2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elengedhetetlen az összes társadalmi réteg hozzájárulása

Kedden, április 13-án Románia kormánya a Fenntartható Fejlődés Főosztályon keresztül aláírta a Koalíció a Fenntartható Romániáért Egyesülettel kötött Partnerség a jövőért protokollumot. 

Az eseményen részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Borbély László államtanácsos és Dragoş Tuţă, a Koalíció a Fenntartható Romániáért Egyesület képviselője. A sajtótájékoztatót élőben közvetítették a kormány Facebook-csatornáján.


Egy kormány egyaránt felelős a jelen társadalomért és a jövő generációiért 

– jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: „Életünk minden területe összefügg a fenntartható fejlődéssel. Egy kormány egyaránt felelős a jelen társadalomért és a jövő generációiért. Intézményközi együttműködésre van szükség Románia fenntartható fejlődési stratégiájának megvalósításához, és a megállapodás a civil társadalom képviselőivel egy újabb lépés ennek érdekében. Mindannyiunk érdeke, hogy az elkövetkező évek változásai és beruházásai a 17 fenntartható fejlődési célon alapuljanak”.

A Partnerség a jövőért megállapodás hozzájárul a 2030-as menetrend 17 fenntartható fejlődési céljának hatékony végrehajtásához Romániában, amihez elengedhetetlen az összes társadalmi réteg támogatása és hozzájárulása.


Nyitottak vagyunk a párbeszédre és a csapatmunkára a társadalom minden rétegével

„Ma nyílt partnerséget indítunk a civil társadalommal a fenntartható Románia érdekében, amiben szilárdan hiszünk. Nyitottak vagyunk a párbeszédre és a csapatmunkára a társadalom minden rétegével. Hétfőn kerül sor az első munkamegbeszélésre a koalíció tagjaival. Ha jobb életet akarunk magunknak és a jövő generációinak, akkor ennek megfelelően kell döntéseket hoznunk, minden állampolgár igényeihez igazítva ”– jelentette ki Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.


Ötven tagszervezet

A Fenntartható Románia koalíciónak eddig körülbelül 50 tagszervezete van a civil társadalomból és a magánszektorból. „A Fenntartható Románia koalíció a fő eszköz, amelyen keresztül népszerűsítjük és gyakorlatilag megvalósítjuk az együttműködést a romániai Fenntarthatósági Nagykövetségen, népszerűsítjük azt a gazdasági modellt, amelyben a vállalatok a kormánnyal, a kormányzati intézményekkel és a nonprofit szervezetekkel fennálló partnerség révén megoldják a társadalmi és környezeti problémákat anélkül, hogy feláldoznák gazdasági hatékonyságukat”– mondta Dragoş Tuţă.


A koalícióhoz való csatlakozás folyamata egyszerű

A Fenntartható Románia koalíció (CRS) képviselője felkérte a kormányt, hogy vonják be a koalíció tagjait „a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minden vitába és döntésbe a minisztériumoknál és minden kormányzati intézményben”, hiszen „a konzultációs folyamat és a párbeszéd a fenntartható fejlődés alapja hosszú távon”.

„A koalícióhoz való csatlakozás folyamata egyszerű: online a szervezet honlapján, a www.ambasadasustenabilitatii.ro oldalon lehetséges. A hozzánk csatlakozóknak lehetőséget biztosítunk párbeszéd folytatására a kormánnyal ezekben a fenntarthatósági kérdésekben” – hangsúlyozta Dragoş Tuţă.


Nagyobb együttérzést a kommunikációban

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter tevékenységével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor azt mondta: a Mentsétek Meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) dolga a tárcavezető tisztségben tartása vagy visszahívása, de természetesen az egész kormány felelősséget kell vállaljon az egészségügyért. Ugyanakkor, mint mondta, határozottabb intézkedéseket, a kommunikációban pedig „nagyobb együttérzést” vár el Voiculescutól.

„A kormánykoalícióban is tárgyaltunk erről hétfőn. Alaposabban előkészített lépésekre van szükség, és ha egy döntést nem lehet öt órán belül gyakorlatba ültetni, akkor készítsd elő öt napon át” – utalt a bukaresti Foişor kórház koronavírusos kórházzá történt átalakításáról, az ott fekvő betegek evakuálásáról és áthelyezéséről, ami a múlt hét végén indulatokat váltott ki a közösségi térben, és a kórház előtti újabb tüntetésekhez vezetett.

Fotó: RMDSZ