2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A biztonságos sürgősségi ellátásért

Március 16-tól csak a sürgősségi eseteket látják el a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban. Annak érdekében, hogy a rohammentő szolgálathoz kerülő betegek közül kiszűrjék a Covid-19-gyanús személyeket, illetve azokat, akiknek kapcsolatuk volt ilyen személyekkel, egy második, az elsőnél nagyobb járványügyi szűrésre alkalmas mobilegységet állítottak fel szerdán a kórház szomszédságában. 

A vérközpont épületével párhuzamosan, a korábban parkolónak használt területen felállított mobilegység rendeltetése, hogy a koronavírus-fertőzöttek vagy fertőzésgyanús esetek kiszűrésével és elkülönítésével elkerüljék a sürgősségi ellátásban részesülő betegek megfertőződését. Minden betegnek – illetve, ha nincs eszméleténél, a hozzátartozójának – ki kell töltenie egy kérdőívet azzal kapcsolatosan, hogy esetükben fennáll-e a koronavírus-fertőzés veszélye. Ezt követően szállítják át a sürgősségi ügyeletre, ahol megvizsgálják és ellátják őket, akiket pedig koronavírus-fertőzéssel gyanúsítanak, a fertőző betegségek klinikájára utalják át.

A mobilegység, amelyet a tűzoltóságtól kaptak, komfortosabb a korábbinál, amelyben az alacsony hőmérséklet miatt nehéz volt dolgozni. Amit szerdán állítottak fel, abban biztosított a fűtés, és jobbak a körülmények mind a betegek, mind a személyzet számára – nyilatkozta dr. Szederjesi János egyetemi docens, a kórház orvos- igazgatója.

Érdeklődésünkre hozzátette, hogy a járóbeteg-ellátásban az előjegyzések szüneteltetése miatt azok a betegek, akiknek a poliklinikai rendelőkben kellett volna a rendszeres kezelésükhöz szükséges gyógyszert felírják, a kórház hátsó sürgősségi kapujánál jelentkezhetnek, ahol a személyzettel való kapcsolatfelvétel nyomán hozzájutnak az igényelt recepthez.

A járvány idején előírt felszerelésre vonatkozó kérdésünkre elhangzott, hogy a koronavírussal fertőzött betegek számára, akiknél egy másik súlyos sürgősségi problémát is meg kell oldani, két kórtermet különítettek el, ahol a személyzetnek a legszigorúbb védőintézkedéseket kell betartania. Azokon az osztályokon, ahol jelenleg még a kórházban fekvő krónikus betegeket kezelik, egyelőre nem kötelező az arcmaszk viselete. 

– A jelenlegi körülmények között hogyan, milyen órarend szerint dolgozik a személyzet?

– A különböző osztályoknak azt tanácsoltuk, hogy egyénileg döntsék el, hogy egy váltásban hányan legyenek jelen a zsúfoltság elkerülése érdekében, és próbálják úgy beosztani a programot, hogy felváltva dolgozzanak. 

– Felmerült-e, hogy a marosvásárhelyi sürgősségi kórházat is, ha szükséges lesz, a koronavírusos betegek kezelésére alakítsák át?

– Mivel fontos sürgősségi kórház vagyunk, amely nemcsak Maros, hanem a környező megyéket is ellátja, próbáljuk a kórházunknak ezt a jellegét megőrizni – hangsúlyozta az igazgató. 

Érkezik a mobilkórház 

Fotó: Nagy Tibor


144 új, igazolt koronavírus-fertőzött Romániában

6016 személy van hatósági karanténban, 101.199 otthoni elkülönítésben – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Országos szinten 14.466 koronavírustesztet végeztek el, ezekből 646-ot magán egészségügyi intézményekben. Az elmúlt 24 órában 1391 hívást regisztráltak a 112 egységes segélyhívó számon és 9.359-et a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztató zöldszámon (0800-800-358). Eddig 906 személyt diagnosztizáltak koronavírussal Romániában, a legutóbbi jelentés óta 144 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek 3 és 79 év közöttiek. A fertőzöttek közül 86-ot gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 23-at Bukarestben, hatot Craiován, kettőt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron. Szerdáig 14 halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában. (Agerpres)


Aktualizálták a vörös zónák listáját

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INS) szerdán aktualizálta a vörös zónák listáját. A hatóság honlapján közzétett listán: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország és Irán szerepel. Mindazoknak a személyeknek, akik ezekből az országokból érkeznek Romániába, 14 napos intézményi karanténba kell vonulniuk. Eközben a sárga zónákból érkezőknek 14 napig otthoni elkülönítésben kell maradniuk – közölte a közegészségügyi intézet. (Mediafax)