2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Takarítják Marosvásárhely zöldövezeteit

A városi kertészet munkásai elkezdték sorra kitakarítani Marosvásárhely zöldövezeteit. A héten a November 7. negyedből, a Segesvári út és a Belvedere negyed környékéről, a Kövesdombról, a Tudor és a Budai negyedből, a Poklos-patak medréből s a Maros-part egy részéről szállították el a hulladékot. Pénteken húsz munkással a Somostetőn dolgoztak, hogy összegyűjtsék a tél folyamán felgyűlt száraz növényzetet és a szemetet. 


A kertészet átveszi a lakók által összegyűjtött faágakat

Ruja Eugen, a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó városi kertészet aligazgatója elmondta, hogy a zöldövezeteken, erdőszéleken, parkokban és játszótereken nagy volumenű munkát végeznek.

– Újdonság, hogy a városi kertészet átveszi a magánházak lakói által összegyűjtött száraz növényi hulladékokat, faágakat, azzal a feltétellel, hogy ne legyen közöttük műanyag-, fém- vagy üveghulladék. Másik feltétel, hogy a szállítást a lakóknak kell megoldaniuk, ugyanis a kertészet ezt a szolgáltatást nem tudja ellátni. A komposzttörvény hatályba lépését követően ez az intézkedés nagyon hasznos, hiszen a száraz ágak és levelek égetése szigorúan tilos. Tehát mi, a kertészet, raktározási lehetőséget biztosítunk, mert eddig nagy gondot jelentett, hogy a lemetszett faágakat nem volt hol tárolni. A kertészethez szállított ágakat saját használatra bezúzzuk, a leveleket komposztáljuk. A faágakból nyert őrleményt a kertészet melegházainak fűtésére, a komposztot talajjavításra használjuk fel. Eddig a faágak nagy részét a szeméttelepre szállították, aminek nem ott volt a helye – fogalmazott Ruja Eugen aligazgató.

Fotó: Nagy Tibor


Felszámolják az illegális szemetelést

– Köztudott, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal át akarja venni az utcák és a zöldövezetek takarítását. A háztartási hulladék összegyűjtése továbbra is a köztisztasági cég hatásköre. Ahhoz azonban, hogy az utcai takarítást és szemétgyűjtést elvégezhessük, a hatóság engedélyére van szükség. Ennek beszerzése most van folyamatban. Azonban a zöldövezetek takarítását már el lehetett indítani. A hivatal a lakosság által lerakott illegális szemét ügyét is mielőbb szabályozni szeretné. Ebben az esetben az illegális szemét a tömbház elé, a zöldövezetre kirakott használt kanapét, matracot, bútort, háztartási gépet jelent. Ezekkel az intézkedésekkel a város tisztán tartását biztosítjuk – mondta Marius Libeg, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. 


Jövő héten is folytatódik a munka 

Pénteken húsz munkás dolgozott a Somostetőn. A zöldövezetek takarítása jövő héten is folytatódik, hétfőn az Egyesülés negyed, a Szabadság utca környéke kerül sorra – tájékoztatott a zöldövezetek takarításáért felelős Pásztor Csaba.