209-es telefonszámon lehet felvenni a kapcsolatot. Ezenkívül több civil szervezet is várja az adományokat. Az adománygyűjtésre még visszatérünk. 

Alapvető élelmiszerek és egyéb adományok ideiglenes raktára Tiszabecsén     

 Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Az EU 90 millió euró humanitárius gyorssegélyt jelentett be Ukrajnának

Mivel Ukrajnában a humanitárius helyzet romlik, és a szomszédos országok fogadják a menekülő ukránokat, az Európai Bizottság 90 millió eurós humanitárius támogatást biztosít civilek megsegítésére irányuló sürgősségi segélyprogramokra – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A finanszírozás az Ukrajnában és Moldovában élő embereket segíti, főként élelem, víz, egészségügyi termékek, téli szálláslehetőség és egyéb alapvető szükségletek biztosítását teszi lehetővé.

Az Európai Bizottság továbbá az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül koordinálja az Ukrajnát támogató tagállami segítségnyújtást is. Ez idáig Ausztria, Belgium, Horvátország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország és Litvánia ajánlott  fel anyagi támogatást. Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Hollandia pedig alapvető orvosi ellátást, valamint polgári védelmi eszközöket biztosít az országnak – közölték.

Moldovának az ukrán menekültek befogadására ez idáig Ausztria, Franciaország és Hollandia ajánlott fel sürgősségi támogatást, egyebek mellett átmeneti szállásra alkalmas sátrak és orvosi segítség formájában.

Kiemelték továbbá: az Európai Bizottság folyamatos kapcsolatban áll Ukrajnával és a vele szomszédos országokkal, és készen áll arra, hogy kérésükre további segítséget nyújtson számukra.

Az uniós bizottság figyelmeztetett arra, hogy Oroszország ukrajnai invázióját követően a humanitárius helyzet várhatóan rendkívül súlyos lesz. Emlékeztettek, az EU a Krím 2014-es jogellenes annektálása óta támogatja a lakóhelyüket elhagyni kényszerült és a konfliktus által érintett embereket Kelet-Ukrajnában. Az EU ez idő alatt több mint 193 millió eurós humanitárius segélyt juttatott Ukrajnának. (MTI)


Hátrányba került, 20 órával korábban

Bellingham megmentette, 20 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 20 órával korábban

Hírek, rendezvények 20 órával korábban

A játék folytatódik… 20 órával korábban

Az olvasó írja 20 órával korábban

Hosszú, forró nyár 20 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató