2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Példaértékű kezdeményezés Kolozsváron

Bár a gyerekek már alig várják a nyári szünidőt, a kisebb gyerekek szülei annál kevésbé, ugyanis nagyon sok családban okoz fennakadásokat a nyári gyerekfelügyelet, amennyiben nincs a közelben nagyszülő, aki vállalja, hogy vigyáz a vakációzó óvodásokra, kisiskolásokra. Kolozsváron példásan megoldották ezt a problémát, az Argumentum Nostrum Egyesület erre vállalkozó pedagógusok bevonásával immár évek óta szervez tartalmas ingyenes foglalkozásokat óvodás és elemi osztályos gyerekeknek júliusban és augusztusban. Idén a program bővült, ugyanis kísérleti jelleggel Brassóban, Máramarosszigeten, valamint Nagybányán is elindítják.


Felvételünk az idei gyereknapon készült Marosvásárhelyen
 Fotó: Nagy TiborA tábor jó megoldás, de sokba kerül

A táborok ugyan kiváló alternatívát jelentenek a szabadidő tartalmas eltöltésére, és a kínálat is igen gazdag, nem minden család engedheti meg magának, hogy legkevesebb 500-600 lejt kifizessen annak fejében, hogy egy hétig reggeltől délután 4-5 óráig meg legyen oldva a csemetéjének a felügyelete. Ennyibe kerül ugyanis lassan a legolcsóbb nem ottalvós tábor is. Az ottalvósok ára pedig még ennél is borsosabb.

D. Ildikó, egy tíz- és egy nyolcéves kislány édesanyja elárulta: minden évben előre kidolgozott forgatókönyv alapján próbálják lefedni a nyári vakációban a gyerekek felügyeletét, ugyanis a nagyszülők vidéken, tőlük hatvan kilométerre laknak, és az egészségi állapotuk sem engedi meg, hogy hetekig náluk hagyják a gyerekeket. Minden évben egy hét szabadságot vesznek ki egy időben a szülők, akkor elutaznak valamerre, a többit pedig felváltva, hogy a nyári szünidő minél nagyobb részét le tudják fedni. Emellett egy kézművestábort is próbálnak beszúrni a nyári idényre, viszont az jókora teher a családi kasszára nézve, hiszen a két kislánynak az egy hét 1200 lejbe kerül. Ezenkívül, ha még mindig maradnak lefedetlen napok, akkor az édesapa beviszi őket az irodába, viszont ez csak végső megoldás, semmiképp sem szeretnének visszaélni ezzel – vázolta fel a lehetőségeiket a marosvásárhelyi édesanya. Hozzájuk hasonló helyzetben rengeteg család van, az óvodákban a nyár egy részében van felügyelet, a kisiskolás gyerekekkel azonban teljesen magára marad a család.

Hiánypótló kezdeményezés Kolozsváron

A kisgyerekes családok tehermentesítését célozza az Argumentum Nostrum Egyesület példaértékű kezdeményezése, 2016 óta szerveznek hiánypótló gyermekprogramokat kolozsvári magyar gyermekeknek. Az Anyó nyári óvodai program az óvodáskorúaknak szól, a 2018-ban indult Grund program keretében pedig elemi osztályosoknak biztosítanak a vakáció idejére tartalmas és szórakoztató foglalkozásokat. Programjukat Magyarország Miniszterelnöki Hivatala 2018 óta erdélyi nemzeti jelentőségű programként tartja nyilván. A nyári programok – az Anyó, a Grund, valamint az Erdei óvoda és iskola – előre megtervezett heti tematika köré épülnek napközi rendszerben, reggel 9 órától délután 5 óráig foglalkoznak a gyerekekkel, háromfogásos meleg ebédet is biztosítanak catering rendszerben. A programban részt vevő pedagógusok pedig nemcsak a felügyeletet vállalják, hanem a gyerekek életkorának függvényében fejlesztő játékokkal, kézműveskedéssel, kísérletezéssel, énekkel, mondókával teszik élménydússá az ott töltött időt.

Fekete Emőke, a program főszervezője lapunk érdeklődésére kifejtette: a kezdeményezést az igény szülte, hiszen köztudott, hogy a szülők szabadsága nem olyan hosszas, mint a nyári vakáció, ugyanakkor Kolozsváron, valamint a szórványkörnyezetben az a nyári óvoda típusú felügyelet, amelyeket az állam biztosít, összevont csoportokban zajlik, a magyar anyanyelvű óvodások pedig nem beszélik az állam nyelvét. 

– Így indult el az Anyó program, az egyesület megpályázta ezeknek a költségeit, így biztosítani tudjuk a programban szerepet vállaló pedagógusoknak a honoráriumát, a befogadó oktatási intézményekkel pedig együttműködési megállapodást kötöttünk. 2018-tól elindítottuk a kisiskolások számára a Grund programot, amely tartalmas nyári foglalkozásokat kínál számukra, távol az elektronikus kütyüktől, és ezekkel párhuzamosan működik az Erdei iskola és Erdei óvoda programunk, amelyek a városi gyerekek körében óriási sikernek örvendenek, közelebb kerülnek a természethez, a vidéki élethez. A programok óvoda- és iskolaépületekben zajlanak, illetve a Kolozsvár környéki falvakban egyházakkal működünk együtt, és magánszemélyektől is bérelünk helyszíneket, de arra is volt példa, Kolozsváron is, hogy egy egyházközség adott otthont a csoportnak. A kezdeti sikereken felbuzdulva minden évben megszerveztük a programokat, mi több, a járványidőszakot leszámítva minden évben megkétszereződött a beiratkozók száma. Évről évre egyre több pedagógus kapcsolódik be a kezdeményezésbe, amiért hálával tartozom nekik, hiszen vállalják és szívvel-lélekkel végzik ezt a munkát, jobbnál jobb ötletekkel jönnek annak érdekében, hogy valóban színessé, érdekessé tegyék a gyerekek vakációs mindennapjait. Olyan foglalkozások, témák is felvetődnek, amelyekre év közben nem jut idő. Van pedagógus, aki csak egy hétig vállal szerepet ebben, de olyan is, aki két-három hétig – mutatott rá a főszervező. Mint mondta, a programok szinte a teljes nyarat lefedik, júliusban és augusztusban végig zajlanak a foglalkozások.


Illusztráció. Fotó: Nagy TiborEgyre nagyobb az igény

2017-ben 17 óvodai pedagógus közreműködésével, 7 helyszínen, 19 csoportban biztosítottak napközi foglalkozást magyar nyelven, közel 400 óvodáskorú gyermeknek hat héten át a nyári vakáció idején. A 2018-as Anyó nyári óvoda program 26 pedagógussal 10 helyszínen zajlott, nyolc héten át, amikor a 36 csoportba 802 gyerek iratkozott be. 2019-ben tovább gyarapodott a program, 34 pedagógus bevonásával, dadákkal, önkéntesekkel 15 helyszínen 11 hétig zajlottak a nyári óvodás foglalkozások 46 csoportban, több mint 1600 gyermek részvételével. 2019-ben három helyszínen szerveztek Grund foglalkozásokat kisiskolásoknak, 11 héten át, 15 csoportban, 11 pedagógus bevonásával. 2021-ben a részleges járványügyi lazításoknak köszönhetően újra megtarthatták a programokat, akkor július-augusztusban 32 csoportban, 8 helyszínen, 50 pedagógussal közel 600 gyermek vett részt ezeken. Az idén is mintegy ötven pedagógus vállal részt a programban, és 40-42 csoportot indítanak (ami több száz gyereket jelent) Kolozsváron. A szülőknek mindössze a gyerek ebédjét kell kifizetniük, illetve van egy minimális tagdíj, amit az egyesület elsősorban a fogyóanyagok pótlására fordít.

Kolozsvár után újabb erdélyi városok következnek

Fekete Emőke hozzátette: az idei a terjeszkedés éve is lesz, ugyanis a Communitas Alapítvány kuratóriuma 100 ezer lejes keretet hagyott jóvá a program kiterjesztésére Erdély-szerte. Első körben kísérleti jelleggel az Argumentum Nostrum Egyesület szórványvárosokban, Máramarosszigeten, Nagybányán és Brassóban indítja útjára a nyári óvodai programot, majd amennyiben igény mutatkozik, újabb erdélyi városok is szóba jöhetnek.