2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Állapotuk folyamatos felülvizsgálatától mentesítik a súlyosan sérült gyereket

A fogyatékkal élő gyerekek szülei által régóta jelzett kellemetlenséget küszöböl ki az a törvénymódosítás, amelyet múlt héten döntő házként szavazott meg a képviselőház. Ennek értelmében nem kell többé kitenni a súlyos fogyatékkal élő gyerekeket és családjukat annak, hogy kétévente vagy még gyakrabban bizottság elé menjenek azért, hogy meghosszabbítsák a fogyatékossági besorolási bizonylatot, hanem amennyiben két egymást követő alkalommal megkapja a legtöbb két évig érvényes iratot, a bizottság ezt követően a gyerek 18 éves koráig érvényes bizonylatot állít ki.


 A felvétel illusztráció. Forrás: az Autism Voice Egyesület Facebook-oldalaJúnius 3-án a képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely kiegészíti a vonatkozó törvénynek a fogyatékkal élő személyek jogainak védelméről és előmozdításáról szóló paragrafusát. Miután az államelnök kihirdeti, és érvénybe lép a módosítás, a súlyosan sérült gyerekeket és családjukat nem kell kitenni kétévente (vagy ennél gyakrabban) a fogyatékossági fokozatukat újraértékelő bizottság felülvizsgálatának, ugyanis ha kétszer egymás után kiállítják számukra a legtöbb két évig érvényes igazolást, ezt követően 18 éves korukig érvényes besorolási bizonylatot kapnak. A régóta várt törvénymódosítás a degeneratív betegségekben szenvedő gyerekeket, az amputáción átesetteket, valamint az autizmus spektrumzavarral élőket is érinti – jelentette be közösségi oldalán az autista gyerekek érdekeit képviselő Autism Voice Egyesület.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a képviselőház munka-, szociális és családi ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke hangsúlyozta: rendkívül fontos előrelépést jelent ez a módosítás, főleg az autizmussal és a szocializációt akadályozó fejlődési rendellenességgel élők életében, hiszen az ő állapotuk visszafordíthatatlan. 

– Döntéshozóként minden alkalmat meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy ne nehezítsük az életüket a folyamatos felülvizsgálatokkal, illetve adminisztratív eljárásokkal, hanem helyette segítsük a társadalomba való beilleszkedésüket. Fejet kell hajtanunk minden család előtt, akik gondoskodnak a fogyatékkal élő gyerekeikről, és helytállnak a mindennapok nehézségei közepette. Ezért tartom fontosnak azt, hogy mentesítsük a súlyos fogyatékkal élő gyerekeket és családjukat attól a stressztől, tortúrától, amivel jár számukra az a procedúra, amikor kétévente meg kell jelenjenek egy elbíráló bizottság előtt, amely a sérültségi fokozatot megállapítja – mutatott rá a képviselő. 

Mint mondta, a jelenlegi törvény értelmében a fogyatékossági besorolás legkevesebb 6 hónapra, legtöbb két évre bocsátható ki. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor a gyerek állapota annyira súlyos, hogy palliatív ellátásra van szüksége. Ez esetben, amennyiben a szakorvos igazolja ennek a szükségességét, a bizottság egyből kiállítja a fogyatékossági bizonylatot, amely a gyerek 18 éves koráig érvényes.

A módosított törvényt elküldték az államfőhöz kihirdetés végett, amint ez megtörténik, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben, hatvan napon belül az egészségügyi és munkaügyi minisztereknek közös rendeletben kell szabályozniuk azokat a pszichoszociális kritériumokat, amelyek alapján a bizottságok kiállíthatják a gyerek 18 éves koráig érvényes fogyatékossági besorolási bizonylatot.