2021. február 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy helység, egy ember, aki eggyé vált vele. Fogalom lett. Az örök életű muzsikáé.


 

Előttem egy közlésre váró hír. Konkrét, száraz és tárgyilagos. Így szól: száz éve vette kezdetét Maros-szentgyörgyön a szervezett zenei tevékenység. Hajdó Károly 75 éves és 45 éve folytat megállás nélküli oktató-nevelői, zenei és művelődési tevékenységet Maros-szentgyörgyön.

Egy helység, egy ember, aki eggyé vált vele. Fogalom lett. Az örök életű muzsikáé.

Nemes kihívás egy változó, fejlődő világban. Száz év újabb kihívásai, mindennel szemben, ami elmúlik, ami elszáll a világ mélabús folyásában. Csak egy dolog marad változatlan: a végtelen esték csöndjében felcsendülő örök muzsika – az apró helységekben elszórva az újjászületés forrásait fakasztotta életre, amelyekből az ember fiai és leányai merítettek. Apró források, amelyek a szürkülő, ködös határban is tiszták, sértetlenek maradtak.

A tisztaság korát sugalló, lappangó ösztönöket felszabadító, zendülő elégtételt adó, hitet erősítő, álmokat valósággá varázsló muzsika. Vallomás és meggyőződés, hogy a zenei tanítás célja nem csupán a zenészek képzése, hanem civilizált életmód és kommunikálás egy tébolyult világban.

Erős hit, hogy amíg vannak emberek, akik az apró világosság mellett szeretnek olvasni és énekelni, addig lesznek felelősséggel felruházott személyek is, akik az ének lényegével formálnak, küldetés- és hivatástudat árad tevékenységükből, tudatosan vállalva az ősi értékek továbbadását, a haladást, a korszerűséget, a nemzeti jelleget.

100, 75, 45. Számok, korok, sorsok és emberek. Történelem. Történelem egy megtisztulásra váró világban.

Száz év zene, hetvenöt év megállás nélküli munka, negyvenöt év elhivatottság.

Egy picinyke hely a világ térképén, egy egyszerű négyszótagos, muzsikáló név, akárcsak hordozója. Marosszentgyörgy és Hajdó Károly.

Marosszentgyörgy fogadott második hazám, házam.

Hajdó Károly, bajuszos tanárom, mosolygós munkatársam, fellegekben járó, álmodozó, segítő, szervező kollegám, kicsik és nagyok Dallam bácsija! Köszönöm, hogy adni, nevelni tudtatok!

Moldovan Irina-Maria