2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szeptemberre halasztotta az eredetileg július 10-12-re kiírt szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot a sportág nemzetközi szövetsége (ICF).

A szervezet szerdai hírlevelében több verseny törlését is bejelentette, de a vb esetében – amelyen az olimpia programjában nem szereplő számokban rendeznének versenyeket, s ez lenne az első ilyen jellegű viadal – halasztásról ír, hangsúlyozva, hogy 2020-ban ez lehet az egyetlen nemzetközi viadal a gyorsasági szakágban. A koronavírus-járvány miatt törölték az összes májusi regattát, így a para-világbajnokságot, a duisburgi és a racicei ötkarikás kvalifikációs versenyt. A májusi, júniusi és júliusi tokiói edzőtáborok is elmaradnak, ahogy a brandenburgi ifjúsági és U23-as vb, a norvégiai maratoni vb és az oklahomai gyorsasági szuperkupa is.

Az ICF főtitkára, Simon Toulson azt mondta, a szervezet eltökélt abban, hogy nemzetközi versenyeket rendezzen idén, de több fontos szempontot is meg kell vizsgálni a döntéshozatal előtt. „Biztosítanunk kell a sportolók egészségét a sportlétesítményekben és a rendező régióban. Emellett 6-8 hét edzésre is lehetőséget kell adni, valamint a nemzeti szövetségeknek lehetőséget arra, hogy megtartsák a válogatókat és kialakítsák a csapatokat” – fogalmazott a sportvezető.

Hangsúlyozta: fontos szempont az is, hogy a viadalokra a világ minden részéről érkezhessenek versenyzők, ami azt feltételezi, hogy a koronavírus-járványt már megfékezték.

Simon Toulson hozzátette: 15 naponta monitorozzák a helyzetet, és dolgoznak a jövő évre halasztott tokiói olimpia és paralimpia új kvalifikációs menetrendjén is.

A magyar válogatott eddig hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, még öt indulási jog gyűjthető.


Szabó Gabriellának elölről kell kezdenie a vízi alapozást

Elölről kell kezdenie a vízi alapozást Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajako-

zónak, aki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia  után be akarta fejezni a pályafutását, „de a sportág szeretete visszarántotta”. „A tokiói olimpia nekem alapvetően nem volt kilátásban, de aztán mindig életben tartott, amikor tudtam, hogy van egy kis reményem rá. Van is egy visszaszámláló a telefonomon, hogy hány nap lett volna még hátra a felkészülésből” – közölte.

Szabó Gabriella 2016 óta nem szerepelt jelentős világversenyen, a közelmúltban az Egyesült Államokban edzőtáborozott, és mint mondta, tökéletes felkészülés van mögötte. „Már hangolódtunk a rövidebb távokra, de be kellett húzni a kéziféket, és most kezdhetem elölről a vízi alapozást” – közölte.

Jelenleg napi egy-két edzéssel igyekszik szinten tartani a formáját, és már Magyarországon is vízre tud szállni. Párostársával, Kozák Danutával nem készülnek együtt, mivel utóbbi Szolnokon edz.