2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amit online nem lehet megoldani

A jelenlegi járványhelyzetben azoknak a civil szervezeteknek is fel kellett függeszteniük a fejlesztő tevékenységeiket, amelyek a sérült gyermekek támogatását vállalták fel. Ez az érintett gyerekekre és családjukra nézve nagy gondot jelent, a szülők már jelzik, hogy romlik a gyerekek állapota, és a szakemberek szerint a visszaesés mértéke akkor lesz igazán érzékelhető, amikor visszaállhat a rendszeresség a fejlesztésben.


A marosvásárhelyi Ludodom Egyesület is arra kényszerült, hogy bezárja a kapuit, azonban igyekeznek tartani a kapcsolatot a szülőkkel, kollégákkal – mutatott rá Rencsik Réka, az egyesület elnöke. Mint mondta, a mozgásos tevékenységek és a logopédiai ellátás a leginkább érintett, hiszen ezt nehezen lehet online megoldani, követni.

– Az online fejlesztés szinte kivitelezhetetlen, hiszen a személyes kontaktus alapvető feltétel ezeken a tevékenységeken. Hátsó segítséggel kell támogatni a gyereket, logopédiában az ajkához kell illeszteni egy logopédiai eszközt, az ujjunkat, pontosan megfigyelni a kéz tartását, a nyelv állását, az ajak formálódását, a testrészeket be kell állítani. A mozgásfejlesztés eszközei hiányoznak, hiányzik a tér, az, amikor a terapeuta, fejlesztő kitapinthatja az izmok tartását, erősségét, mozdíthat a testen, vagy megfoghat egy-egy testrészt a megfelelő tartás érdekében. Ezekben igyekszünk kompetenssé tenni a szülőket, hiszen sokan panaszkodnak, hogy máris visszaesést tapasztalnak a szociális viselkedés terén, a rutinok elmaradása megzavarja a mindennapokat, a szociális interakciók hiánya súlyosbít egyes (pl. autisztikus) tüneteket. A szülők ezekben a hetekben megfeszített erővel igyekeznek pótolni a kiesett tevékenységeket, legalább szinten tartani a gyerekük állapotát. Ezekhez a tevékenységekhez egyesületünk eszközöket is felkínált, sokgyerekes, érintett család számára a Mozgáskottát ajánlottuk fel, kognitív fejlesztéshez a legutóbbi pályázatunkból vásárolt fejlesztő játékokat, rövid videókat osztunk meg csoportunkban, vagy egyénileg ajánljuk ezeket a szülők számára, hogy otthon gyakorolhassanak. Nehéz periódus ez, hiszen kiesnek a gyerekek a rutinból, szétesik a napjuk, holott minden fejlesztés alapja a rendszeresség, ezért igyekszünk ebben a helyzetben is támogatni a hozzánk járó gyerekeket – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Kolléganője, Fülöp Ágota gyógypedagógus hozzátette: a jelenlegi járványhelyzetben minden gyerek más tanulási helyzetben van otthon, mint az iskolában vagy egy fejlesztőközpontban. Ezért otthon a szülőnek nemcsak következetesnek, hanem kreatívnak, fogékonynak, befogadónak és fáradhatatlannak kell lennie a hétköznapokban. Emiatt úgy gondolják, igen hasznos, ha fejlesztő játékokkal segítik őket, nem csupán online ötletekkel vagy jó tanácsokkal.


Nyertes pályázatok segítik az érintett családok támogatását

Rencsik Réka megjegyezte, a jelenlegi nehéz helyzet ellenére jó híreik is vannak, ugyanis egy tavalyi pályázatnak köszönhetően, amire a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyertek támogatást, sikerül támogatni öt gyerek lovas terápiáját. Szerződést kötöttek a harasztkeréki Varázspatkó lovardával, ahová már korábban is jártak a Ludodomnál fejlesztésben részesülő gyerekek. 

– Érzékeljük a lovas terápia jótékony hatását a gyermek érzelmi, értelmi és személyiségfejlődésére. A szülők számára anyagi szempontból gyakran megterhelőek az utazás, a lovas terápia és az egyéb fejlesztések költségei, ezért nagyon hálásak vagyunk, hogy ha kismértékben is, de sikerül segíteni őket. Nagyon fontos számunkra ez a szerződéses kapcsolat, hiszen egyesületünk egyik küldetése az, hogy fejlesztő, lovasterapeuta, gyermek-neuropszichiáter, szülő, pedagógus csapatként dolgozzon a gyerek érdekében, hiszen így lehetünk a fejlesztésben a leghatékonyabbak. A Bethlen Gábor Alap támogatása olyan gyerekeknek is esélyt biztosít a lovas terápiához való hozzáférésre, akiknek a családja esetleg nem tudná felvállalni az erre fordított úti és terápiaköltségeket. A Ludodomnak ezért szándékában áll a továbbiakban is pályázni, hogy olyan eszközökhöz juthassanak hozzá a gyermekek, amelyek célzottan segítik a fejlődésüket, illetve a terápiás költségek egy részének az átvállalásával próbáljuk tehermentesíteni a családokat. 

A gyógylovaglás kiegészítő terápia azon gyerekek számára, akiknél úgy látjuk, hasznos volna. Érzelmi stabilitást nyújt, kompetenciaérzetet, önbizalmat erősít, figyelmet, megfelelő testtartást fejleszt, és számos más előnnyel bír, amelyek gyorsítják a mi gyógypedagógiai munkánkat. Ebben partnereink az André Mónika vezette Varázspatkó lovarda, valamint dr. Száva Iringó gyermek-neuropszichiáter, lovasterapeuta – hangsúlyozta Rencsik Réka.