2021. január 18., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem minden család engedheti meg magának a több ezer lejes segédeszközöket

A román állam sajnos nem számolja el a mozgássérült gyerekeknek a legalapvetőbb segédeszközöket sem, mint a speciális babakocsi/kerekes szék, pozicionáló szék, különleges fürdetőágy. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csupán egy felnőttméretű kerekes szék vásárlását támogatja, nem tesz különbséget a gyerek és a felnőtt mozgássérültek igényei között. Ezen szeretne változtatni egy marosvásárhelyi szülőpár, akik egy sérült kislányt nevelnek. Hivatalos petíciót indítottak, amit az egészségügyi minisztériumhoz és a biztosítópénztárhoz juttatnak majd el. A kezdeményezéssel a család azokon a sorstársakon szeretne segíteni, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy megvásárolják a több ezer lejes eszközöket az állam támogatása nélkül. A petíciót már több mint kétezren írták alá.

Ferencz Krisztina, egy ötéves mozgássérült kislány édesanyja férjével úgy döntött, petícióval próbálják tudatosítani a hatóságokban, hogy a sérült gyerekeket nevelő családok magukra vannak hagyva, az az összeg, amit az állam biztosít számukra segédeszközök vásárlására, csupán töredéke annak, amire szükség van ahhoz, hogy beszerezzék a mindennapjaikat valamelyest megkönnyítő kellékeket. A vonatkozó miniszteri rendelet mellékletének a módosítását és kiegészítését kérik, amely tartalmazza azon gyógyászati segédeszközöket, amelyekre jogosultak ezek a gyerekek, és megszabja a keretet, amit a biztosítópénztár erre fordíthat. A szülők háromévente igényelhetik az ebben szereplő igen csekély támogatást eszközvásárlásra. Az édesanya rámutatott: a melléklet a jelenlegi formájában előír egy kerekes széket, esetleg egy triciklit, valamint ortéziseket. Az erre biztosított pénzkeretet évente jóvá kell hagyni, ennek ellenére évek óta nem emelték az összegeket. 886 lejt számolnak el egy egyszerű felnőtt-kerekesszékre, ellenben ahhoz, hogy ezt valaki használhassa, kell tudjon ülni, az érintett gyerekek közül azonban sokan nem képesek erre. 

– Nagyon sok súlyosan sérült gyerek van, Romániában mintegy negyvenezer, Maros megyében valamivel több mint ezer, sokan közülük nem tudnak önállóan ülni, nem tudják tartani a fejüket, az ő igényeiknek nem felel meg az a kerekes szék, aminek a vásárlását az állam támogatja, hiszen nem tartja a fejet, a gerincet, ami esetükben rendkívül fontos. Egy olyan eszköznek, különleges kocsinak az ára, ami megfelel erre a célra, négyezer lejnél kezdődik, egy performánsabb akár hat-hétezer lejbe kerül, a különbözetet pedig a szülőknek kell fedezniük – mondta az édesanya. Továbbá ahogy a gyerekek nőnek, vagy változás áll be az állapotukban, előfordul, hogy módosítani kell a kocsit, amire szintén nem biztosított állami támogatás. Ferencz Krisztina szerint háromévente mindenképpen újat kell vásárolni, hiszen a szóban forgó gyerekek többsége egész nap ebben ül, a kislánya is, ha éppen nem fekszik az ágyban. 

Ezenkívül a családoknak szükségük van egy utazókocsira, amit be lehet tenni egy csomagtartóba, ki lehet vinni vele a gyereket, hiszen a fent említett rehabilitációs székek súlya harminc kiló körül van, és nem csukhatók össze, mint egy hagyományos babakocsi. Az utazókocsi nem is szerepel a mellékletben, tehát az állam ennek a beszerzésére semmiféle támogatást nem ad. 

A pozicionáló szék beszerzése is rendkívül fontos a szóban forgó családoknak, hiszen a sérült gyerekeknek legtöbbször gyenge az izomzatuk, általában súlyos csípőficamuk, illetve hátgerincferdülésük van. Sajnos sok család nem tudja megengedni magának ezeket a segédeszközöket, emiatt a gyerek fekszik egész nap az ágyban, nem tudják kivinni a levegőre, sem pedig terápiára hordani. 

 Fotó: Nagy Tibor (archív)