2020. augusztus 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 555 újabb koronavírus-fertőzést vettek nyilvántartásba az utóbbi napon. Romániában eddig egyszer, a járvány áprilisi első tetőzése idején, április 11-én haladta meg az 500-at a napi esetszám, akkor 523 fertőzést diagnosztizáltak.

Az ismert aktív esetek száma is újból megközelítette az áprilisi csúcsot. Szerdán 7559 fertőzöttről tudtak Romániában. Ennél több fertőzött csak az április 29-i tetőzéskor és az azt megelőző két napon szerepelt a járványügyi hatóságok nyilvántartásában.

Az utóbbi 24 órában 18 Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét Romániában. Ez elmarad az utóbbi hét átlagától, de kedden 31 haláleset volt, ami szintén a járvány első romániai tetőzésének időszakát idézi.

Romániában a betegség megjelenése óta 30 175 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 1817-en életüket vesztették, 20 799-en meggyógyultak, 237 embert pedig intenzív osztályon ápolnak.

A hatóságok a távolságtartási és beltéri maszkviselési szabályok betartására szólították fel a lakosságot a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében, ugyanakkor elítélték azokat, akik a fertőzésveszély tagadásával, a hatósági óvintézkedések elleni lázítással veszélyeztetik az emberek egészségét.

A stratégiai kommunikációs törzs az egészségügyi válság átpolitizálását is elítélte, a baloldali ellenzékre utalva, amely azzal vádolja a jobbközép kormányt, hogy a veszélyhelyzet fenntartása érdekében manipulálja a fertőzési adatokat.

A hatóságok bírságolással próbálják fegyelmezni a szabálysértőket: szerdán – a rendkívüli állapot május 15-i feloldása óta rekordnak számító – 912 bírságot szabtak ki, többnyire azokra, akik nem viseltek maszkot a közszállítási járműveken vagy más nyilvános zárt térben. Karanténra vagy kórházi elkülönítésre azonban jelenleg senkit sem lehet kényszeríteni Romániában, mert egy alkotmánybírósági döntés miatt pénteken hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket, a joghézagot felszámoló törvényt pedig még nem szavazta meg a parlament. (MTI)


Nem fontolgatják a szükségállapot újbóli bevezetését

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott szerdán az őszi helyhatósági választásokról, hogy előbb szeretne meggyőződni arról, hogy nem nő a koronavírusos esetek száma, és van egy erre a helyzetre kidolgozott, specifikus törvény. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg nem fontolgatja a szükségállapot újbóli bevezetését. Kifejtette: a szükségállapotot akkor vezetik be újra, ha egyik napról a másikra exponenciálisan megugranak az esetszámok, ami túl nagy terhet ró a sürgősségi osztályokra. Azt is elmondta, kedden például 11.800 elvégzett tesztből 397 volt pozitív, míg egy nappal korábban 4800 tesztből 250. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek 5-6 százaléka pozitív a napi értékelések alapján. Hozzátette: azokban a megyékben nőtt az esetszám, ahol a lakosság mozgása intenzívebb volt. (Agerpres) 


Ausztria szigorít

Utazási figyelmeztetést adott ki Ausztria Romániára, Bulgáriára és a Moldovai Köztársaságra – közölte szerdán a bécsi kormány, azzal indokolva a döntést, hogy ezekben az országokban romlott a járványhelyzet. A rendelkezések szerint mindenkinek, aki ebből a három országból érkezik Ausztriába, 14 napra karanténba kell vonulnia, vagy teszteredménnyel kell bizonyítania, hogy nem fertőzött – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz kancellár és Alexander Schallenberg külügyminiszter. Emellett szigorítják az ellenőrzéseket a Magyarországgal és Szlovéniával közös határszakaszon – tették hozzá. (Agerpres)