2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kampány a koldulás visszaszorításáért

Marosvásárhelyen nem először kezdeményeztek koldulás elleni kampányt, azonban a jelenséget mindeddig nem sikerült felszámolni. Felnőttek, serdülők, sérült személyek, gyermekek tartják a markukat városszerte, főként nagyüzletek előtt, útkereszteződéseknél, általában ott, ahol nagy a gyalogosforgalom. A jelzőlámpák körül, a gépkocsisorok között is állnak egy-egy palack vízzel, s ablaktörlést ajánlanak, ha kell, ha nem, csak pár lejt bezsebelhessenek. 


Fotó: Nagy TiborEgyre inkább tapasztalhatjuk, hogy a koldusok nemcsak a markukat tartják, és kéregetnek, hanem mind erőszakosabban követelőznek, a gyalogosok után lépnek, rámenősen, agresszíven, s ha mégsem kapnak semmit, akkor szitkozódásba, fenyegetőzésbe kezdenek. Oda jutunk, hogy félni kell tőlük az utcán, mert támadásra is képesek lehetnek. 

Sorra veszik a város utcáit

Mondj nemet a koldulásra! Ne adj pénzt a koldusoknak! felszólítással március 22-én kezdetét vette a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatósága által kezdeményezett és összehangolt kampány, melynek célja városi szinten felszámolni a kéregetést. A kampányt a helyi rendőrséggel, a Maros Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatósággal, a Megyei Rendőr-felügyelőség bűnmegelőző részlegével, az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség Regionális Központjával közösen szervezik. 

Andreia Morarut, a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság igazgatóját, a kampány kezdeményezőjét arról kérdeztük, hogyan szervezik a koldulás elleni kampányt, hogy eredménnyel járjanak? 

– Ezen a héten a főtéren mindennap jelen vagyunk. Itt kereskedelmi egységek, bankok ablakaiba plakátokat helyeztünk el, és szórólapokat osztunk ki. Beszélgetést kezdeményezünk a járókelőkkel, ha koldusokkal találkozunk, megszólítjuk őket, és elbeszélgetünk velük is. Jövő héten a December 22. úton és a lakótelepen, valamint a Dózsa György utcában leszünk jelen – mondta az igazgató. 

Szállást, élelmet és képzést biztosítanak

Igen, de a plakátok és a beszélgetések még nem oldják meg a helyzetet, hiszen komplex kérdéskörről van szó, a koldusok szociális helyzete nem változtatható meg egyik napról a másikra, s a szegénységet sem lehet beszélgetésekkel, plakátokkal felszámolni. 

– A hatékonyság érdekében mi a teendő egy ilyen kampány során? – kérdeztük az igazgatót. 

– A szociális igazgatóság a támogatói hálózat révén sokrétű szolgáltatást nyújt a szóban forgó kategóriának. A hálózaton belül a hatóságokra és a nem kormányzati szervezetekre gondolok. A felnőtt koldusokat azzal támogatjuk, hogy szállást biztosítunk számukra a városi menhelyen, ezenkívül egy étkezési kártyát bocsátunk rendelkezésükre, melynek használatával ingyenes meleg ételhez juthatnak az Alpha Transilvană Alapítványnál. Ugyanitt részt vehetnek az alapítvány közösségi segítségnyújtó szolgálatának nappali foglalkoztatásain, képzésein. Ez azért nagyon fontos, mert azoknak a személyeknek, akik munkára alkalmasak, lehetőségük nyílik mesterséget tanulni, és a továbbiakban munkát vállalni. Ezzel esélyt adunk a társadalom peremére sodródott személyeknek – mondta. 

Állandósult a kolduló életmód

A kolduló gyermekek helyzete még  bonyolultabb. Ha ezeket a gyermekeket meglátják az utcán, a helyi rendőrök a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság sürgősségi szolgálatának adják át. Ezután a gyermekek sorsát a szociális igazgatóság hat hónapon át folyamatosan követi. Ez azt jelenti, hogy mindenik gyermek esetében elvégzik a szociális ankétot, azaz felmérik a családi helyzetét. Ebből kiderül, hogy adott családnak milyen szükségletei vannak, s ennek függvényében megállapítják, hogy milyen támogatást nyújtanak nekik. Elsőként a szociális igazgatóság keretében működő nappali központban a gyermekek oktatási, felzárkóztatási programokon vehetnek részt. 

– Tehát van lehetőségünk a jelenleg kolduló gyermekek sorsának megváltoztatására. A gyermekek életének alakulását követjük, hat hónap alatt kiderül, hogyan viszonyul hozzájuk a család. Ha látjuk, hogy a gyermekek továbbra is az utcán vannak, továbbra is koldulnak, s a család továbbra sem törődik velük, nem gondoskodik róluk, akkor a gyermekvédelmi igazgatóság bírósági eljárást indíthat, kérve, hogy a szülőktől vonják meg a szülői jogok gyakorlását. Ezután a gyermekek intézményi elhelyezését kezdeményezzük – tájékoztatott Moraru Andreia. 

150 koldust tartanak nyilván

Marosvásárhelyen a helyi rendőrség nyilvántartásában jelenleg 150 – felnőtt és gyermek – koldus szerepel. A polgármesteri hivatal szociális igazgatósága márciusban 15 gyermeket monitoroz. Egy-egy családból több gyermek is folyamatosan koldul. A hatóságoknak, a felelős intézményeknek az ő helyzetükre kell megoldást találniuk. 

– Sajnos a koldulást megszokják a gyermekek, vagy saját akaratukból, vagy a szülők nyomására teszik. Az utcán élnek, ez az életmódjuk. Tudni kell azt is, hogy Marosvásárhelyen nem csak a helybéliek koldulnak, hanem más településről is jönnek ide. Mindent megteszünk, hogy visszaszorítsuk a jelenséget, hogy minél kevesebben jöjjenek be a városba koldulni! – mondta az igazgató. 

A kampány akkor éri el a célját, ha a lakosság nem közömbös, megérti, hogy nem segít azzal, ha aprópénzt ad a koldusoknak. Mielőtt odaadjuk a pénzt, többször gondoljuk át, hogy gesztusunkkal egy jelenséget táplálunk, a munkakerülést bátorítjuk, hogy hosszú távon saját biztonságunkat kockáztatjuk, és környezetünket romboljuk. 

Ha Marosvásárhelyen koldulókat látnak, jelezzék a helyi rendőrség 0265-250-760-as, a marosvásárhelyi szociális igazgatóság 0365/430 859-es, illetve a gyermekvédelmi segélyszolgálat 0800 800 883-as telefonszámán. A bejelentéssel esélyt adhatunk embereknek, hogy jobbra forduljon a sorsuk!