2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hátrányos helyzetű gyerekek számára

A Solidaris Egyesület idén a Nyárádgálfalva községhez tartozó kis zsákfaluban, a Maros megyei Bedében szervezi meg a nehéz anyagi körülmények között élő gyerekek augusztusi táboroztatását. Az erdőkkel övezett domboldalon az előkészítési munkálatok július elsején kezdődtek, azóta nehézgépek zajától visszhangzik a környék. 

Az elkövetkező másfél hónap kihívásai között annak a területnek az előkészítési munkálatai zajlanak, amelyet tavaly vásároltak meg állandó táborozási helyszín és közösségi tér kialakítására. A telek bekerítése, a csűr felújítása, futballpálya kialakítása, kerti csapok, nyári konyha, reflektorok felszerelése, fiúk és lányok számára kerti vécé kialakítása szükséges ahhoz, hogy gyermekek táboroztatásához megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani. Mindezt adományokból valósítanák meg, akárcsak a gyerekek táboroztatását, ezért újra meghirdették egy gyerek táboroztatásának a felvállalására való felkérést, a szimbolikus hozzájárulás 300 lej. Gyerekenként a napi háromszori étkezés, foglalkoztatás és szállítás mellett a járulékos költségeik azonban ennél többe kerülnek. Mint elmondták, csupán a jelenleg elkezdett talajegyengetés költsége 8.000 lej, ezt követi a csűr felújítása és lebetonozása, mivel szeretnék megteremteni mindazokat a feltételeket, amelyek hosszú távú beruházással táborozási lehetőséget és közösségi tevékenységek számára megfelelő környezetet biztosítanának.

Önkéntesek közmunkája


A járványügyi óvintézkedések betartásával nappali táborként valósítanák meg a szerdától vasárnapig zajló foglalkoztatást, így ezúttal mindenekelőtt Maros megyei gyerekek jelentkezését várják. A tervek szerint a szülők egy vásárhelyi találkozóhelyig elkísérnék csemetéiket, a szervezők pedig reggelente a megyeszékhelytől húszpercnyi autóútra lévő helyszínre szállítanák őket. A belügyminisztériumi járványügyi rendelkezések gyakori változtatása miatt július végén hirdetnék meg az augusztusi tábor időpontjait. A gyereklétszámot is csökkentették, az előző évek gyakorlatához képest a negyvenes létszámcsoport helyett két alkalommal húsz-húsz gyerek táboroztatását vállalnák fel. A húsz gyereket tíz felnőtt kíséri majd, akik felügyelik a gyerekek foglalkoztatását, és felelősséget vállalnak testi épségükért. Sajó Norbert, az egyesület alapítója szerint mindenekelőtt olyan, igazolhatóan hátrányos helyzetű gyerekeket várnak, akiknek nem adatik meg más táborozási lehetőség. Az eddigi táborokat bizonyos témák köré építették fel, az ideit azonban a szabadságnak, a szükségállapot bezártsága idején gyerekben és felnőttben egyaránt felértékelődött szabadtéri mozgásnak, játéknak, szórakozásnak, énektanulásnak szánják. Mivel a különböző korú gyerekek között nehéz közös témát találni két korcsoportra (6–10 és 10–14 évesek) osztanák a résztvevőket.


Apró lépések művészete

Az egyesület vezetője hangsúlyozta: a koronavírus-járvány ideje alatt is folytatták tevékenységüket, a megszorítások, tiltások sem akadályozták meg őket abban, hogy önkénteseik révén a rászorulókon segítsenek. Az idei évben annyi eredményt értek el, amennyit máskor több év alatt. Véleménye szerint az elmúlt időszak legnagyobb áldozatai a gyerekek voltak, akik nem járhattak iskolába, de a tiltások miatt a szabadban lévő játszótereket sem vehették birtokba. „Félő, hogy sok gyerek számára úgy telik el ez a nyár, hogy alig volt a szabadban, a zárlat feloldását követően pedig azok a szülők, akik elvesztették állásukat és anyagi gondokkal küzdenek, nem engedhetik meg maguknak a gyerekük táboroztatását” – fejtette ki.

A Solidaris Egyesület számára újabb siker, hogy a napokban átvehette a minisztériumi akkreditálást. Ez egyben azt is jelenti, hogy szociális szolgáltatói minőségében az egyesület normatív támogatásokban részesülhet, amit szakemberek – szociális gondozók és egészségügyi asszisztensek – foglalkoztatására fordítanának. Egy népfőiskola és nyári táborok színhelyét építenék ki Bedében, ahol tavaly egy hatezer négyzetméteres telket vásároltak. Az egyesület vezetője kérdésünkre elmondta: közösségi összefogásnak köszönhetően sikerült megvásárolniuk az ingatlant. Orvost, tanárt, ügyvédet, színészt, vállalkozót, médiában dolgozót is megszólítottak annak érdekében, hogy nevükkel és kapcsolataikkal, valamint fejenként ezer euróval támogassák ezt a tervet, így sikerült tizenötezer euróért saját ingatlanra szert tenniük. A következő tíz év nagy kihívása lesz életet lehelni a közösségi térnek szánt ingatlanba, ugyanakkor a saját táborhely hosszú távú biztosítéka lehet a rászoruló gyerekek nyári táboroztatásainak.

Talajegyengetés