2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Adakozó kedvűek is próbálnak segíteni

A háromhetes vakáció után hétfőtől ismét megkezdődött a tanítás, hiszen az első félév még nem zárult le. A tanügyminisztérium a napokban bejelentette, hogy minden ígért táblagépet eljuttattak az igénylőkhöz az ország egész területén, így ezután mindenki akadálytalanul részt vehet a távoktatásban. A valóság azonban valamivel árnyaltabb.


 Fotó: Gligor Róbert László
  Pénteken vadonatúj táblagépet juttatott el egy vadadi családhoz a Gondviselés Segélyszervezet. Az első osztályos Szidónia ezúttal remélhetőleg akadálytalanul tanulhat. Ugyanis eddig nem minden esetben volt így. Amikor tanévkezdés előtt igényelni kellett a táblagépeket, a szülők éppen nem tartózkodtak otthon a faluban, ezért a kislány nem részesült okoseszközben, bár a kritériumok szerint kaphatott volna. Így kénytelenek voltak a meglévő telefont használni a tanulás során, ám mivel az eszköz nem volt a legjobb minőségű, gyakran megszakadt a kapcsolat a tanítónővel, illetve az osztálytársakkal – tudtuk meg a táblagépet átadó Kiss Zsuzsánna iklandi-nagyernyei unitárius lelkésztől, a Gondviselés Maros köri munkatársától.
 A Magyar Unitárius Egyház segélyszervezetének ebben az egyházkörben ez volt az első ilyen jellegű segítségnyújtása, és még egy hasonló adományra van ígéretük a közeljövőre, azonban Erdélyben nem egyedi eset ez, Háromszéken például már nagyon jól működik, asztali számítógépeket is adtak át. Ez a fajta adományozás karácsony előtt lendült be igazán, amikor a Gondviselés egyik háromszéki munkatársa egy táblagépet nyújtott át egy családnak, és az erről készült híradás felkerült a világhálóra, ami kiváltotta az adományozási kedvet, sokan telefonáltak a segélyszervezethez, felajánlásaikat pedig a földrajzilag legközelebbi munkatársnak adták át, hogy kézbesítse. Eddig legtöbbször használt, de az oktatásban még használható telefonokat, számítógépeket tudtak eljuttatni a rászorulóknak, ezúttal viszont teljesen új eszközt kézbesítettek, amit a Romániai Falugondnokságok Szövetsége adományozott. A Gondviselés az adomány kézbesítésben vállalt szerepet, a lelkésznő felkérte a vadadi tanítónőt, hogy ajánljon olyan diákot, akinek szüksége lenne a táblagépre.

Használják az eszközöket

A faluban működő két elemi iskolai csoportban összesen 27 gyerek tanul, ebből 15 kapott táblagépet az iskola révén, a többiek az otthon levő eszközöket használják, és mindannyian részt vesznek az oktatásban – tudtuk meg Ács Ilona tanítónőtől, aki hozzátette: a kislánynak szüksége volt egy korszerű eszközre, így ő is, családja is örömmel fogadta az adományt.
Az óvodások nem részesültek hasonló eszközökben, de a faluban élő tanítónő tudomása szerint az óvodai szinten is működik az állandó online kapcsolattartás a kisgyerekek és szüleik, valamint az óvonő között, aki néha személyesen is kimegy a félreeső településre, hogy ne csak virtuálisan tartsa a kapcsolatot a családokkal.

Még mindig vannak hiányosságok

 Csíkfalva község – ahová Vadad is tartozik – a megyei tanfelügyelőségtől összesen 60 táblagépet kapott, ezeket kiosztották azon diákok között, akik semmilyen hasonló eszközzel nem rendelkeztek otthon, de azóta újabbakat nem kaptak – értesültünk Balogh Tünde igazgatótól. Az önkormányzat benyújtott egy pályázatot az ősz folyamán a diákok és pedagógusok eszközellátására, várják a kérelem elbírálását. A községben is előfordult, hogy egy-egy táblagép nem működött, azt a tanfelügyelőség kicserélte, de olyan gyerek is van, akinek szülei időközben valamilyen saját eszközt vásároltak, ezért a gyerek visszaszolgáltatta az iskolának a gyengén működő szerkezetet. Sajnos olyan diák is akad, aki – bár kapott táblagépet az iskolától –, mégsem kapcsolódik be rendszeresen a tanulásba – mutatott rá az intézményvezető.
 Nyárádmagyaróson sem jobb a helyzet, ott is csak egyetlen alkalommal kapott eszközöket az iskola a tanfelügyelőségtől. A 60 táblagépet kiosztották a három település diákjai között, ez a mennyiség éppen elég volt azoknak a diákoknak, akiknek otthon nem volt számítógépe vagy okostelefonja. Persze, más szülő is igényelt volna, többen felvetették a kérdést, hogyha egyesek kaphatnak gépet, akkor ők miért kell megvásárolják a gyereküknek, de végül mindenki be tudott kapcsolódni a távoktatásba. A pedagógusoknak viszont itt sem jutott eszköz, így egyesek a saját gépüket használják. Fennáll viszont egy másik probléma is – fedte fel Iszlai Tünde igazgató: a magyarósi iskola az elmúlt időszakban átesett egy alapos felújítási beruházáson, ám ez bosszúságokat is eredményezett. Ugyanis a munkálatok során a meglévő internetrendszer károsult, és azt nem állította helyre az építőcég, az iskolának pedig egyelőre nincs lehetősége a nem is kis összegbe kerülő javításra. Míg az elmúlt években minden tanteremben volt legalább egy internettel ellátott számítógép, most az épület egy részében nincs internet, ezért egyes pedagógusok otthonról oktatnak – részletezte a nagyobbik hiányosságot az intézményvezető.
 Gyulakuta 60 táblagépet kapott tanévkezdéskor, utána további 40 érkezett, így községszinten osztályonként, csoportonként 3-4 eszközt tudtak kiosztani. Eredetileg 160 darabot igényeltek, de csak ennyi jutott – mondta el lapunknak Kovács Zoltán igazgató. Szinte minden diáknak sikerült bekapcsolódnia az online munkába. Azoknak, akiknek nem jutott eszköz, vagy valamiért nem tudják használni, a pedagógusok feladatlapokat juttatnak el, hogy ők se maradjanak le a tananyaggal. Az önkormányzat itt is a segítségükre van, készíttetett egy pályázatot, hogy a pedagógusoknak laptopot, a diákoknak táblagépeket szerezzenek be, de az eredményre még várniuk kell. Addig is nagyjából kialakult a rendszer, a legtöbb diák megpróbál jelen lenni az oktatásban – fejezte ki elégedettségét az igazgató.


Vadadban sem jutott mindenkinek állami eszköz,
ezért örömmel fogadták az adományt
 Fotó: Ács IlonaA jóból sosem elég

Jelenleg 237 ezer diák nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, 287 ezer pedig ehhez szükséges eszközzel – nyilatkozta a napokban a sajtónak Sorin Câmpeanu oktatásügyi miniszter. Miután a tavaly tavasszal végzett felmérések mintegy 250 ezer, ilyen helyzetben lévő tanulót jelöltek meg, a kormány 150 millió lejt fordított a sürgősségi alapból táblagépek beszerzésére, de az eszközök kiosztása csak a közelmúltban fejeződött be.
Mindezek mellett az iskolák, önkormányzatok és tanfelügyelőségek partnerségben pályázhattak eszközbeszerzésre az európai alapok minisztériumánál, a rendelkezésre álló 100 millió eurós alapra mintegy egymillió eszköz vásárlására érkezett igény, ehhez azonban legkevesebb 350 millió euróra volna szükség. Továbbá augusztus elején a volt tanügyminiszter további eszközbeszer- zést jelentett be, egy világbanki kölcsönből 74 ezer laptopot vásárolnának a középiskolások, 200 ezret az általános iskolások részére.