2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb katonai rendelet jelent meg

A piacok és növénypatikák a szükségállapot teljes ideje alatt nyitva tartanak – jelentette be csütörtökön késő este Marcel Vela. A belügyminiszter sajtóértekezleten ismertette a nyolcas számú katonai rendelet fontosabb előírásait, amely péntekre a Hivatalos Közlönyben is megjelent, így érvénybe is lépett.

Eszerint a termelők, akiknek mindig fel kell tudni mutatniuk a termelői igazolványukat,  felelősségnyilatkozattal szabadon mozoghatnak a termelés helye és a piacok között. Vela közölte azt is: a növénypatikák/gazdaboltok nyitva maradnak, ezek személyzetének minden óvintézkedést meg kell tennie a járvány terjedésének korlátozására. Mind a nyugati kereszténység, mind az ortodoxok és görögkatolikusok húsvétját megelőző nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton igény szerint meghosszabbíthatják nyitvatartási programjukat az élelmiszerboltok.

A belügyminiszter szerint a húsvéti ünnepek alatt megerősítik a karhatalmi jelenlétet az utcákon, szigorúan ellenőrzik majd, hogy a lakosság betartja-e a járványügyi intézkedéseket, ugyanakkor enyhítettek is bizonyos esetekben. Nem vonatkozik az éjszakai kijárási tilalom az autószerelőkre/autómentést biztosító vállalkozásokra, vagy gépkocsi- és autóalkatrész-vásárlás esetére sem.

A szükségállapot ideje alatt tilos az öreg- és gyermekotthonok, fogyatékkal élő személyeket gondozó központok bezárása vagy tevékenységük felfüggesztése. A hozzátartozók kérvényezhetik a bentlakók áthelyezését vagy hazavitelét, de bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő feltételeket tudnak biztosítani a gondozottaknak. 

A szükségállapot idején csak 45 napos felmondási idővel hagyhatják ott munkahelyeiket a fent említett szociális intézmények alkalmazottai.

Felfüggesztik egyebek mellett a búza, az árpa, a zab, a kukorica, a rizs, a búzaliszt, a szójabab, az olaj és a cukor exportját; felfüggesztik a termény exportjához szükséges növényegészségügyi igazolások kibocsátását, a részvényvásárlás lehetőségét a hazai energetikai vállalatokban.