2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Koronavírus elleni vakcina

Oltási karavánokat is szerveznek a fogyatékkal élő vagy a vidéki, alacsony mobilitású személyek számára a koronavírus elleni országos kampány keretében, jelentette be vasárnap este Valeriu Gheorghiţă, a kampány koordinátorára.

„Az oltási központokat egyrészt a kórházakban alakítják ki, ahol az egészségügyi személyzet kapja meg a vakcinát. Ezeken kívül lesznek fix oltási pontok, illetve karavánok is – ez utóbbiak a fogyatékkal élő vagy a vidéki, alacsony mobilitású személyek számára” – nyilatkozta a szakember a Digi24 műsorában.

A legoptimistább forgatókönyv szerint az első dózisok december második felében érkezhetnek Romániába, a pesszimistább forgatókönyv szerint pedig január-februárban, mondta a koronavírus elleni országos oltási kampány koordinátora, aki szerint az ország legalább 2,4 millió dózis vakcinát kapna az AstraZeneca gyártótól és valószínűleg ugyanennyit a Pfizertől.

– 1.200.000 dózisból be tudunk oltani megközelítőleg 600.000 személyt. Az egészségügyi rendszerben jelenleg 250.000–300.000 személy dolgozik. Tehát beolthatjuk az egészségügyi rendszerben és a szociális ellátó rendszerben dolgozókat, és nagy valószínűséggel ezzel párhuzamosan elkezdjük a veszélyeztetett társadalmi kategóriák – idősek és krónikus betegek – beoltását is – mutatott rá az orvos.

A vakcinát a Cantacuzino Intézetben raktározzák, ugyanakkor lesz hat regionális központ is – hat katonai kórház –, amelyeket felszerelnek a mínusz 80 Celsius-fokot biztosító hűtőberendezésekkel, mutatott rá a szakember.

Mínusz 80 Celsius-fokban az oltásokat hat hónapig lehet raktározni, a raktározási kapacitás azonban véges, így az oltásokat minél hamarabb fel kell használni, tekintve, hogy az országba folyamatosan érkeznek majd az újabb dózisok – magyarázta el Valeriu Gheorghiţă.

A szakember rámutatott, hogy tájékoztató kampányt is szerveznek a lakosságnak, ennek keretében egészségügyi szakemberek informálják az embereket. A kampányt egy kommunikációs szakértő fogja koordinálni.