2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ülésezett a Maros Megyei Tanács

Csütörtökön délben kiegészített formában ülésezett a szeptember 27-én megválasztott megyei tanács. Egy rendkívüli, ugyanakkor rendes gyűlés volt, amelyen a megyei önkormányzati képviselők összesen 27 napirendi pontról döntöttek, közöttük több a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér fejlesztéséről szólt. 

A mandátumot nyert öt új tanácsos ünnepélyes eskütétele után került sor a napirenden levő határozattervezetek vitájára, elfogadására. Az RMDSZ színeiben a képviselőjelölt Kolcsár Anquetil Károly helyett Pokorny László lépett be újra a testületbe. 

A megyei tanácsosok elfogadták a korábbi megvalósíthatósági tanulmányok alapján körvonalazott, a repülőtér leszállópályájának meghosszabbítására, repülőgép-parkolóhely kialakítására, valamint a meglévő utastér bővítésére vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat, ugyanakkor azokat a kiadásokat, amelyeket a beruházásként átvett ingatlanokra kell fizessen a tanács. Az elfogadott változat szerint a leszállópálya meghosszabbítása 80 és fél millió lejbe kerül, a repülőgép-parkoló bővítése 15 millióba, az utasfogadó terminál első szakaszának kivitelezése pedig 112 millió lejbe. A megvásárolandó három, összesen 5,7 hektáros területre mintegy 740 ezer lejt kell kiadjon a tanács. A korszerűsítési munkálatokat az országos szállítási mesterterv alapján eszközölik, mivel nagyobb horderejű tervről van szó, a megyei tanács uniós finanszírozási pályázatot készít elő. A szóban forgó ingatlant – mivel országos jelentőségű beruházásról van szó –, kisajátíthatja a megyei tanács, értékét az érvényben levő jogszabályok és eljárások alapján állapították meg és vásárolják fel a tulajdonosoktól. Természetesen az előirányzott összegeket be kell venni a költségvetésbe, amelynek módosításáról ugyancsak a csütörtöki tanácsülésen döntöttek a képviselők. 

A repülőtér igazgatóságának kérésére jóváhagyták azt a gazdasági-pénzügyi segélyt, amelyet a légikikötő fenntartására fordítanak nem jövedelmező vagy bevételt nem generáló tevékenységek költségének fedezésére. Mint ismeretes, világszerte, így Romániában is a vírusjárvány jelentős veszteségeket okozott a légi közlekedésben, ezért állami segélyekből fedezik a jövedelemkiesést. A kimutatás szerint a vidrátszegi repülőtéren 2020-ban eddig 88.770 utas fordult meg, ami a tavaly előirányzott számnál 34,78%-kal kevesebb. A betervezett jövedelem is a felére csökkent, a 4,4 millió lej helyett eddig alig kettőt bevételezett az intézmény. Többek között az így kialakult helyzet miatt a Fejlesztésügyi és Közigazgatási Minisztérium 2019-ben jóváhagyott rendelete alapján az évi legtöbb 200.000-es utasforgalmat lebonyolító repülőtereknek szánt keretsegélyből az idén több mint 3,5 millió lejt hagytak jóvá, ugyanakkor az olyan nem nyereséges, de kötelező szolgáltatások fenntartására, mint a légi közlekedés és utasbiztonság, parkolóhely-üzemeltetés, csomagkezelés, tűzoltóvédelem stb., 2,1 millió lejt kaphatnak. A kialakult pénzügyi helyzetre való tekintettel a repülőtér igazgatósága javasolta, hogy a biztonsági rendszer fejlesztésére szánt 11 millió lejes költségvetési tételt halasszák el a jövő évre. 

A csütörtöki tanácsülésen még két határozattervezet érintette a repülőteret. Titkos szavazással döntöttek arról, hogy Cazan Nicolae-Claudiu közgazdász, könyvviteli szakértő nem ügyvezető hatáskörrel rendelkező igazgatótanácsi tagként részt vehet a repülőtér igazgatótanácsát elemző (auditáló) bizottságban, ugyanakkor mivel nem sikerült betölteni, arról is döntöttek, hogy versenyvizsgát hirdetnek egy másik hasonló állásra, amelyre jogász jelentkezését várják. 

A tanácsülésen hozott határozatokra későbbi lapszámainkban visszatérünk. 

Fotó: Nagy Tibor