2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Veszélyességi pótlék a szociális szférában dolgozóknak

A napokban elfogadta a képviselőház a Csép Éva Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő által kezdeményezett módosító javaslatot, amelynek értelmében, egyszeri juttatásként, 2500 lejes veszélyességi pótlékra lesznek jogosultak mások mellett a szociális központok alkalmazottai, a járvány idején szociális szolgáltatásokat nyújtó gondozók, a családorvosok és a családorvosi rendelők szakszemélyzete. A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

Felvételünk illusztráció
Fotó: Nagy Tibor (archív)


A képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselőjének törvénymódosító javaslatát. A munkaügyi szakember szerint erre a módosításra azért volt szükség, mert a 8-as számú katonai rendelet értelmében a szociális ellátást nyújtó központok nem függeszthették fel tevékenységüket a szükségállapot idején, az egymást kéthetente váltó alkalmazottakat pedig munkahelyi, majd utána otthoni elkülönülésre kötelezték. 

– A szociális szolgáltatásokat nyújtó központok alkalmazottai, bár nem az első vonalban dolgoznak, ezzel egyenrangú munkát végeznek, ugyanakkor hetekig a munkahelyükön, a családjuktól távol, elkülönítésben voltak, a húsvéti ünnepek alatt is. Munkájukkal és önfeláldozásukkal az ezekben a központokban élő időseinket védik, vigyáznak és odafigyelnek rájuk, amire nekik most különösen nagy szükségük volt. Fontos tudni, hogy mind az állami, mind a magán szociális központokban dolgozó személyzetnek jár a pótlék, az intézményvezető hatáskörébe tartozik, hogy megállapítsa, kik jogosultak rá, hiszen fontos, hogy azok kapják meg, akik ténylegesen veszélynek voltak kitéve, és mindvégig ott voltak a frontvonalban. Ugyanakkor a módosításom értelmében nemcsak a bentlakó otthonokban dolgozók jogosultak a veszélyességi pótlékra, hanem mindazok, akik szociális ellátással foglalkoznak, tehát az otthoni idősgondozással foglalkozók, például a Gyulafehérvári Caritas vagy a Diakónia azon munkatársai, akik a fertőzésveszély ellenére a szükségállapot idején is lelkiismeretesen tették a dolgukat, ellátták a rászoruló időseket, betegeket. Nagyon fontos, hogy legalább ennyivel megköszönjük kitartó, áldozatos munkájukat – fogalmazott Csép Andrea. Veszélyességi pótlékot kapnak továbbá a családorvosok, ezek asszisztensei, a laboratóriumok, orvosi képalkotó központok, járóbeteg-szakrendelők, közösségi gyógyszertárak, fogászati rendelők, valamint azon egészségügyi szolgáltatóegységek személyzete, amelyek szerződéses viszonyban állnak az egészségbiztosító pénztárral, a szükségállapot idején is folytatták tevékenységüket, és szerepelt a nyilvántartásukban vagy kezeltek olyan pácienst, aki fertőzésgyanús vagy koronavírus-fertőzött volt, illetve ha az alkalmazottak megfertőződtek munkavégzés közben. Jogosultak ugyanakkor a pótlékra azok az iskolaorvosok és egészségügyi asszisztensek is, akik karanténban levő személyek ellátásában segédkeztek.

Csép Andrea megjegyezte, két nappal azután, hogy a bizottságban elfogadták az általa kezdeményezett módosítást, a múlt héten a kormány hozott egy sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében kizárólag azoknak az alkalmazottaknak, akiknek a járványhelyzet miatt, a 8-as számú katonai rendelet értelmében, be kellett költözniuk a szociális otthonokba, 1150 lej értékű juttatást biztosítanak. Ez a sürgősségi kormányrendelet csütörtökön, május 28-án reggel megjelent a Hivatalos Közlönyben, tehát életbe lépett, az érintettek megkapják a nekik járó összeget.

Mint mondta, az államelnöknek húsz nap áll a rendelkezésére, hogy kihirdesse a törvényt az általa kezdeményezett módosításokkal, és bízik abban, hogy különféle kifogásokra hivatkozva nem tesz keresztbe neki, hogy mindazok, akik a szociális szférában elismerésre méltó módon helytálltak az eddig nem tapasztalt, nehéz helyzetben, megkapják a megérdemelt pótlékot. Amennyiben az államfő kihirdeti a törvényt, és az életbe lép, az otthonokba, szociális központokba beköltöző személyzet valószínűleg az 1150 lejen felül a két összeg közötti különbözetet kapja. A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, amennyiben az államelnök visszaküldi a törvényt, mindent meg fognak tenni, hogy érvénybe lépjen, törvényhozó testületként megvannak a politikai, jogi eszközeik hozzá.