2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újjászületik a kultúrotthon

A kitűzött tervek megvalósítása szempontjából 2019 a kudarcok éve volt, a község kulturális élete viszont sosem volt olyan pezsgő, mint tavaly – vonta meg a mérleget Kovács Edit, Maroskeresztúr polgármestere. Az első mandátuma végéhez közeledő községgazda elsőként a sikertelenségekről számolt be.

– Mivel a helyi tanács nem szavazta meg, nem sikerült megvásárolni a régi óvoda épületét. Az egyhektáros területre egy sporttermet javasoltam, zöldövezettel, játszótérrel, és lehetőség szerint egy uszodát. A tanácsosok túl drágának tartották a beruházást, kifogásokat kerestek a terület jogi helyzetét illetően, sőt olyan is akadt közöttük, aki úgy vélte, hogy a területvásárlás nem  tartozik a fontos célkitűzések közé, bár a lakosság körében végzett felmérésben ez  prioritásként szerepelt. Továbbá nem sikerült elkezdeni a székelykakasdi ravatalozó építését. Ezt a tervet a megyei főépítész hiúsította meg. Mivel a megvalósíthatósági tanulmány nem tette lehetővé, hogy a létesítmény a temető mellett épüljön fel, más helyszínt javasoltam, amelyre a főépítész csak  közmeghallgatás után, teljes támogatottság esetén adta volna meg az engedélyt. Egy tavalyig illegálisan működő bolt helyében készült volna el a ravatalozó. A tervet ketten ellenezték, így le kellett mondani róla. A főépítész által talált kifogásokat időközben rendeztük. Idén újra a beruházási javaslatok között van, s amennyiben a helyi tanács jóváhagyja az erre szükséges összeget, Székelykakasdon lesz ravatalozó. 

A tavalyi év legnagyobb megvalósítása az új napközi otthon átadása volt. Emellett a községközpontban aszfaltoztak, járdát építettek, bővítették a szennyvízhálózatot, és novemberben elkezdődött a kakasdi ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítése is. Ez utóbbi beruházás összértéke 8.260.000 lej, a munkálat 5 százalékban készült el, idén befejezik. 

A 2019-es tervek között szerepelt az iskolaépület bővítése is. A 4.700.000 lejes beruházás műszaki terve elkészült, jelenleg a gyulafehérvári ügynökség jóváhagyására várnak.

Ottjártunkkor javában folyt a községközponti kultúrotthon külső-belső felújítása. A vidékfejlesztési program keretében megvalósuló, 410 ezer eurós beruházás magába foglalja a sok éve használhatatlan ingatlan földszinti terének növelését, illetve két próbaterem, valamint mosdók és öltözők kialakítását.

Fotó: Nagy Tibor


Fitnesz- és gyermeksarok a parkban

Decemberben a központi park felújítása is elkezdődött. A talajmunkálatok befejezése után, februárban érkezik meg a park bútorzata, fitneszsarok és három évnél kisebb, illetve nagyobb gyermekeknek szóló játszófelület is helyet kap itt, továbbá a sakkozni, kártyázni szerető felnőttek számára is kialakítanak egy részt a szabadidő eltöltésére. A beruházás a Leader-programon keresztül zajlik, értéke 221 ezer lej.

A szociális jellegű kezdeményezések közé tartozik a roma lakosságot kiszolgáló higiéniai pont létrehozása. A tervezést kiszerződték, a kivitelezésnek tavasszal kellene elkezdődni. A beruházás célja tisztálkodási, mosási lehetőséget biztosítani azoknak a roma lakosoknak, akiknek a házába nincs bevezetve a víz. A szolgáltatást meghatározott órarend szerint egy kártyás rendszerrel lehet majd igénybe venni – tájékoztatott a polgármester.

Tavaly az önkormányzat helyi forrásból vásárolt egy sószórót, így a hóeltakarítást önerőből meg tudják oldani. Az elkövetkezőkben a községgazda egy további haszonjárművet is szeretne vásárolni a polgármesteri hivatal adminisztrációs részlegére sánctakarítás, földhordás és egyéb karbantartási munkálatok számára.


Idei javaslatok

Az önkormányzat ebben az évben kezd el dolgozni a 2021–2027-es időszakra vonatkozó fejlesztési stratégián. A 2020-as első tanácsülésre Kovács Edit számos javaslattal készül, kérésünkre ezeket is körvonalazta. 

– Mindenekelőtt a megkezdett munkákat kell befejezni. A tömbházak mellé tervezett föld alatti szeméttárolókat nem szerelte fel a kivitelező. Március 30-ig várjuk tőle a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítését. Ez csak akkor lehetséges, ha a helyi tanács megszavazza, és újraindíthatjuk a beruházást. Ugyanakkor javasolni fogom ráccsal fedett, vízelvezető sáncok kialakítását a maroskeresztúri Kicsi és Iskola utca között, ahol esőzések idején rendszeresen felgyűl a víz. Ez is egy 2019-es munka, viszont az engedélyeztetési folyamat már nem tette lehetővé az elkezdését. Mindezek elsősorban annak tulajdoníthatók, hogy tavaly csak április végén lett költségvetésünk. Idén már ilyen szempontból is sokkal jobban kezdhetjük az évet. Egy másik javaslatom a felújítás alatt lévő kultúrotthon melletti sportpálya műgyepének kicserélésére vonatkozik. Szeretnénk továbbá riasztó- és térfigyelő kamerarendszerrel ellátni az új napközit. A Sport utcában, közterületen van egy tágas magánépület, amit a tulajdonos el szeretne adni. Ennek megvásárlását a helyi tanács sem ellenzi. Az ingatlanban – amely a község tulajdonában lévő területre épült, és az épület egyik szárnya is a községé, a rendőrség működött régebb benne – egy közösségi központot alakítanánk ki. Emellett továbbra is fenntartom a régi óvodaépületre vonatkozó területvásárlási tervem. A tömbházak mellett mélygarázsokat szeretnék létrehozni, ennek céljából egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítését javasoltam. Tanulmány készülne ugyanakkor a Malom és a Vadász utca összekötésére, valamint az Állomás és a Kombinát utca leaszfaltozása céljából is. Ez utóbbi utca rendbetétele Marosvásárhellyel közös projekt kellene hogy legyen, ezt azonban – minden erőfeszítés, próbálkozás ellenére – a három év alatt sem tudtuk elérni. 


Villanyrendőrök, körforgalom

A biztonságosabb közlekedés céljából a községgazda jelzősávokkal szeretné ellátni a községi utakat. Ugyanakkor az önkormányzat két hete átiratot küldött az országos útügyi hatósághoz, amelyben villanyrendőrök felszerelését kérték a maroskeresztúri átjáróknál. Egy további átirat a Virág utcából kimenő forgalom tehermentesítésére, illetve körforgalom kialakítására vonatkozik – tájékoztatott Kovács Edit. A polgármester hozzátette: az átirattól a megvalósításig hosszú az út, így kedvező válasz esetén sem valószínű, hogy a közeljövőben rendeződik a helyzet. A közúti közlekedéssel kapcsolatos gondok leginkább az autópálya megyeszékhely és Nyárádtő közötti szakaszának megépülésével oldódnának meg, ha ez megvalósulna, a maroskeresztúri forgalom kimondottan a helybéliekre korlátozódna – vélte a községgazda.

Kovács Edittől arról is érdeklődtünk, hogy milyen mértékben tettek eleget adófizetői kötelezettségüknek 2019-ben a helybéliek. Tavaly az ingatlanadót a magánszemélyek 88%-a, a jogi személyek 98%-a törlesztette. A gépjárműadót a magánszemélyek 80, a jogi személyek 96%-a fizette ki – tudtuk meg.


Tavaszleső vásár, idősek napja

A múlt év legnagyobb sikerei, az egész közösséget megmozgató, premierszámba menő rendezvények látogatásunk végén kerültek szóba. A polgármesteri hivatal 2019-ben szervezte meg első ízben a tavaszleső vásárt, ahol kizárólag helyi termelők kínálták virágaikat és egyéb árucikkeiket. Sikeresnek bizonyult a gyermeknap és a községnap is, akárcsak az idősek napja, amire szintén első alkalommal került sor Maroskeresztúron.

– A magunk gyűjtötte őszi növényekkel, termésekkel díszített iskola udvarán a helybéli fiatalok főztek, és ők is szolgálták ki az ünnepelteket, ugyanakkor a programban kis kulturális műsor is helyet kapott. Volt kölcsönös ajándékozás, jókedv, rengeteg megilletődött és derűs arc – idézte fel Kovács Edit a különleges együttlétet. A kulturális élményekre vágyó községbeliek 2019-ben a Budapesti Kamaraszínház vendégjátékának is örülhettek, a társulat Maroskeresztúron és Székelykakasdon is fellépett.


Élet a napköziben 

Fából készült rénszarvas és kötött sapkás hóemberek őrzik az igazi, fehér telek hangulatát a maroskeresztúri új napközi otthonban. Legutóbbi, tanévkezdés előtti látogatásunkkor még üresen állt az intézmény – amelynek felépítését végigkísértük az elmúlt pár év alatt –, így időszerűnek tűnt benézni, belekóstolni a keresztúri aprónép mindennapjaiba.

A tavaly nyáron felavatott épületbe 130 gyermek jár. A magyar tagozaton két csoport – a rövid programú Méhecskék és a napközis Bogyó és Babóca – működik három óvónővel: Kacsó Beátával, Halmágyi Kingával és Ilyés Enikővel. Ottjártunkkor Kacsó Beáta rövid programú „méhecskéihez” kopogtunk be. 

– Nyárádtőn tavaly megszűnt a magyar óvodai oktatás, így onnan is jönnek az új napközibe gyermekek. Az ottani pedagógust hozzánk helyezték át, így a gyerekek továbbra is a régi óvó nénijükkel játszhatnak, tanulhatnak. A Méhecske csoportba többségben a nagyobb, iskolába készülő óvodások járnak. A kicsik a napközis csoportban vannak – tudtuk meg Kacsó Beátától. 

A gyerekek közül néhányan kérésünkre félbeszakították a játékot, és kedvenc napközis időtöltéseikről meséltek. Anetta a rajzolást és a fogócskát, Szende a babázást említette, abban viszont egyetértettek, hogy az új tanintézményben jobban telik a délelőtt, mint a régi óvodában. A polcokon szebbnél szebb meséskönyvek, társasjátékok, a fal mellett játékkonyha és kisautópark várakozott. Az óvónő a csepűtelefon nevű játékkal csalta magához, és ültette körbe a társaságot a közös fotó kedvéért, közben azt is elárulta, hogy február végén farsangozni is fognak, mindenki  tanul egy verset, illetve felölti a hozzáillő jelmezt, és természetesen a fánksütés sem marad el.


Szépségszalon a községközpontban

Elek Tímeához szépülni és lazítani járnak a maroskeresztúriak és a környékbeliek. A fiatal kozmetikusnő tavaly júniusban, a szépségipari csúcsszezonban nyitott saját szalont a községközpontban, állandó kliensköre hamar ki is alakult.

– 2010-ben végeztem el a kozmetikusiskolát, attól kezdve a szakmában dolgoztam – kezdte történetét. – Az önállósodás gondolata akkor fogalmazódott meg bennem, amikor bezárt a szalon, ahol korábban alkalmaztak. Sok kitartásra és önfegyelemre volt szükségem, de végül sikerült megvalósítanom a tervem. Arra törekedtem, hogy minél otthonosabb légkört teremtsek a helyiségben,  és a hozzám betérőket igényeik szerint szolgáljam ki úgy, hogy legközelebb is ide jöjjenek. A helybéliek mellett a környező falvakból, illetve Nyárádtőről is vannak vendégeim. A termékcsaládot, amivel dolgozom, úgy alakítottam ki, hogy minden árkategóriának megfeleljen, így a minőség mellett sokan ebből a szempontból is vonzónak találják ezt a lehetőséget. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy nem kell bebuszozni a városba, ezért sem igyekeztem városon szalont nyitni.

– Milyen korosztály jár inkább hozzád?

– Fiatalok, idősek, középkorúak egyaránt. Mi több, a nők mellett férfiak is jönnek, ők legtöbbször szemöldökszedést kérnek. 

– Úgy tudom, nyáron és ünnepek táján van a szépségszalonokban a legnagyobb forgalom.

– Nyáron reggeltől estig dolgozom, mindössze egy-két szabad órám marad. Ez azért is nagy kihívás, mert édesanyaként is helyt kell állnom, a fiam jelenleg ötödikes. A hideg beálltával csökken a kereslet, karácsony előtt viszont újra csúcsforgalom van. Szilveszterkor kevesebben jönnek, és ilyenkor, év elején is csend van. Így ez számomra is a regenerálódás ideje. 

– Mi a legfontosabb ahhoz, hogy sikereket érj el ebben a szakmában?

– Itt nem lehet megállni, hátradőlni, állandóan fejlődni kell. Legutóbb Magyarországon végeztem el egy tanfolyamot, és mindig keresem az új lehetőségeket. A kozmetikusi munka nem csupán fizikailag, hanem pszichésen is igénybe vesz, hiszen a vendég nemcsak szépülni, hanem pihenni, felszabadulni is jön, arra vágyik, hogy beszélgessen, elmondhassa mindazt, ami a szívét nyomja. Éppen ezért ezt a szakmát csak szeretettel lehet jól művelni. 

– Milyen jövőbeli terveid vannak?

– Ami a közeljövőt illeti, egy fodrásznak és egy manikűrösnek is lenne hely a szalonban, ezt többször meg is hirdettem, most is várom a jelentkezőket. Idővel pedig jó lenne, ha nem bérelt, hanem saját helyiségben fogadhatnám a vendégeket.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató