2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tekerj egy jó célért!

A járvány miatt idén tavasszal sem kerekedhet fel közösen a bicikliutak szükségességét hirdető marosvásárhelyi „kritikus tömeg”. A kerékpáros megmozdulást kezdeményező Marosszéki Közösségi Alapítvány a tavalyi forgatókönyv szerint egyének, családok, illetve szűkebb csoportok számára szervezi meg április 17-én és 18-án a Tekerj egy jó célért! nevű jótékonysági akciót. 


Fotó: Nagy TiborA bringásoknak – de nem csak nekik – szóló adománygyűjtésről szerda délelőtt tartottak online sajtótájékoztatót az illetékesek. A virtuális térben a támogatásra váró tíz projektet mutatták be.

A Marosvásárhelyi Down Egyesület nappali központja felújítására és felszerelésére gyűjt. A beruházás hiánypótló, a Down-szindrómás fiatalok számára ugyanis az iskola befejeztével semmilyen oktatási formában nem találhatók a fejlődésüket, társadalmi beilleszkedésüket segítő foglalkoztatási műhelyek. A projekt költségvetése 5000 lej.

A Maros Megyei Salvamont Hegyimentő Egyesület egy speciális utánfutót szeretne az egyesület keresőkutyái számára, a különféle káresemények, természeti katasztrófák helyszínére való szállításuk érdekében. Az utánfutó lehetővé tenné, hogy az ebek a legjobb formájukban érkezzenek a bajba jutottak felkutatásának helyszínére, és maximális szinten teljesítsenek. A kitűzött célösszeg 15.000 lej. 

A Philothea Klub 15 hátrányos helyzetben levő fiatal nyári táboroztatásához várja a segítőkész kerékpárosok anyagi támogatását. Az ifjúsági tábort a tervek szerint augusztusban szerveznék meg, a szükséges keretösszeg 4500 lej.

A MuresMobil csapata a Dr. Bernády György Általános Iskola roller- és kerékpártárolóját szeretné befedetni, a környezetbarát közlekedési eszközök népszerűsítése érdekében. A projekt egy nagyobb folyamat első lépése, a végső cél, hogy a kezdeményezők az önkormányzattal együttműködve hasonló fedett tárolókat helyezzenek el minden marosvásárhelyi iskola udvarán. A célösszeg 5500 lej.

A megyeszékhelyi 6-os számú napközi otthon óvónői egy szenzoriális, úgynevezett ,,mezítlábas” ösvényt alakítanának ki a tanintézmény udvarán, amely a gyermekek egyensúlyérzékének, testtartásának javításában, a lúdtalp, valamint a gerincdeformitások megelőzésében töltene be fontos szerepet, továbbá a talp reflexzónáit stimulálva az egész szervezetre jótékony hatást fejtene ki. A beruházás értéke 6000 lej,

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület öt olyan család ingyenes táboroztatására gyűjt, ahol diabéteszes gyerek él. Mivel a Covid–19 súlyos, akár végzetes következményekkel járhat a krónikus betegekre, a szóban forgó családok a pandémia kezdetétől fokozottan elszigetelődtek. A Yuppi Camp csapata a járványügyi előírások szigorú betartásával dolgozta ki a családi táborok programját, hogy biztonságos körülmények között nyújthassanak igazi nyári élményeket. A keretösszeg 5700 lej.

A cukorbeteg gyerekeket és fiatalokat karolja fel a Proactiv Transilvania egyesület is. Céljuk egyrészt támogatást nyújtani a diabétesszel diagnosztizáltak kezeléséhez szükséges vércukormérők, tesztcsíkok, illetve inzulinadagolók beszerzésében, emellett tájékoztatást tartani kisiskolásoknak a betegség megelőzéséről, a helyes táplálkozás és életforma szükségességéről. A kitűzött célösszeg 5700 lej.

A mintegy 150 gyermeket foglalkoztató Borsika Néptáncegyüttes Egyesület a minőségi néptáncoktatáshoz elengedhetetlen hangtechnika beszerzéséhez várja az adományokat. A projekt költségvetése 6000 lej.

A Divers Egyesület jelenleg 25 hátrányos helyzetű családnak kínál meleg ételt és szociális szolgáltatásokat. Új projektjének célja a közegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést – az egyéni tanácsadás mellett laboratóriumi vizsgálatot és gyógyszerek kifizetését – is biztosítani az említett családok számára, akik az egészségtudatos életmódról szóló csoportos tájékoztatókon is részt vehetnek. A célösszeg 5000 lej.

A Little People Romania terápiás és oktatási tevékenységekkel támogatja a kórházban kezelt, daganatos betegségben szenvedő vagy krónikus betegséggel született gyerekeket. A projektidőszak alatt 60 terápiás foglalkozást végeznek, lelkierőt nyújtva a gyerekeknek és hozzátartozóiknak a betegséggel vívott harcban. A projekt összértéke 3000 lej.

A projekteket támogatni kívánó biciklisek a TEKERJ (IOS, Android) alkalmazáson keresztül regisztrálhatnak a Tekerj egy jó célért! akcióra. Az applikáció segítségével megtalálják a pontszerző játék útvonalát, az ellenőrzőpontokat, kiválaszthatják és kifizethetik a részvételi csomagot. A rendezvény két napján az alkalmazás segít a város területén levő ellenőrzőpontok felkutatásában, illetve az itt található kódok beolvasásában. A kerékpárosok a pontokat április 17-én, szombaton reggel 9 órától április 18-án, vasárnap 20 óráig kereshetik fel, a tekerés kezdetétől öt óra áll a rendelkezésükre. A tombola idén sem marad el, illetve a kis biciklisek számára is igyekeznek minél vonzóbbá tenni a rendezvényt, számukra külön kezdőcsomag igényelhető – tudtuk meg Gál Sándortól, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetőjétől. Gál Sándor azt is elmondta, hogy a tavaly 200-an regisztráltak a jótékonysági tekerésre, tegnapig hozzávetőlegesen 50-en neveztek be az akcióra. Adakozni természetesen kerékpározás nélkül is lehet, erről a Tekerj.org honlapról tudhatnak meg többet az érintettek.


Fotó: Karácsonyi ZsigmondÚjra lesz bringás reggeli 

Jövő héten, április 12–17. között zajlik a Breakfast4Bikers, azaz Bringás reggeli nevű akció, melynek szervezői kávéval és péksüteménnyel várják reggelente 7.30 és 9 óra között Marosvásárhely bizonyos pontjain a kerékpárral közlekedőket. Az akció célja a biztonságos biciklizés, illetve az ehhez szükséges felszerelés fontosságának a tudatosítása. A résztvevők egy online kérdőívet is kitölthetnek, amelyben a kerékpárutak infrastruktúrájával kapcsolatos ötleteiket juttathatják kifejezésre. A biciklisek hétfőn a ştefan cel Mare utca és a December 1. út, kedden a Mărăşeşti és a Köztársaság tér, szerdán a Dózsa György utca és az 1848. út kereszteződésénél, csütörtökön a Mátyás király téren, pénteken a főtéren, az Eldi pékség szomszédságában költhetik el a villlámreggelit. A szervezők idén először állandó pontokat is kijelöltek a város területén, ahol hétfőtől péntekig várják reggelenként a kerékpárosokat.