2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A jogi személyek adóügyi osztálya Marosvásárhelyen

Marosvásárhely belvárosában szerdától, április 14-étől a városházával szemben felújított épületben fogadják a jogi státussal rendelkező adófizetőket. A Győzelem téri volt Igiena szövetkezet egykori fodrászüzlete évek óta kihasználatlanul állt, a jogi személyek adó- és illetékügyi osztálya pedig kinőtte a számára biztosított helyiséget, ezért vált szükségessé a részleg áthelyezése.

Az emeletes épület földszintjén két pénztárablaknál fogadják az adófizető jogi személyeket, ugyanott található a pénzügyi adóbevallások számára fenntartott ügyfélablak is. 

A jogi személyek adó- és illetékosztályán összesen tizenegy közalkalmazott dolgozik, az emeleten nyolc szakfelügyelő kezeli a pénzügyi bevallásokat, dokumentumokat. Az adók és illetékek kifizetése mellett a jogi személyek pénzügyi adóigazolásokat is ugyanott igényelhetnek.

Az előző városvezetés annak idején bérbe adta volna az egykori fodrászüzlet épületét, de nem akadt rá jelentkező. Három éve helyi tanácsi határozatot fogadtak el az adóügyi osztály egy részének odaköltöztetéséről annak érdekében, hogy tehermentesítsék a hivatal épületében működő adóügyi részleget, de erre csak most került sor, és a jogi személyek adó- és illetékügyi osztályának ad helyet. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Amint Şimon Rodica osztályvezető megkeresésünkre elmondta, az átköltöztetés egyik célja az volt, hogy nagyobb felületet biztosíthassanak az egyre gyarapodó dokumentumok számára, illetve elkerülni a zsúfoltságot az önkormányzat épületében. A mostani helyszínen, a több mint kétszáz négyzetméteres épületben kétszer akkora felület áll rendelkezésükre, mint a polgármesteri hivatalban. Rekordidő, mindössze három nap alatt sikerült átköltöztetniük a jogi osztály teljes archívumát és a berendezéseket az új székhelyre, a számítógépeket működésbe hozni; a járványügyi óvintézkedéseket is gond nélkül be lehet tartani. Azt pedig, hogy a járdára kígyózó sorok alakuljanak ki, elképzelhetetlennek tartja. 

Kérdésünkre elmondta, hogy március 31-ig a megyeszékhelyen bejegyzett hozzávetőleg nyolcezer jogi személy 75,8%-a fizette ki az idei évi adóját és részesült a 10%-os kedvezményben, számszerűsítve ez hozzávetőleg 35 millió lejes bevételt jelent. A jogi személyeknek nyújtott tízszázalékos adókedvezmény összege hárommillió lej körüli. 

Az új székhelyen első nap rekordösszegűnek számító bevételük 20 ezer lej volt, ami többnyire késedelmes kifizetésekből származott.

Gólya Csaba Leventétől, a Helyi Adó- és Illetékügyi Osztály vezetőjétől megtudtuk, hogy a marosvásárhelyi magánszemélyek 51,6%-a törlesztette adóját március 31-ig, ami megközelítőleg 33 millió lejes bevételt jelent. A magánszemélyeknek épület-, terület- és járműadóra nyújtott tízszázalékos adókedvezménye pedig több mint 1,5 millió lej.