2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csaknem 2,5 milliárd eurós tartalékjai felhasználásával sürgősségi segélyalapot hozna létre a sportág nehéz helyzetbe került szereplőinek megsegítésére, jelentette be a szervezet szóvivője. Az illetékes közölte, a FIFA gazdaságilag stabil helyzetben van, ezért kötelességének érzi, hogy segítsen azoknak a szereplőknek, amelyek kiszolgáltatottá válnak. Arról, hogy miként és kik részesülhetnek a segélyalapból, még nem született döntés, előbb a FIFA egyeztet a tagszövetségekkel, a konföderációkkal és egyéb érintettekkel.

A nehéz helyzetbe került klubok között ott van  a Diósgyőri VTK, amely az élvonalbeli magyar labdarúgóklubok közül elsőként fizetéscsökkentést jelentett be. A sportszervezet közleménye szerint a futballisták, az edzők és a vezetők is lemondtak bérük 30 százalékáról április 1-jétől. „A többi munkavállaló bére jövedelmük függvényében sávosan, kisebb mértékben csökken, tekintetbe véve szociális szempontokat is” – olvasható a miskolci klub közleményében. Spanyolországban a Sport című spanyol sportnapilap információi szerint a Profi Labdarúgóliga (LFP) első- és másodosztályú tagozatának testülete úgy készül, hogy a bajnokságok kényszerszünete júniusig biztosan eltart. Erre az esetre két forgatókönyvet dolgoztak ki: június 21-én vagy egy héttel később indulna újra az élet a ligákban, de nem zárták ki a júliusi újrakezdés lehetőségét sem. Hozzátették: mindez befolyásolja a 2020-2021-es szezon rajtját is. A kollektív szerződés 21 napos szabadságot ad a játékosoknak az idény végeztével, ami azt feltételezi, hogy augusztus harmadik hetében kezdődhetne az alapozó munka, ami négy hetet vehet igénybe. Ebből kiindulva pedig a következő szezon csak szeptember közepén kezdődik majd.

Németországban egyelőre április 30-ig halasztottak: a liga virtuális közgyűlésén a 36 profi klub döntött arról, hogy legalább e hónap végéig meghosszabbítják az első- és másodosztályú labdarúgó-bajnokság felfüggesztését.