2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hulladékcsata Marosvásárhelyen

A hulladékelszállítási illeték bevezetésével járó lakossági nyilatkozatroham kellemetlenségei után a hét közepén a szemétszállító cég ultimátuma borzolta fel a kedélyeket. Január 23-a után a Sylevy Salubriserv Kft. a szolgáltatásainak felfüggesztését helyezte kilátásba, amennyiben a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal nem törleszti 18 millió lejes tartozását. A péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót követően Soós Zoltán polgármester összegezte a helyzetet. 

– A szolgáltató által nyújtott elszámolások, illetve kiszámlázott értékek ellenőrzése alapján tájékoztattuk a szolgáltatót, hogy a számlák ellenértékét nem tudjuk kifizetni, mivel véleményünk szerint jelentős túlszámlázás történt. A mennyiségek ellenőrzése alapján, úgy tűnik, ez bizonyított, hiszen a szolgáltató jelenleg 48 ezer tonna hulladék elszállítását számlázta a városnak, miközben a maroskeresztúri és szentpáli hulladéklerakók nyilvántartásában megjelenő mennyiség mindössze 26 ezer tonna. Ez óriási különbség, amire magyarázatot kérünk. 

Nem tudunk újabb számlát kifizetni, hiszen már elértük a kifizethető mennyiségre a teljes összeget. Ezért ezeket a számlákat visszautasítottuk. Nem engedünk a nyomásnak, a törvényes kötelezettségét Marosvásárhelyen minden cég be kell tartsa. Ugyanúgy, ahogy mi is, a mi kötelességünk, hogy megakadályozzuk a közpénz pazarlását. Az olyan esetekben, ahol felmerül a gyanú, hogy nem megfelelően voltak elvégezve és leszámlázva a munkálatok, a cégektől dokumentumokkal bizonyítható információkat kérünk. Most is ezt tettük. A felszólításban magyarázatot kérünk arra, hogy miből adódik a különbség, illetve ha túlszámlázás történt, ezeket a számlákat vonják vissza.

Fotó: a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya


A szemét nem marad az utcán 

– A Sylevy továbbra is, kilencven napig köteles elszállítani a hulladékot, ha ez nem történik meg, akkor még hétfőn sürgősségi tanácsülés keretében oda kell ítélni a hulladékszállítást egy más szolgáltatónak – nyilatkozta Soós Zoltán. 

– A helyi adóval együtt fizetendő szemételszállítási illeték elégedetlenséget váltott ki a városlakókból. A Népújságban már többször tájékoztattuk olvasóinkat ennek szükségességéről. Ön mit hangsúlyozna?

– Marosvásárhelyen viszonylag olcsó a szemétszállítás. Az adóhoz való hozzákapcsolásra azért volt szükség, mert a város lakosságának jelentős része nem fizetett szemétdíjat, ugyanis a szolgáltató nem volt köteles begyűjteni a díjat. A szolgáltatóval kötött szerződésben az állt, hogy ha nem sikerül begyűjtenie a lakosságtól a pénzt, akkor a város így is, úgy is kifizeti. Természetesen ez minden évben több millió lejes kárt okozott a költségvetésben, és az iskolafejlesztésektől kezdve mindenhonnan elvonta a pénz. Úgy gondoljuk, minden állampolgárnak kötelessége, hogy hozzájáruljon a város fenntartásához. A kampányban az volt az egyik fontos ígéretünk, hogy rendet teremtünk, és észszerűsítjük a költségeket. Felfüggesztünk minden olyan szerződést, ahol úgy tapasztaljuk, és a kivizsgálások is azt mutatják, hogy közpénzt pumpálnak ki a város költségvetéséből. Ezért elutasítunk minden olyan szerződést, ahol fennáll a korrupció gyanúja, már feljelentéseket is tettünk, ahol bizonyítottnak véljük a gyanút. 

– Pénteken (a sajtótájékoztató időpontjában is) a város utcáin is tapasztalható volt, hogy a szolgáltató emberei nem gyűjtötték össze a szemetet. A közterületeken levő kukák környékén kupacokban állt a szemét. Mi lesz ennek a sorsa?

– Véleményem szerint ez nyomásgyakorlás a számlák kifizetésére. Mi tájékoztattuk őket, hogy nem tudunk illegálisan számlákat kifizetni, viszont ők kötelesek elszállítani a hulladékot. A hulladékszállításért felelő városi alkalmazottak jelenleg is készítik a jegyzőkönyveket. Amennyiben a helyzet nem változik, hétfőtől egy új szolgáltatót fogunk megbízni. Kis türelmet kérünk a marosvásárhelyiektől. Össze fogjuk gyűjteni a szemetet, de az sem elfogadható, hogy a hulladékszállítás dupláját fizesse a lakosság. Igaz, hogy nem lesz nagyobb a hulladékszállítási illeték, de a város költségvetéséből a tavalyi évre a szerződéshez képest több mint 16 millió lejjel kér többet a szolgáltató. Mi nem fizetünk ki olyan összegeket, amelyeket megfelelő bizonylatokkal nem tud igazolni a Sylevy.


Szombatra változott a helyzet

A polgármesteri hivatal határozott fellépését követően úgy tűnik, megoldódott a hulladékelszállítás ügye. Szombaton reggel azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helyről elvitték a szemetet, mi több, az utcaseprők is tették a dolgukat, kiürítették a kukákat, amint az 1. oldali fénykép is igazolja. De ezzel még nem zárult le a szemétcsata. A Sylevynek szerződéses kötelezettsége, hogy a hivatal képviselőinek bemutassa a szolgáltatás elvégzését igazoló bizonylatokat: az elszállított hulladékmennyiség, a munkaerő, a gépjárművek GPS-adatai stb. A megalapozatlan gyanúsítás vádját kerülendő, csak találgatni tudjuk, hogy az előző városvezetés erre miért nem volt kíváncsi. Tény, hogy az egyéves futamidejű szerződésre előirányzott összeget fél év alatt leszámlázta a hulladékszállító mint elvégzett szolgáltatást. Úgy tűnik, a szemétbiznisz a legjövedelmezőbb üzlet pandémia idején is.

Fotó: Karácsonyi Zsigmond